Το ντοκιμαντέρ «Portolago-Φαντάσματα στο Αιγαίο» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου (ώρα 19:00), προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Portolago-Φαντάσματα στο Αιγαίο» (2017, 60’), συμπαραγωγής Cosmote TV, σε σενάριο-σκηνοθεσία

της Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά.

Το 1912, τα Δωδεκάνησα περνούν στον έλεγχο των Ιταλών. Στο μικρό νησί στην άκρη του Αιγαίου, στη Λέρο, οι ιταλοί κατακτητές αποφασίζουν -την περίοδο του Μεσοπολέμου- να χτίσουν έναν αεροναύσταθμο και μια νέα πόλη, ικανή να στεγάσει 30.000 κατοίκους. Από το 1930 έως το 1936, το μικρό ψαροχώρι Λακκί μετατρέπεται σε Portolago.

Χτίζονται: το κτίριο διοίκησης, ο πύργος της αγοράς, ο κινηματογράφος, το θέατρο, το Hotel Roma (τώρα Hotel Λέρος), το νοσοκομείο, η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (τώρα Aγιος Νικόλας) και πολλά άλλα δημόσια κτίρια, καθώς και κατοικίες για τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες.

Μια άλλη εποχή στο νησί, κατά την οποία κυμάτιζε η ιταλική σημαία

Το μικρό νησί με τους 7.500 έλληνες κατοίκους φιλοξένησε έκτοτε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στις εγκαταστάσεις αυτές. Στρατιώτες από διαφορετικές χώρες, έφηβοι, ψυχικά ασθενείς, πολιτικοί κρατούμενοι, πρόσφυγες και μετανάστες άφησαν τα σημάδια τους σε αυτόν τον τόπο.

Η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά έργα, ένα μοναδικό παράδειγμα ανοικοδόμησης πόλης από την αρχή, με ιταλικό στυλ.

Το σχετικό ντοκιμαντέρ απέσπασε το δεύτερο βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα», στο Καστελόριζο, ενώ η σκηνοθέτης έλαβε ειδική τιμητική διάκριση για ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest, στη Χαλκίδα.

Την προβολή θα προλογίσει η σκηνοθέτις Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το Portolago, εν έτει 2018

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-17:00

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

The post Το ντοκιμαντέρ «Portolago-Φαντάσματα στο Αιγαίο» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα