Βρέθηκε το πρώτο (αριθμητικά) ίδιο πλανητικό σύστημα με το δικό μας

Μετά τον… υποβιβασμό του Πλούτωνα από πλανήτη στην κατηγορία των νάνων-πλανητών το ηλιακό μας σύστημα επισήμως διαθέτει οκτώ κύριους πλανήτες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί περίπου έξι χιλιάδες εξωπλανήτες σε περίπου 500 πλανητικά συστήματα. Ομως το ηλιακό μας σύστημα παρέμενε εκείνο με τους περισσότερους πλανήτες. Οχι όμως πλέον. Στο σύστημα Kepler 90 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,500 ετών φωτός από εμάς γνωρίζαμε ότι υπήρχαν έξι πλανήτες. Η NASA ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν εκεί άλλοι δύο πλανήτες. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα είναι

βραχώδης και έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, είναι 30% μεγαλύτερος. Ομως τόσο αυτός ο πλανήτης όσο και οι υπόλοιποι είναι κατά πάσα βεβαιότητα αφιλόξενοι στην ζωή αφού βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι πολύ μεγάλες.

Δείτε ένα βίντεο για την ανακάλυψη

Στον πλανήτη που έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης και ονομάστηκε Kepler-90i η θερμοκρασία αγγίζει τους 430 βαθμούς Κελσίου. Τα στελέχη της NASA αναφέρουν το σύστημα Kepler 90 ως ένα «μίνι ηλιακό σύστημα» αφού μοιάζει με μια συμπυκνωμένη έκδοση του δικού μας συστήματος.

Η ανακάλυψη έγινε με την βοήθεια ειδικού λογισμικού τεχνητή νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η Google το οποίο ανέλυσε δεδομένα της αποστολής Kepler. To διαστημικό τηλεσκόπιο της αποστολής έχει εξετάσει εξονυχιστικά περί τα 150.000 άστρα για να βρει ενδείξεις πλανητών σε τροχιά γύρω από αυτά και κυρίως πλανήτες που βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που θα μπορούσαν να έχουν νερό σε υγρή κατάσταση, παράγοντας κρίσιμος για την παρουσία της ζωής.

The post Βρέθηκε το πρώτο (αριθμητικά) ίδιο πλανητικό σύστημα με το δικό μας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα