Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο έλληνας πρέσβης – Εν αμφιβόλω η επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο

Σε ένα ακόμη επεισόδιο της διπλωματικής κρίσης Ελλάδας – Ρωσίας μετά τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, ο έλληνας πρέσβης στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αφορούσε τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα

Αντρέι Μάσλοφ.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για συζήτηση σε ήπιους τόνους κατά την οποία, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι οι αναφορές της κυρίας Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού έναντι της ελληνικής πλευράς και το όλο θέμα αποδόθηκε σε παρερμηνεία όσων είπε η εκπρόσωπος.

Πάντως, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης (όπως διεφάνη και μετά την έκτακτη συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά την Πέμπτη στο Μαξίμου), στη Ρωσία είναι έκδηλη η απογοήτευση για την απόφαση να απελαθούν δύο από τα στελέχη της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Ανάμεσα σε άλλα η Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τον ελληνικό λαό «να επικοινωνεί με τον ρωσικό λαό και να μην υποφέρει από βρώμικες προβοκάτσιες»

Οι πρώτες κινήσεις δεν προμηνύουν ταχεία εκτόνωση της κατάστασης, καθώς την Πέμπτη από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανακοινώθηκε η ματαίωση της προγραμματισμένης για το φθινόπωρο επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας.

«Νομίζω ότι στην τωρινή κατάσταση χάνει την επικαιρότητά της, τουλάχιστον στις προθεσμίες εκείνες για τις οποίες μιλούσαμε, δηλαδή για τον Σεπτέμβριο» δήλωσε σχετικά ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω επί των επικείμενων αντιμέτρων της Μόσχας: «Εχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, δεν γνωρίζω πότε, σε ποιον και σε ποιες διαστάσεις, αλλά φυσικά, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα».

Σύμφωνα πάντως με όλες τις πληροφορίες, κατά την παρουσία του στο ρωσικό ΥΠΕΞ δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση προς τον πρέσβη Φρυγανά περί αντιμέτρων της Μόσχας για τις απελάσεις στην Αθήνα.

Εντούτοις, το όλο κλίμα θέτει εν αμφιβόλω την προγραμματισμένη για τα τέλη του έτους επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, κατόπιν πρόσκλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσοελληνικές σχέσεις» σημείωσε ο ρώσος πρεσβευτής και ενδεικτικά αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις όπως «ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο, το Αφιερωματικό Ετος ΡωσίαΕλλάδα 2016, το κοινό Ετος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».

Δεν δίστασε ωστόσο να παραδεχθεί ότι «οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, μας έχουν προκαλέσει βαθιά απογοήτευση».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε τη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείοιυ Εξωτερικών «σωστή και ισορροπημένη», σε αντίθεση, όπως είπε, με την «υπερβολική αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ».

The post Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο έλληνας πρέσβης – Εν αμφιβόλω η επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα