Τα Panama Papers «καίνε» και διασημότητες

10:57 7/4/2016 - Πηγή: Protagon

Τα Panama Papers είναι σαν τις πέτρες που από κάτω βρίσκεις τους πάντες. Μέρα με την ημέρα, καθώς ξεφλουδίζεται η υπόθεση, βγαίνουν στη δημοσιότητα ονόματα και… διευθύνσεις ανθρώπων που ουδείς θα περίμενε ότι θα είχαν χρησιμοποιήσει πλάγιους τρόπους για να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Πρωθυπουργοί ταρακουνιούνται συθέμελα, πολιτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο, ηγέτες κρατών καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, επιχειρηματίες υποκύπτουν στη βάσανο των αποκαλύψεων – φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι λογής διασημότητες.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian

φέρνει στο φως τα σημαντικότερα πρόσωπα του καλλιτεχνικού και του αθλητικού κόσμου που έχουν μπλεχτεί στην υπόθεση των Panama Papers. Είναι, δε, πιθανό αυτοί να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και από κάτω να υπάρχουν ακόμη περισσότεροι.

Μέχρι και την Πέμπτη, 7 Απριλίου, τέσσερα 24ωρα μετά τη διαρροή των εγγράφων, είχαν αναφερθεί τα ονόματα των παρακάτω:

Σάιμον Κάουελ

Ο Σάιμον Κάουελ

Ο γνωστός κριτής του «X-Factor» είναι ο μοναδικός μέτοχος δύο εταιρειών που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2007 και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Οι εταιρείες έκαναν την εμφάνισή τους την περίοδο που ο Κάουελ ετοιμαζόταν να αγοράσει μια περιοχή στα Μπαρμπάντος – μέρος που περνάει τα τελευταία χρόνια τις διακοπές του. Παρόμοια σχέδια φέρεται να έκανε ο συνθέτης Αντριου Λόιντ Βέμπερ και το πρώην αφεντικό ομάδας στη F1, Εντι Τζόρνταν. Τελικά, αγοραστές πλήρωσαν κάπου μεταξύ 6-11 εκατομμύρια λίρες για την αγορά γης. Τα περισσότερα χρήματα τα έδωσε ο Κάουελ. Πάντως, ούτε ο Βέμπερ ούτε και ο Τζόρνταν εμφανίζονται στα Panama Papers.

H πλευρά του Κάουελ αναφέρει πως οι δύο εταιρείες δεν φτιάχτηκαν με σκοπό να ξεπλύνουν χρήματα και σημειώνει ότι ο Κάουελ νιώθει πολύ περήφανος για πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου που δραστηριοποιείται.

Γουίλιαν

Ο Γουίλιαν

Ο σούπερσταρ της Τσέλσι φέρεται να είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Saxon Sponsoring Limited, η οποία δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή – το πλήρες όνομα του οποίου είναι Γουίλιαν Μπόργκες ντα Σίλβα – τόνισε πως η εταιρεία ήταν ανενεργή μέχρι που έκλεισε τον περασμένο χρόνο.

«Η Saxon δεν ήταν ποτέ ενεργή και ούτε προχώρησε σε κάποιες πληρωμές και έκλεισε όταν ο Γουίλιαν αποφάσισε να υπογράψει σε ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του.

Λιονέλ Μέσι

Ο Λιονέλ Μέσι

Ασφαλώς ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής που εμπλέκεται στα Panama Papers είναι ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα, ο οποίος εξάλλου ελέγχεται από την ισπανική Δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ. Οπως ανέφεραν ισπανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τα έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ο αργεντινός σούπερ σταρ διατηρεί μαζί με τον πατέρα του offshore εταιρεία με έδρα τον έδρα τον Παναμά προκειμένου να αποκρύψει εισοδήματα.

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα έσπευσε μάλιστα να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή της στον ποδοσφαιριστή: «Από την πρώτη στιγμή που μέσω των Panama Papers, ο Λίο Μέσι βρέθηκε να κατηγορείται, η Μπαρτσελόνα έχει στείλει την αγάπη και την στήριξή της, τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του. Ο σύλλογος έχει θέσει όλα τα νομικά, οικονομικά και διοικητικά μέσα στην διάθεση της οικογένειας (του Μέσι) προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να βγει καθαρή από αυτή την υπόθεση».

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο γνωστός σκηνοθέτης ζούσε σε ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα στο Χερτφορνσάιρ (νότια Αγγλία). Το εν λόγω αρχοντικό μεταφέρθηκε σε υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες ελέγχονται τώρα από τις κόρες του. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις επεκτείνονται –πέραν των ακίνητων- και στα δικαιώματα από τις ταινίες του: όλα έχουν περάσει σε offshore εταιρείες. Τα ονόματα που αναφέρονται σε αυτές τις εταιρείες είναι της μιας του κόρης, της Ανια (η οποία πέθανε το 2009), της άλλης του κόρης, Βίβιαν, καθώς και της εγγονής του, Καταρίνα.

Σάρα Φέργκιουσον, δούκισσα του Γιορκ

Η Σάρα Φέργκιουσον

Τα Panama Papers αποκαλύπτουν το χάος που υπάρχει στα οικονομικά της δούκισσας του Γιορκ, η πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Αντριου, γιου της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β’. Τα γράμματα ανάμεσα στη Mossack Fonseca και στους δικηγόρους της Φέργκιουσον δείχνουν πως οι τελευταίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε με τα περιουσιακά της στοιχεία. Υπάρχει μια εταιρεία, η Essar Company Inc που δημιουργήθηκε στις Παρθένες Νήσους, τον Μάιο του 2000 και μέσω αυτής υπήρχε διαχείριση κάποιων χρημάτων σε παράκτιες εταιρείες. Το δικηγορικό γραφείο Clintons που είχε αναλάβει τις υποθέσεις της Φέργκιουσον έψαξαν να βρουν πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία και τον Σεπτέμβριο του 2001 έστειλαν γράμμα στη Μοσάκ Φονσέκα.

Αυτό που κατάλαβαν ήταν ότι η Essar δημιουργήθηκε με τέτοια μυστικότητα, έτσι ώστε ακόμη και οι δικηγόροι της δούκισσας να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα ονόματα που «έτρεχαν» την εταιρεία. Κάποια περίοδο η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειριζόταν τα δικαιώματα των παιδικών βιβλίων που έγραψε η Φέργκιουσον. Τώρα, ο εκπρόσωπός της δηλώνει ότι η δούκισσα πάντα αποκάλυπτε όλες τις πηγές των εισοδημάτων της και αναλόγως πλήρωνε τους φόρους που της αναλογούσαν.

Τζάκι Τσαν

Ο Τζάκι Τσαν

Ο δημοφιλής ηθοποιός ταινιών δράσης από τον Χονγκ Κονγκ εμφανίζεται να κατέχει τουλάχιστον έξι offshore εταιρείες μεταξύ αυτών η Jumbo Jaz Investment, Jackie Chan Ltd και η Dragon Stream Ltd. Παρά τον θόρυβο που προκάλεσε η διαρροή των εγγράφων και η εμπλοκή του στα Panama Papers, ο 62χρονος Τσαν δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τις αποκαλύψεις.

Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο ισπανός σκηνοθέτης φέρεται να έχει σχέσεις με την εταιρεία Glen Valley Corporation, η οποία λειτούργησε από το 1991 έως το 1994. Την ήλεγχε μέσω πληρεξούσιου, ενώ δύο υπάλληλοι της Μοσάκ Φονσέκα λειτουργούσαν σαν διευθυντές. Είναι ο ίδιος Αλμοδόβαρρ που το 2013 έλεγε ότι η ταινία του «I’ am so exited» είναι μια ταινία για την οικονομική κρίση, που όλοι οι Ισπανοί βιώνουν.

Οσον αφορά στις offshore, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο ο αδελφός του, επίσης εμπλεκόμενος στην εταιρεία, είπε στα ισπανικά ΜΜΕ ότι είχαν κλείσει την εταιρεία καθώς δεν ταίριαζε στον «τρόπο» με τον οποίο δούλευαν. Ο Αγκουστίν Αλμοδοβάρ, αδελφός του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη, είπε: «Απολογούμαι για το γεγονός ότι έχει δεχθεί πλήγμα η δημόσια εικόνα του αδελφού μου. Τα πάντα προκλήθηκαν από την έλλειψη εμπειρίας μου στα πρώτα χρόνια της οικογενειακής επιχείρησής μας. Πάντως, τόσο εγώ όσο και ο Πέδρο είμαστε πολύ τακτικοί με τις φορολογικές υποχρεώσεις μας».

Ο Μπόμπι Φίσερ

Αλλα ονόματα που εμφανίζονται στη λίστα είναι ο αθλητής του γκολφ, σερ Νίκο Φάλντο, ο γκραν μετρ στο σκάκι Μπόμπι Φίσερ, ο τελευταίος μπάτλερ της Λαίδης Νταϊάνα, Πολ Μπάρελ, η πρώην γυναίκα του Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Χέδερ Μιλς, η σχεδιάστρια μόδας από τη Σερβία, Ροκσάντα Ιλιντσιτς, ο γιος της Μάργκαρετ Θάτσερ, σερ Μαρκ Θάτσερ, ο πρώην ποδοσφαιριστής Αντι Κόουλ και ο κολλητός φίλος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, Λόρδος Γκλενκόνερ.

The post Τα Panama Papers «καίνε» και διασημότητες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα