Ζητείται «πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες

23:36 5/6/2016 - Πηγή: Protagon

Θα είναι ένα ακόμη τυπικό EuroWorking Group από τα πολλά που έχει βιώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η απάντηση είναι «όχι».

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συνέρχονται εκ νέου τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, για να αποφασίσουν αυτό ακριβώς: τι θα γίνει με την επικύρωση των μεταρρυθμίσεων, την πρόοδό τους, αλλά

και ποιες άλλες μένουν να γίνουν στο εγγύς μέλλον. Το τελευταίο κομμάτι είναι και το πλέον κρίσιμο, καθώς θα αποτελέσει τη λυδία λίθο για την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της πρώτης δόσης, αλλά και την επαναφορά του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις λίγες ώρες, δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, καθώς απομένουν ακόμα τρεις τουλάχιστον εκκρεμότητες που οι δανειστές θέλουν να διευθετηθούν άμεσα.

Αυτές αφορούν στην επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού, στη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και στη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις όντας θωρακισμένοι απέναντι σε μηνύσεις και αγωγές.

Το «πράσινο» φως

Αν δεν υπάρξει έως τη Δευτέρα πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα ενδεχομένως το EuroWorking Group να μη δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο άλλος μεγάλος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το «ναι» του Μάριο Ντράγκι για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη ΤΑΙΠΕΔ θα προστατευτούν με κάποιο τρόπο, αλλιώς τίθεται εν αμφιβόλλω η εκταμίευση των 7,5 δισ. Ενόψει της συμφωνίας για το νέα Υπερταμείο, οι Θεσμοί έχουν ζητήσει την επέκταση της ποινικής ασυλίας σε κάθε εμπλεκόμενο με τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών.

Θέση για το θέμα πήρε το Σάββατο και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Για την Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Το waiver

Από εκεί και πέρα, ο άλλος μεγάλος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το «ναι» του Μάριο Ντράγκι για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορεί να δανείζει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες που μέχρι τώρα είχαν την «ακριβή» ασφάλεια του ELA. Η κυβέρνηση τηρεί αισιόδοξη στάση και υποστηρίζει πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει σχετική απόφαση, ενώ αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Οι προκλήσεις πάντως δεν σταματούν εδώ, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει να αντιμετωπίσει την εκταμίευση της δεύτερης μικρότερης , αλλά και πολύ δυσκολότερης δόσης Αφενός θα πρέπει να επιτευχθούν όσα έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί μέχρι στιγμής στα δημοσιονομικά, το Ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις, την φοροδιαφυγή και την διαφθορά και να προετοιμαστεί για την επόμενη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει περίπου δύο μήνες μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.

Ετσι, μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις παρακάτω προκλήσεις:

την επιτυχή είσπραξη εσόδων από αμέσους και έμμεσους φόρους μετά και την αύξηση του ΦΠΑ. Με βάση τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, το ΥΠΟΙΚ αναμένει από άμεσους φόρους πρόσθετα έσοδα ύψους 800 εκ. Ευρώ, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά 3,6 δισ. ευρώ.
Στους έμμεσους φόρους, μετά και την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, προβλέπεται για φέτος η είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ.την εύρυθμη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, δεδομένων των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία που φθάνουν στα 23 δισ. ευρώ.τη σύσταση και λειτουργία του νέου ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ)την επίτευξη είσπραξης εσόδων από φοροδιαφυγή και διαφθορά, ώστε να γίνει πράξη και η κυβερνητική εξαγγελία αλλά και για να καλυφθεί ενδεχόμενη «τρύπα» στα τακτικά έσοδα.τον έλεγχο των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού από τις περίφημες λίστες Μπόγιαρνς, Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Panama Papers κλπ.το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων να περάσει από την θεωρία στην πράξη χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις,τη διευθέτηση της δικαστικής έρευνας σε βάρος στελεχών του γνωμοδοτικού οργάνου του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν διοριστεί από την τρόικα (ένας Ισπανός, ένας Σλοβάκος και ένας Ιταλός) οι οποίοι ελέγχονται για την σύμβαση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 κτηρίων του δημοσίου, από την οποία προκύπτει απώλεια εσόδων για το δημόσια ύψους 6.661.678 ευρώ. Τέλος, απομένει η μεγάλη πρόκληση στα εργασιακά που θα αποτελέσουν και το μεγάλο κεφάλαιο στη δεύτερη αξιολόγηση.

The post Ζητείται «πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα