Το μωρό της Toyota δεν κλαίει

Το 2013 η Toyota δημιούργησε το Kirobo ως μια άσκηση διαδραστικότητας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Το Kirobo ήταν ένα ρομπότ 34 εκατοστών το οποίο είχε την ικανότητα να κάνει περιορισμένες κινήσεις αλλά να συζητά σχεδόν κανονικά για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τον συνομιλητή του. Το Kirobo -που μιλά για την ώρα μόνο ιαπωνικά- εστάλη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ως αποκλειστικός συνεργάτης του Ιάπωνα αστροναύτη Κόχι Βακάτα. Η διαδραστικότητα με τον Βακάτα, οδήγησε σε μικρές διορθώσεις συμπεριφοράς και πλέον η Toyota

είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινό την εμπορική αλλά μικρότερη και ακόμα πιο εξελιγμένη έκδοση του Kirobo, το Kirobo Mini.

Με την ονομασία Kirobo Mini και ύψος μόνο δέκα εκατοστών, το χαριτωμένο ρομποτάκι μοιάζει με εύθραυστο μωρό και μπορεί να συζητήσει με όποιον του ανοίξει συζήτηση. Σύμφωνα με την Toyota, το Kirobo Mini απευθύνεται σε όποιον νιώθει μόνος. Αν και στη χώρα μας αυτό μοιάζει με ανέκδοτο, στην Ιαπωνία είναι μια δυστοπική πραγματικότητα. Όλο και περισσότεροι Ιάπωνες κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους και ζουν μόνοι. Η Ιαπωνία μάλιστα ταλανίζεται από μεγάλη υπογεννητικότητα, με πολλές παντρεμένες γυναίκες να μην κάνουν παιδιά για χάρη της καριέρας, ενώ μία στις δέκα νεαρές κοπέλες δεν θα παντρευτεί ποτέ ούτε θα έχει πραγματικές σεξουαλικές σχέσεις.

Το Kirobo Mini, μιλάει με γλυκιά φωνή υψηλής συχνότητας που θυμίζει μωρό, μπορεί να κάνει χειρονομίες, να αλλάζει εκφράσεις στο «πρόσωπό» του, να ανοιγοκλείνει τα μάτια του -που φυσικά είναι κάμερες- και να κρατά στην μνήμη του, φράσεις, εκφράσεις, προτιμήσεις και συνήθειες του συνομιλητή του μέσα από την συζήτηση μαζί του.

Αρκετοί είναι αυτοί που το παρομοιάζουν με την Siri, την δίχως φυσική υπόσταση βοηθό που διαθέτουν τα iPhone και πολύ καλά κάνουν, καθώς όντως το Kirobo Mini έχει πολλές ομοιότητες την Siri, αφού μπορεί να συνδεθεί με διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές ή με το αυτοκίνητο, παίρνοντας δεδομένα και ενημερώνοντας σε μορφή συζήτησης τους συνομιλητές του για όλα αυτά τα οποία «μαθαίνει» και αποθηκεύει συνεχώς στην μνήμη του.

Το ρομπότ θα αρχίσει να πωλείται αρχικά στην Ιαπωνία το 2017, με τιμή που θα κυμανθεί γύρω στα 350 ευρώ. Θα μπορεί να κρατά παρέα στον δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή οπουδήποτε αλλού, καθώς χάρις το ελάχιστο μέγεθός του, θα μπορεί κανείς να το μεταφέρει μαζί του. Χαρακτηριστικά η Toyota αναφέρει πως χωρά σε μια θήκη ποτηριού μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Ανάλογα με την εμπορική ή όχι επιτυχία, η Toyota θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα το προσφέρει και σε άλλες εκτός Ιαπωνίας αγορές.

Το Kirobo Mini παρά την αμφίβολη εμπορική του πορεία, συνεχίζει να είναι μια άσκηση διαδραστικότητας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και παρά το χαριτωμένο του σχήμα δείχνει την μορφή των πραγμάτων που έρχονται, με ρομπότ που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τους ανθρώπους σε μια σειρά εκατοντάδων εργασιών στο εγγύς μέλλον…

The post Το μωρό της Toyota δεν κλαίει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα