Βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία: χιονοστιβάδα χρεοκοπίας απειλεί εκατοντάδες εταιρείες

19:01 3/9/2018 - Πηγή: Protagon

Ο Ερντογάν τα έβαλε πάλι με τις ΗΠΑ που «συμπεριφέρονται σαν άγριοι λύκοι» και αφού ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για εμπορικές συναλλαγές εκτός δολαρίου, προανήγγειλε ότι θα εγκαταλείψει οριστικά τις συναλλαγές με το αμερικανικό νόμισμα.

«Χρησιμοποιώντας το δολάριο, μόνο μας βλάπτει, δεν θα παραδοθούμε, θα νικήσουμε», δήλωσε με στόμφο ο τούρκος πρόεδρος σε συνάντηση επιχειρηματιών από την Τουρκία

και το Κιργιστάν, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν άγριοι λύκοι, μην τις πιστεύετε», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Κιργιστάν και επανέλαβε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για εμπορικές συναλλαγές εκτός δολαρίου.

Οι δηλώσεις αυτές όμως του «Σουλτάνου» το μόνο που καταφέραν ήταν προκαλέσουν νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα που κατρακύλησε τη Δευτέρα στις 6,65 λίρες ανά δολάριο.

Και αυτό την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στη γείτονα εκτινάχθηκε σε υψηλά 14 ετών και συγκεκριμένα στο 17,9% για τον μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κάνοντας άλμα 17,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Με την αναρρίχησή του στο 17,9% ο πληθωρισμός δεν ξεπέρασε απλώς τις προβλέψεις, αλλά άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2003.

Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τομέων τροφίμων και ενέργειας) σκαρφάλωσε στο 17,22%. Όσο για τις τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,6% σε μηνιαία και 32,13% σε ετήσια βάση.

Τον ίδιο μήνα ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε σε τροχιά συρρίκνωσης για πέμπτο διαδοχικό μήνα, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 46,4 από 49 μονάδες τον Ιούλιο.

Επιβράδυνση παρουσίασαν τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η παραγωγή, με την υποτίμηση της λίρας κατά περίπου 43% φέτος να καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις συνθήκες επιβίωσης για τις μεταποιητικές βιομηχανίες, καθώς εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών. Αυτό το μαρτυρούν άλλωστε και τα προαναφερθέντα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού.

Όπως παρατηρούν αναλυτές, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, το αδύναμο νόμισμα εκτινάσσει τις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών και το κόστος αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές. Την ίδια ώρα, όσο πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο περισσότερο οι επενδυτές σφυροκοπούν τη λίρα.

Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν πως είναι απαραίτητη η αύξηση των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Η Κεντρική Τράπεζα όμως, όχι μόνο αποτυγχάνει να κατευνάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν είναι και λίγα τα στελέχη της που πιέζονται προς παραίτηση.

Ενδεικτική η περίπτωση του αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Ερκάν Κιλιμτσί. Αμέσως μετά από δημοσίευμα του Reuters για την επικείμενη παραίτησή του, η «βουτιά» της λίρας διευρύνθηκε σε πάνω από τα 6,80 ανά δολάριο.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα και παρά τις διαεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών για την ανεξαρτησία της, λίγοι πείθονται.

Η κατρακύλα της λίρας προκαλεί εν τω μεταξύ ντόμινο καταρρεύσεων στις τουρκικές επιχειρήσεις καθώς τα χρέη τους που είναι σε δολάρια ή ευρώ γίνονται ολοένα και δυσκολότερο να εξυπηρετηθούν. Δεν λείπουν, όπως προαναφέρθηκε, και οι εταιρείες που παλεύουν να επιβιώσουν εν μέσω αύξησης των τιμών εισαγόμενων πρώτων υλών ή άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο.

Ανάμεσα στα «θύματα» μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υποδημάτων, η Hotiç, υπέβαλε αίτηση για πτώχευση λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια της αγοράς στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της αίτησης της εταιρείας και της χορήγησε πτωχευτική προστασία.

«Λόγω της πρόσφατης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αύξησης των επιτοκίων σε επίπεδο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί λόγω της υπερβολικής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, η εταιρεία μας αντιμετωπίζει προβλήματα στις βραχυπρόθεσμες πληρωμές της», ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλιχάν Χοτίτς.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας όμως, έχει αυξήσει και το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης, σκορπώντας ανησυχία για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες.

Την 1η Σεπτεμβρίου, η Τουρκία αύξησε έως και 14% τις τιμές του φυσικού αερίου ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε την ίδια ανατίμηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η εντεινόμενη νομισματική κρίση τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε (ξανά) τις τιμές του φυσικού αερίου, κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% .

The post Βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία: χιονοστιβάδα χρεοκοπίας απειλεί εκατοντάδες εταιρείες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα