Τo Juno καταγράφει τα «φεγγάρια του Γαλιλαίου» σε τροχιά

Η «Ηρα» (Juno) της NASA ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου του 2011 το ταξίδι της και, έπειτα από πορεία 5 ετών, το πρωί της Τρίτης 5 Ιουλίου 2016, έφτασε η επίσημη επιβεβαίωση: Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος μπήκε στην τροχιά του «γίγαντα» του ηλιακού μας συστήματος, του Δία.

Από τις 12 Ιουνίου του 2016, όταν βρισκόταν 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο του, έστρεψε τις κάμερές του προς το μέρος του Δία και μέχρι τις 29 Ιουνίου,

στα 4,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, κατέγραψε ένα εντυπωσιακό θέαμα: την πρώτη ματιά της ανθρωπότητας σε μια ουράνια αρμονική κίνηση.

Την ίδια εικόνα είχε δει ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, τον Ιανουάριο του 1610, μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου του. Αυτό που ανακάλυψε τότε ο ιταλός αστρονόμος και βλέπουμε εμείς, 406 χρόνια μετά για πρώτη φορά εν κινήσει (χάρη στο Juno), είναι οι τέσσερις μεγαλύτεροι δορυφόροι του Δία, τα ονομαστά «φεγγάρια του Γαλιλαίου».

Το Juno αξιοποίησε την τεχνική του time – lapse, έναν τρόπο φωτογράφισης που επιτρέπει μεγάλα χρονικά διαστήματα – ακόμα και ημερών – να συμπυκνώνονται σε ένα είδος βίντεο που, τελικά, έχει διάρκεια μόλις μερικά λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Το time-lapse του Juno έγινε μια σύντομη αλλά εντυπωσιακή ταινία από τη NASA και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ξεκινώντας από τον Δία και κινούμενοι προς τα έξω, στο video φαίνονται η ηφαιστειακή Ιώ, ο παγωμένος ωκεάνιος κόσμος της Ευρώπης, ο ογκώδης Γανυμήδης και η Καλλιστώ, που έχει επιφάνεια γεμάτη κρατήρες.

«Και όμως κινείται», ήταν το σχόλιο της NASA στο Twitter για το video του Juno και, σύμφωνα με την περιγραφή της, «για πρώτη φορά στην ιστορία βλέπουμε αυτά τα φεγγάρια, καθώς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Δία, και μοιραζόμαστε το αίσθημα αποκάλυψης που βίωσε ο Γαλιλαίος. Αυτή είναι η κίνηση της αρμονίας της φύσης».

And yet it moves. What Galileo saw through his telescope, I captured on approach to #Jupiterhttps://t.co/q3yCNsirYkpic.twitter.com/vBBwpoRMm0

— NASA’s Juno Mission (@NASAJuno) 5 Ιουλίου 2016

Χρησιμοποιώντας την παροιμιώδη φράση του Γαλιλαίου, η NASA αναφέρθηκε στη στιγμή που ο ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος κατέληξε πως η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος.

Η αποστολή του Juno όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Χάρη στα ειδικά του όργανα, και καθώς θα παραμείνει σε τροχιά για 20 μήνες, η NASA ελπίζει να μελετήσει το μαγνητικό πεδίο του Δία και να χαρτογραφήσει την επιφάνειά του. Αν, βέβαια, αυτή υφίσταται, καθώς το Juno θα ερευνήσει την ύπαρξη στερεού πυρήνα, θα μετρήσει τις ποσότητες νερού, προσπαθώντας να εντοπίσει μερικά ακόμα στοιχεία για την ιστορία της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος.

Μπορείτε να δείτε εδώ τα στάδια της προσπάθειας του Juno

Πριν μερικές ώρες η NASA δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία του Δία από το Juno.

facebook.com/NASAJuno

Αριστερά ο Δίας με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα και μόλις διακρίνονται, λόγω απόστασης, τρεις από τους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους, η Ιώ, η Ευρώπη και ο Γανυμήδης (από τα αριστερά προς τα δεξιά – εκτός πλάνου η Καλλιστώ).

The post Τo Juno καταγράφει τα «φεγγάρια του Γαλιλαίου» σε τροχιά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα