Συνελήφθη ο επικεφαλής της Samsung για το σκάνδαλο διαφθοράς

Την κορυφή μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, της Samsung, ακουμπά πλέον το σκάνδαλο διαφθοράς στη Νότια Κορέα μετά τη σύλληψη του αντιπροέδρου -αλλά ουσιαστικά επικεφαλής- της επιχείρησης.

Ο Λι Τζέι τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της δωροδοκίας. Τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία αρνούνται κάθε παράνομη δραστηριότητα.

Η περίπτωσή του συνδέεται με το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο οδήγησε στην καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία αναμένει την τελική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για το αν θα παραμείνει στο αξίωμά της (για την ώρα την αναπληρώνει ο πρωθυπουργός).

Τον Ιανουάριο 0 48χρονος Λι είχε ανακριθεί για την υπόθεση, αλλά οι αρχές είχαν αποφασίσει τότε ότι δεν θα συλληφθεί. Μετά και τη δεύτερη ανάκριση στις αρχές της εβδομάδας και υπό το φως νέων στοιχείων, η νοτιοκορεατική Δικαιοσύνη προχώρησε στη σύλληψή του.

Εντός 20 ημερών πρέπει τώρα οι αρχές να απαγγείλουν και επίσημα τις κατηγορίες τους.

Η Samsung κατηγορείται συγκεκριμένα ότι έδινε δωρεές σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία διαχειριζόταν η Τσόι Σουν-σιλ, στενή φίλη της προέδρου Παρκ. Το ποσό των δωρεών έφτασε τα 41 δισ. γουόν (περίπου 33 εκατ. ευρώ) και πέρα από τα ιδρύματα επεκτάθηκε και σε προσωπικά δώρα, όπως το άλογο που αγόρασε για την κόρη της Τσόι.

Το αντάλλαγμα αυτής της χρηματικής ενίσχυσης ήταν οι διευκολύνσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα του ταμείου συντάξεων, ώστε να είναι ομαλότερη η διαδοχή στη Samsung. Ο Λι είναι τυπικά αντιπρόεδρος αλλά στην πράξη διοικεί την εταιρεία λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πατέρας του.

Είναι σε κάθε περίπτωση άλλο ένα χτύπημα για την εταιρεία που έχει να αντιμετωπίσει και πλήγματα στο γόητρό της μετά την καταστροφική κυκλοφορία του Galaxy Note 7 το οποίο αποσύρθηκε βιαστικά πέρυσι λόγω των προβλημάτων που είχε.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, λόγω της άμεσης εμπλοκής της προέδρου Παρκ, το σκάνδαλο είναι μια συνεχιζόμενη πηγή έντασης για το πολιτικό σύστημα της χώρας, σε περίοδο μάλιστα που η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει τις ενέργειες όπως τις δοκιμές πυραύλων που ανησυχούν τον νότιο γείτονα.

The post Συνελήφθη ο επικεφαλής της Samsung για το σκάνδαλο διαφθοράς appeared first on Protagon.gr.

Keywords