Ξενάγηση στην Art Basel, τη Νο1 φουάρ τέχνης στον κόσμο
Ηδη εκεί έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι μεγάλοι συλλέκτες αλλά και η αφρόκρεμα των καλλιτεχνών. Πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο Messe Basel, ο οποίος μάλιστα φέρει μία νέα προσθήκη από το διεθνώς διάσημο αρχιτεκτονικό δίδυμο Herzog & de Meuron το οποίο έχει ως έδρα τη Βασιλεία.
Ο θεσμός Art Basel ήταν αρχικά μια ιδέα των ελβετών ιδιοκτητών γκαλερί. Ηθελαν με κάποιον τρόπο να ενωθούν και να ενημερώνουν όλοι μαζί το κοινό για τα πιο καινούργια πράγματα που είχε ο καθένας να παρουσιάσει.
Η πρωτοβουλία πήγε ανέλπιστα καλά και σήμερα, όχι μόνο οι ελβετικές αλλά και οι σημαντικότερες γκαλερί από όλο τον κόσμο, συναντιούνται κάθε χρόνο εκεί εκπροσωπώντας ό,τι σημαντικότερο έχει να πει η μοντέρνα και η σύγχρονη τέχνη του 20ου και του 21ου αιώνα.
Η ιστορική πόλη της Βασιλείας φιλοξενεί κάθε χρόνο τη φουάρ λόγω της στρατηγικής θέσης της στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία (www.artbasel.com)Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη Βασιλεία γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο αξίζει να πάει κανείς, έστω κι αν δεν είναι συλλέκτης.
Η Art Basel πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο Messe Basel, ο οποίος μάλιστα φέρει μία νέα προσθήκη από το διεθνώς διάσημο ελβετικό αρχιτεκτονικό δίδυμο Herzog & de Meuron (www.artbasel.com)Οι πληροφορίες που συλλέγει κανείς εκεί είναι απίστευτη, η οργάνωση εκπληκτική, η εμπειρία μένει αξέχαστη. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, η διοργάνωση γίνεται σε δύο ακόμη πόλεις, οι οποίες λειτουργούν ως πόλοι έλξης καλλιτεχνών και συλλεκτών: το Μαϊάμι και το Χονγκ Κονγκ. Η επιλογή των πόλεων αυτών δεν έγινε τυχαία. Το μεν Μαϊάμι, ενώνει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, το δε Χονγκ Κονγκ ενώνει την Ανατολή και τη Δύση στην Ασία. Αλλά και η Βασιλεία επελέγη από τους Ελβετούς διότι βρίσκεται στο κομβικό σημείο των συνόρων της χώρας με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σ΄αυτούς τους κόμβους μαζεύονται τα λεφτά δηλαδή. Εξάλλου η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει και εμπορικό χαρακτήρα.
Συνολικά πάντως οι τρεις φουάρ προσελκύουν κάθε χρόνο περί τους 200.000 επισκέπτες και φιλοξενούν τις 500 ισχυρότερες γκαλερί από όλο τον κόσμο.
Τι περιλαμβάνει φέτος η διοργάνωση Art BaselΟ εκθεσιακός χώρος είναι χωρισμένος σε τομείς. Ετσι το κοινό μπορεί να επιλέξει τι θέλει να δει. Οι τομείς της διοργάνωσης περιλαμβάνουν από ιστορικά αριστουργήματα της τέχνης μέχρι δουλειά των νεότερων καλλιτεχνών.
ΓκαλερίΑυτό είναι το δυνατό χαρτί της Art Basel. Η πιο φρέσκια ανάσα της τέχνης εκπροσωπείται από τις 500 ισχυρότερες γκαλερί όλου του κόσμου, όπως είναι οι αμερικανικές Leo Castelli και Gagosian (που έχει παράρτημα και στην Αθήνα), η γαλλική Perrotin, η βρετανική White Cube κ.α. Φέτος παρουσιάζονται περισσότεροι από 4.000 σύγχρονοι εικαστικοί που εκθέτουν ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, εγκαταστάσεις, εκδόσεις, φωτογραφία, βίντεο και ψηφιακή τέχνη.
Εγκατάσταση του καναδού AA Bronson με τη γερμανική γκαλερί Esther Schipper (www.artbasel.com)ΑφιερώματαΚαταξιωμένοι καλλιτέχνες, ιστορικοί καλλιτέχνες, θρυλικοί καλλιτέχνες, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 500, παρουσιάζονται σε ειδικά αφιερώματα – είτε με ατομικές εκθέσεις, είτε με κατ’ αντιπαραβολή εκθέσεις, είτε με θεματικές. Με αυτόν τον τρόπο η Art Basel καλύπτει διαφορετικές κουλτούρες, γενιές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Δύο σημαντικά αφιερώματα φέτος είναι στον αμερικανό Ρόι Λίχτενσταϊν και στον Ελληνα, πρωτοπόρο της arte povera, Γιάννη Κουνέλη.
Εγκατάσταση του βραζιλιάνου εικαστικού Tunga με τη νεοϋορκέζικη γκαλερί Luhring Augustine (www.artbasel.com)ΘεσμοίΣε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται εντυπωσιακά ατομικά πρότζεκτ ανερχόμενων καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για το βραβείο Baloise. Ο ελβετικός όμιλος ασφαλιστικών εταιρειών Baloise αγοράζει κάθε χρόνο έργα των νικητών και τα προσφέρει ως δωρεές σε σημαντικά ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ιδρύματα.
Εγκατάσταση του γάλλου εικαστικού Καντέρ Ατιά με τη γερμανική γκαλερί Nagel Draxler (www.artbasel.com)ΕκδόσειςΚορυφαίοι εκδότες παγκοσμίως, παρουσιάζουν στην Art Basel λευκώματα, εκτυπώσεις έργων και πολυμέσα, τα οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασιών τους με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Σε αυτό το τμήμα εκτίθενται σπάνιες εκδόσεις και πολύ σημαντικές.
Εγκατάσταση από φώτα νέον της βρετανής εικαστικού Τρέισι Εμιν με τη βρετανική γκαλερί White Cube (www.artbasel.com)UnlimitedΕδώ έχουμε μία πρωτοποριακή εκθεσιακή πλατφόρμα η οποία ξεπερνάει τις κλασικές εκθέσεις έργων τέχνης. Την επιμελείται ο Τζιάνι Γιέτζερ, curator με έδρα τη Νέα Υόρκη, και περιλαμβάνει ογκώδη γλυπτά και τεράστια έργα ζωγραφικής, προβολές βίντεο, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και ζωντανές περφόρμανς. Μεταξύ των καλλιτεχνών που εκθέτουν σε αυτή τη ενότητα συγκαταλλέγονται ο κινέζος Ai Weiwei, οι βρετανοί Τρέισι Εμιν και Ανίς Καπούρ, (και πάλι) ο Γιάννης Κουνέλης, ο αμερικανός Φρανκ Στέλα και ο γερμανός Βόλφγκανγκ Τίλμανς.
Γλυπτό του γκανέζου γλύπτη Ελ Ανάτσουϊ με τη νεοϋορκέζικη γκαλερί Jack Shainman (www.artbasel.com)ParcoursΑυτός ο τομέας βγαίνει από τις εγκαταστάσεις της έκθεσης και απλώνεται σε όλη την πόλη. Οι δρόμοι, οι γειτονιές, οι διάφορες γωνιές της Βασιλείας αποκτούν μια άλλη ζωή, καθώς φιλοξενούν site-specific γλυπτά (τα οποία δημιουργούνται δηλαδή ειδικά για τους συγκεκριμένους χώρους), εικαστικές παρεμβάσεις και περφόρμανς. Επίσης έργα καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών εκτίθενται στη μεσαιωνική πλατεία Münsterplatz της Βασιλείας. Φέτος το Parcours επιμελήθηκε ο Σάμιουελ Λέουενμπεργκερ από τον φημισμένο ελβετικό κέντρο σύγχρονης τέχνης SALTS.
Εργο του αμερικανού εικαστικού Πολ Μακάρθι με την ελβετική γκαλερί Hauser and Wirth (www.artbasel.com)ΤαινίεςΚατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Art Basel, προβάλλονται ταινίες από καλλιτέχνες ή με θέμα καλλιτέχνες. Τον τομέα αυτό επιμελείται η Μάξα Ζόλερ, η οποία είναι γνωστή για τις πειραματικές προβολές της. Στόχος αυτού του τομέα είναι να προκαλέσει τον διάλογο για την ίδια την ταινία ως καλλιτεχνικό μέσο.
Γλυπτό του βέλγου εικαστικού Χανς Οπ ντε Μπεκ με την αυστριακή γκαλερί Krinzinger (www.artbasel.com)ΠεριοδικάΕκδοτικοί οίκοι από όλο τον κόσμο που ειδικεύονται στις καλλιτεχνικές εκδόσεις, εκθέτουν εδώ, τη δουλειά τους είτε μεμονωμένα, είτε συλλογικά. Στην Art Basel συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πολλοί σημαντικοί εκδότες και επιμελητές αυτών των εκδόσεων, οι οποίοι συμμετέχουν σε συζητήσεις, ανοιχτές για το κοινό.
Εγκατάσταση του βρετανού Στίβεν Πάιπεν με την αμερικανική γκαλερί Gavin Browns (www.artbasel.com)ΟμιλίεςΤο πρόγραμμα Conversations & Salon talks είναι καθημερινό και περιλαμβάνει συζητήσεις και ομιλίες που αφορούν την καλλιτεχνική πρακτική, την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και την αγορά της τέχνης. Το κοινό μέσα από αυτές τις δράσεις γνωρίζει και συνομιλεί με τους σημαντικότερους παίκτες αυτή τη στιγμή – καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων, κριτικούς τέχνης και συλλέκτες. Και τι κερδίζει; Ερχεται σε επαφή με ό,τι νέο αφορά την παραγωγή, τη συλλογή και την έκθεση της τέχνης.
Η έκθεση
Art Basel 2016
Εκθεσιακός χώρος Messe Basel: Messeplatz 10, Βασιλεία, Ελβετία
Διαρκεί: 16 έως 19 Ιουνίου
The post Ξενάγηση στην Art Basel, τη Νο1 φουάρ τέχνης στον κόσμο appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κίρα Νάιτλι: Μη γ@μ@τε το μέλλον μου!
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα χτυπήσει ο καύσωνας και πόσο θα κρατήσει
- Τα Public γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής
- Ο δρόμος ο... λιγότερο ταξιδεμένος, στα Τρίκαλα (και λίαν επικίνδυνος)
- Αλέξανδρος Βέλιος: «Έκανα τα χαρτιά μου για ευθανασία. Έχω 5 με 6 μήνες ζωή»
- Την άρση της ασυλίας Πολάκη, Μπγιάλα και Μίχου αποφάσισε η Ολομέλεια
- Θεσσαλονίκη: Ένα χρόνο φυλάκιση γυναικολόγος για «φακελάκι»
- Πρώην δήμαρχος πίσω από παράνομες συνταγογραφήσεις
- Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και πότε τελειώνουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Η ευθανασία του Αλέξανδρου Βέλιου
- Το Brexit βάφτηκε στο αίμα με επίθεση κατά βουλευτού των Εργατικών
- Τι κρύβει το «παρών» στην ψηφοφορία για τον αναπτυξιακό νόμο
- O «ιπτάμενος» Κώστας Φιλιππίδης στον δρόμο για το Ρίο
- Ξενάγηση στην Art Basel, τη Νο1 φουάρ τέχνης στον κόσμο
- Η «ναυμαχία» του Τάμεση/ «Brexit» εναντίον «Bremain»
- tejt
- Τελευταία Νέα Protagon
- Ξενάγηση στην Art Basel, τη Νο1 φουάρ τέχνης στον κόσμο
- Η ευθανασία του Αλέξανδρου Βέλιου
- tejt
- Η «ναυμαχία» του Τάμεση/ «Brexit» εναντίον «Bremain»
- O «ιπτάμενος» Κώστας Φιλιππίδης στον δρόμο για το Ρίο
- Τι κρύβει το «παρών» στην ψηφοφορία για τον αναπτυξιακό νόμο
- Το Brexit βάφτηκε στο αίμα με επίθεση κατά βουλευτού των Εργατικών
- Ο αηδιαστικός Γιοάχιμ Λεβ ζητά συγγνώμη
- 1620
- Η δόση έρχεται, ο Ντάισελμπλουμ το επιβεβαιώνει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Euro 2016: LIVE Ουκρανία - Βόρεια Ιρλανδία
- Τσίπρας: Σοκαριστική η επίθεση κατά της Τζο Κοξ
- GENESIS Pharma: Χρυσή διάκριση στον τομέα εταιρικής υπευθυνότητας
- Ρώσοι διακινητές μετέφεραν 57 μετανάστες στη Μυτιλήνη
- Εκλογικός νόμος: «Τυράκι» από τον Τσίπρα η απλή αναλογική, «φάκα» οι κάλπες
- Αυτοί είναι οι άνδρες που εξαπατούσαν ηλικιωμένους με ψεύτικα «τροχαία ατυχήματα» (photos)
- Συγκλονισμένη η Βρετανία: Νεκρή η βουλευτής που δέχτηκε επίθεση από οπαδό του Brexit
- Euro 2016: Απέλαση 20 Ρώσων χούλιγκανς για τα επεισόδια στη Μασσαλία
- ΝΔ: Η Κυβέρνηση αύξησε τον ΕΝΦΙΑ αλλά αρνείται μείωση αντικειμενικών αξιών