Στέλνουμε παράνομα πίσω στην Τουρκία αντικαθεστωτικούς;

16:44 6/6/2017 - Πηγή: Protagon

Απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε έπειτα από καταγγελίες για επαναπροωθήσεις τούρκων αντικαθεστωτικών στην γειτονική χώρα ζητά με ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Συγκεκριμένα, από την Σεβαστουπόλεως αναφέρουν: «Εδώ και αρκετούς μήνες, κυκλοφορούν στα ΜΜΕ ειδήσεις για τούρκους πολίτες, μη αρεστούς στο καθεστώς Ερντογάν που ενώ κατέφθασαν στην Ελλάδα

ζητώντας πολιτικό άσυλο, κατά τρόπο ανεξήγητο και μυστηριώδη βρέθηκαν λίγο αργότερα στις τουρκικές φυλακές».

Τις αναφορές για αυτές τις άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων που είχαν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας, έχει κάνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση με επώνυμες ανακοινώσεις της, έχει καταγγείλει τις πρακτικές που φαίνεται να έχουν ακολουθηθεί σε πάνω από μία περιπτώσεις οι ελληνικές Αρχές.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρεται στην περίπτωση του δημοσιογράφου Μουράτ Τσαπάν και την καταγγελία της ΕΕΔΑ που είχε αναφερθεί στον τούρκο αντικαθεστωτικό, σημειώνοντας ότι: «πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Eβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο. Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν.

»Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί. Ο Μουράτ Τσαπάν βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση».

Η ΕΕΔΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα και άλλες καταγγελίες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της που βασίζεται σε στοιχεία που η οργάνωση έλαβε στις 2 Ιουνίου, «κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία». Η ανακοίνωση σημειώνει ότι «αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Μουσταφά Τζαν, την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Γιλμάζ Ερντογάν, Φετουλάλ Τσατάλ και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά». Μάλιστα, η ΕΕΔΑ υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Με βάση λοιπόν αυτές τις σοβαρότατες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις τούρκων αντικαθεστωτικών πολιτών που φτάνουν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, το Ποτάμι απευθύνει ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τις πληροφορίες της ΕΕΔΑ. Συγκεκριμένα, ρωτά:

« – Αληθεύουν οι καταγγελίες της ΕΕΔΑ για την παράνομη επαναπροώθησή του Μουράτ Τσπάν και των συντρόφων του στη χώρα μας, παρότι ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου; Και αν ναι, βάσει ποιών νόμων και ποιών κανόνων έγινε αυτή;

– Έχουν δοθεί εντολές σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» για την άμεση επαναπροώθηση τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας;»

Τέλος, από την Σεβαστουπόλεως επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να διερευνούν και επιφυλάσσονται να φέρουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα αλλά και στη Βουλή.

Φυσικά το θέμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού όπως αναφέρει και η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕΔΑ, «η επαναπροώθηση προς τις τουρκικές αρχές, ανθρώπων που κινδυνεύουν με βαρύτατες παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι συνέβη, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς δεν έγινε με πρωτοβουλία των αστυνομικών της περιοχής».

The post Στέλνουμε παράνομα πίσω στην Τουρκία αντικαθεστωτικούς; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα