Βόμβα Ντάισελμπλουμ: «Πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, έπειτα αντίμετρα»

Σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για μέτρα με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα έρχονται οι αποκαλύψεις για όσα περιλαμβάνει το έγγραφο που έστειλε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο υπηρεσιακό έγγραφο, που δημοσιοποίησε το CNN, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα οφείλει να υπερβεί τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ

προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων μετά το 2019.

«Οι μεγάλες περικοπές στην Ευρώπη ήταν αναγκαίες… ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά την οικονομική κρίση», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup σε ομιλία του σε ολλανδικό πανεπιστήμιο.

Ο Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι μεγάλο τίμημα της κρίσης κατέβαλαν ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας στην Ευρώπη και ότι αυτό ισχύει ακόμη στην Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως ότι δεν ευθύνονται γι’ αυτό οι περικοπές, αλλά η αιτία, δηλαδή η απαράδεκτη κατάσταση που προϋπήρχε της κρίσης.

Η λύση, σύμφωνα με τον ολλανδό υπουργό, είναι οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κτίσουμε ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος και μια ισχυρή οικονομία. «Στο πλαίσιο αυτό, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον» είπε, επικαλούμενος τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ευρώπης.

«Σε περίπτωση που ξεπεράσουμε τον στόχο του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα, το επιπλέον ποσό θα πάει στα αντισταθμιστικά μέτρα» τόνισε τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο του εγγράφου Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2018 -με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019- θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου ότι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.

The post Βόμβα Ντάισελμπλουμ: «Πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, έπειτα αντίμετρα» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα