«Υπουργός Οικονομικών ή σπίτι μου» διαμηνύει ο Τσακαλώτος

Αποδέκτης εισηγήσεων για αλλαγές-εξπρές στο κυβερνητικό σχήμα γίνεται ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που άλλοι συνομιλητές του επιμένουν στη διατήρηση του σχήματος ως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να μην ανατραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Οπως επισημαίνουν την Πέμπτη «Τα Νέα», ο Πρωθυπουργός βάζει στο συρτάρι τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο, τουλάχιστον

ως το τέλος της αξιολόγησης.

Παράλληλα και από την πλευρά των δανειστών υπάρχει η πίεση να παραμείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πόστο του, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει σημείο επαφής μαζί του.

Επιπλέον, και ο ίδιος ο υπουργός εμφανίζεται απρόθυμος να μετακινηθεί σε άλλους ρόλους, όπως τον συντονισμό των παραγωγικών υπουργείων. Φέρεται μάλιστα να διαμήνυσε ότι είτε θα παραμείνει στο υπουργείο είτε θα «πάει σπίτι».

Με δεδομένη τη παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι ανακατατάξεις και οι καραμπόλες στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι περιορισμένης κλίμακας. Η προοπτική ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα διατηρήσει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς στα παραγωγικά υπουργεία στη θέση τους, τη στιγμή μάλιστα που τρέχει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέσα στο φθινόπωρο και η προσπάθεια για νέα έξοδο στις αγορές.

Τα παραπάνω, σημειώνουν «Τα Νέα», ήταν βασικό επιχείρημα συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα που εισηγούνταν να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ωστόσο, την ίδια ώρα, άλλες εισηγήσεις έκαναν λόγο για ανασχηματισμό και μάλιστα άμεσα, πριν από τη ΔΕΘ, ακριβώς για να μην διαταραχτεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Εσωκομματικές ισορροπίες

Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού, συνεχίζουν ακόμη τα «Νέα», εξαρτώνται και από τις εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει άτυπος αρχηγός των «53+ και είναι σε θέση, λόγω και της υπουργικής θέσης, να συγκρατεί τους εσωκομματικούς κραδασμούς.

Αλλά την ίδια ώρα, υπάρχει και άλλος ένας «διπλός» πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα.

Αφενός υπάρχουν κομματικά στελέχη επιδιώκουν και αυτά την υπουργοποίησή τους, κάτι που θα τους δώσει πόντους στην κούρσα για την είσοδο στη Βουλή. Αφετέρου, υπάρχει σειρά παραπόνων για υπουργούς από παραγωγικά υπουργεία αλλά και σε υπουργεία της καθημερινότητας (Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού).

The post «Υπουργός Οικονομικών ή σπίτι μου» διαμηνύει ο Τσακαλώτος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα