Τραμπ – Ρώσοι: H ώρα της απαγγελίας των κατηγοριών πλησιάζει

09:00 4/8/2017 - Πηγή: Protagon

Στις ΗΠΑ όταν ακούς για grand jury, περιμένεις πότε θα απαγγελθούν οι πρώτες κατηγορίες. Ετσι στην είδηση -που μετέδωσαν το Reuters και η Wall Street Journal- ότι ο Ρόμπερτ Μόλερ, ο ειδικός σύμβουλος που ερευνά ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τυχόν υπόγειες συνεννοήσεις με το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, έχει συστήσει ειδικό ανακριτικό σώμα (grand jury), έφερε την

απαγγελία κατηγοριών ένα βήμα πιο κοντά.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, το σώμα έχει ήδη εκδώσει τις πρώτες κλητεύσεις σχετικά με την πολύκροτη συνάντηση του πρωτότοκου γιου του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, με την ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016, πέντε μήνες πριν από τις κάλπες του Νοεμβρίου.

Η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ δήλωσε άγνοια για το θέμα. Οσο για τον ίδιο τον Τραμπ; Επιστράτευσε ξανά τις δύο αγαπημένες του λέξεις: «fake news». Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Χάντινγκτον της Δυτικής Βιρτζίνια, πολιτείας που κέρδισε στις εκλογές του Νοεμβρίου, είπε: «Προσπαθούν να σας εξαπατήσουν εις βάρος του ηγέτη που εσείς διαλέξατε με μια ψευδή ιστορία»… Το ότι είναι «ψευδής» αυτή ιστορία με τους Ρώσους είναι μάλλον μόνο στο μυαλό του 45ου προέδρου…

O Τραμπ στη συγκέντρωση στη Δυτική Βιρτζίνια. Υποσχέθηκε να κρατήσει τα ανθρακορυχεία και να προωθήσει τα ορυκτά καύσιμα. Και φυσικά διέψευσε κάθε τι που έχει σχέση με τους Ρώσους (Reuters)

Οι ειδικές ανακριτικές ομάδες είναι ισχυρά ερευνητικά όργανα που επιτρέπουν σε εισαγγελείς να ζητούν την αποκάλυψη εγγράφων, την ένορκη κατάθεση μαρτύρων και την κατάρτιση κατηγορητηρίων.

Η σύσταση τέτοιου σώματος από τον Μόλερ σημαίνει ότι η έρευνά του θα έχει διάρκεια και ενδεχομένως πιστεύει ότι θα χρειαστεί να απαιτήσει πληροφορίες και έγγραφα από τα πρόσωπα που ερευνώνται αλλά δεν θέλουν να συνεργαστούν οικειοθελώς.

Η συνάντηση του περσινού Ιουνίου είχε οργανωθεί μέσω ενός μουσικού παραγωγού γνώριμου της οικογένειας Τραμπ, με βάση την υπόσχεση πως η ρωσίδα δικηγόρος θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες σε βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Ο μουσικός παραγωγός μάλιστα είχε αναφέρει σε email προς τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ότι οι εν λόγω πληροφορίες αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Τραμπ.

Ο νεαρός Τραμπ έχει παραδεχτεί ότι αναζητούσε πληροφορίες για τη Χίλαρικαι ότι η συνάντηση έλαβε χώρα στον Πύργο Τραμπ, στη Νέα Υόρκη. Η ίδια η . Βεσελνίτσκαγια αρνείται ότι είχε υποσχεθεί πληροφορίες σε βάρος των Δημοκρατικών και υποστηρίζει ότι δεν έχει οιαδήποτε σχέση με το Κρεμλίνο.

Στη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ έλαβαν επίσης μέρος, μεταξύ άλλων, ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του σημερινού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και ο τότε επικεφαλής της προεκλογικές εκστρατείας Τραμπ Πολ Μάναφορ που στη συνέχεια παραιτήθηκε λόγω αποκαλύψεων ότι είχε παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

The post Τραμπ – Ρώσοι: H ώρα της απαγγελίας των κατηγοριών πλησιάζει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα