Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό μήνυμα του αλ Μπαγκντάντι

Επειτα από, περίπου, έναν μήνα σιωπής και με τις φήμες ότι έχει σκοτωθεί σε επίθεση να οργιάζουν, ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης του Ισλαμικού κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επανεμφανίστηκε με ηχητικό μήνυμα, 46 λεπτών, σε ένα από τα ηλεκτρονικά μέσα που ελέγχει η οργάνωσή του.

Η ημερομηνία ηχογράφησης του 46λεπτου ηχητικού αποσπάσματος που αναρτήθηκε στο μέσο Al Furqan δεν κατέστη σαφής.

Ο Μπαγκντάντι ακούγεται να καλεί τους μαχητές της οργάνωσης να «αντισταθούν» στους εχθρούς τους σε όλα τα μέτωπα στη Συρία και το Ιράκ. Παράλληλα κάνει αναφορές

στις απειλές της Βόρειας Κορέας ενάντια στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε εν μέσω μιας αυξανόμενης φημολογίας για την τύχη του Μπαγκντάντι, η τελευταία ηχογραφημένη ομιλία του οποίου δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της μάχης της Μοσούλης, όταν και κάλεσε τους πιστούς της οργάνωσης να πολεμήσουν τους «άπιστους» και να «χύσουν ποτάμια αίματος».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει τον θάνατο του ηγέτη του ΙΚ την επομένη της ανακήρυξης από το Ιράκ της νίκης του στη Μοσούλη απέναντι στην τζιχαντιστική οργάνωση. Ωστόσο είχε αναφέρει πως αγνοεί το πού, το πότε ή υπό οποίες περιστάσεις συνέβη ο φερόμενος θάνατος του ηγέτη του ΙΚ.

Ο ρωσικός στρατός είχε επίσης ανακοινώσει στις 22 Ιουνίου ότι «κατά πάσα πιθανότητα» είχε σκοτώσει τον Μπαγκντάντι στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στα τέλη Μαΐου κοντά στην Ράκα στη Συρία. Το Κρεμλίνο, εντούτοις, είχε τόνισει ότι έχει στη διάθεσή του «αντικρουόμενες» πληροφορίες για τον θάνατο του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν ελέγχους για να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα του ηχητικού μηνύματος όπου φέρεται να ακούγεται η φωνή του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα, όπως επισήμαναν, δεν έχουν κανέναν λόγο να αμφισβητούν τη γνησιότητά του.

«Ενημερωθήκαμε για το ηχητικό απόσπασμα που αποδίδεται στον Μπαγκντάντι και λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να το ελέγξουμε. Αν και δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητούμε την αυθεντικότητά του, δεν το έχουμε επαληθεύσει προς το παρόν» επισήμανε μια πηγή από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δήλωσε -στο τέλος Ιουλίου- ότι υποθέτει πως ο Μπαγκντάντι είναι ζωντανός.

The post Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό μήνυμα του αλ Μπαγκντάντι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα