Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που καίνε πυκνό πευκοδάσος έδωσαν οι πυροσβέστες για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην κεντρική Εύβοια, στην περιοχή Κοντοδεσπότι.

Νωρίς τη Δευτέρα τα μέτωπα ήταν τρία, αλλά όπως σημειώνεται πρόκειται μόνο για αναζωπυρώσεις χωρίς κανένα να είναι ενεργό. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκφράζει την ελπίδα ότι θα κατασβεστεί μέσα στην ημέρα.

Εν τω μεταξύ άνοιξε και πάλι ο δρόμος για τη βόρεια Εύβοια που είχε κλείσει το απόγευμα της Κυριακής.

(Nick Paleologos / SOOC)Μπακογιάννης: «Είμασταν
έτοιμοι, με σχέδιο»

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς τόνισε ότι «η εικόνα είναι καλύτερη, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά».

Αφού ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και όσους βοήθησαν για τον περιορισμό της πυρκαγιάς, σημείωσε πως δεν έχουμε ενεργό μέτωπο παρά μόνο αναζωπυρώσεις.

«Η αυτοδιοίκηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην καθυστερείς» τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην περιφέρεια και στον δήμο. «Ημασταν έτοιμοι, υπήρχε σχέδιο, η εκκένωση έγινε άμεσα. Όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε. Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης για κάθε χωριό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ολονύχτια κινητοποίηση

Με το πρώτο φως της ημέρας έσπευσαν δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Συμμετέχουν ακόμη 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα.

Από το πρωί της Δευτέρας έχουν κοπάσει οι άνεμοι, κάτι που βοηθά το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν σε δύσβατο έδαφος.

Όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής μαζί με βαριά χωματουργικά μηχανήματα που διατέθηκαν από τη ΛΑΡΚΟ τους δήμους και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημιούργησαν περιμετρικά στα επικίνδυνα σημεία της φωτιάς αντιπυρική ζώνη εξασφαλίζοντας τη μη επέκταση της.

Μέχρι το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας τα μηχανήματα είχαν δημιουργήσει μέσα στα ελαιοπερίβολα μια ιδιαίτερα μεγάλη αντιπυρική ζώνη ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα δεν άφησαν κανένα περιθώριο αναζωπύρωσης της φωτιάς.

(REUTERS/Michalis Karagiannis)

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Διρφύων Γιώργος Ψαθάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 3 το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα της Κυριακής εκκενώθηκε το χωριό Κοντοδεσπότι, από το οποίο απομακρύνθηκαν οι 250 κάτοικοι. Αργότερα εκκενώθηκε και το χωριό Σταυρός, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Ολοι οι κάτοικοι είναι σε ασφαλές σημείο.

Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε ως την Αθήνα

Από τις φλόγες στο Κοντοδεσπότι έχουν καεί δυο αποθήκες και μια κτηνοτροφική μονάδα. Στις φλόγες παραδόθηκαν ακόμη αγροικίες, στάνες και μελισσοκομικές εγκαταστάσεις.

Εκκενώθηκε ακόμη κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη των Ψαχνών καθώς και η μονή της Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

«Λιγότερα από 140 άτομα φιλοξενήθηκαν τελικά σε ξενοδοχεία της περιοχής μετά την μεταφορά τους με λεωφορεία καθώς άλλες οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε φιλικά τους πρόσωπα» δηλώνει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακατζάς.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τόσο η εκκένωση όσο και η μεταφορά έγινε με τον συντονισμό της δημοτικής αρχής με «απόλυτη τάξη».

Βίντεο από το Πύρηνο μέτωπο την Εύβοια. Δείξτε Προσοχή στην Ευρύτερη περιοχή στα Ψαχνά Ευβοίας. Κοινοποήστε.

Geplaatst door Forecast Weather Greece op Zondag 12 augustus 2018

Πυκνοί καπνοί ήταν ορατοί από χιλιόμετρα το απόγευμα της Κυριακής (Intimenews/ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ)

The post Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα