Τα Ιταλικά: Σαρντενάιρα, η φοκάτσα του Σαν Ρέμο

Κατά τον 13ο αιώνα, εμφανίζεται στην κουζίνα της Κυανής Ακτής η περίφημη pissaladière, ένα είδος φοκάτσας με καραμελωμένα κρεμμύδια, αντζούγιες, ελιές, θυμάρι και δάφνη. Σύντομα η συνταγή πέρασε και στην γειτονική Λιγκούρια, όπου υπέστη διάφορες αλλαγές, επηρεασμένη σαφώς από την τοπική κουζίνα. Σε γενικές γραμμές μείωσαν ή εξάλειψαν τα κρεμμύδια, πρόσθεσαν σάλτσα ντομάτας και άλλαξαν τα μυρωδικά προσθέτοντας αρκετό σκόρδο και ρίγανη.

Σήμερα θα την συναντήσετε σε τοπικές παραλλαγές σε διάφορα μέρη της Λιγκούρια με τις ονομασίες sardenaira (Saremo), sardinara, piscialandrea (Imperia, από

το pizza all’Andrea, ονομασία προς τιμήν του γενοβέζου ναυάρχου Andrea Doria ή κατ’ άλλους από την γαλλική pissaladière), pisciadela (Ventimiglia), pisciarà, macchetusa (Bordighera), machetaira, figassa. Αν και πολλές φορές θεωρείται ότι είναι ένα είδος πίτσας, η ζύμη που αποτελεί την βάση της δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της μακρινής ναπολιτάνας συγγενούς της.

Σε όλες τις παραλλαγές, είναι πάντα μία αφράτη ζύμη φοκάτσας, φτιαγμένης αυστηρά με ελαιόλαδο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η φοκάτσα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παρασκευάσματα της τοπικής κουζίνας!

Η σαρντενάιρα είναι τοπικό έδεσμα του κοσμοπολίτικου Σαν Ρέμο, συνταγή κατοχυρωμένη από το ιταλικό κράτος ως De.C.O. (ΠΟΠ). Η ονομασία της προήλθε από το γεγονός ότι αρχικά χρησιμοποιούσαν ως γαρνιτούρα τις φτωχικές παστές σαρδέλες. Μεταπολεμικά όμως, με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, σιγά σιγά αντικαταστάθηκαν από τις πιο ραφινάτες σε γεύση αντζούγιες. Σε περασμένες δεκαετίες, οι νοικοκυρές του Σαν Ρέμο έφτιαχναν την σαρντενάιρα συνήθως την Παρασκευή, καθώς ήταν ένα νηστίσιμο φαγητό, και την πήγαιναν για ψήσιμο στον φούρνο της γειτονιάς.

Δείτε τη συνταγή εδώ

The post Τα Ιταλικά: Σαρντενάιρα, η φοκάτσα του Σαν Ρέμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα