Οι κωπηλάτισσες του Κέιμπριτζ είπαν «όχι» στον σεξισμό των Κροατών

18:50 4/6/2018 - Πηγή: Protagon

Αυτό θα πει σεξισμός πέντε αστέρων: η σημαντική διοργάνωση κωπηλασίας της Κροατίας, Sveti Duje, προσκάλεσε τη γυναικεία και την ανδρική ομάδα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ να λάβουν μέρος στο event. Με τη διαφορά ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να μείνουν σε ένα φθηνό χόστελ και να πληρώσουν μόνες τους τα έξοδα μετακίνησής τους, την ίδια στιγμή που η ίδια διοργάνωση είχε κανονίσει για την ανδρική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου να μείνει σε πεντάστερο ξενοδοχείο με όλα τα έξοδα πληρωμένα!

Η γυναικεία ομάδα, γνωστή διεθνώς για τις σημαντικές νίκες της, αποφάσισε να γυρίσει τη γυμνασμένη πλάτη της στη διοργάνωση, χτυπώντας δυνατά με το κουπί της αυτόν τον απαράδεκτο σεξισμό, όπως σχολιάζει και δημοσίευμα της «Daily Mail».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κροατική διοργάνωση ζήτησε από τις βρετανίδες κωληλάτισσες να μείνουν σε φθηνό χόστελ. Για την ακρίβεια, είναι η τρίτη. Στο παρελθόν τους είχε ζητηθεί να μείνουν ακόμα και σε φοιτητικούς κοιτώνες κάτω από πολύ κακές συνθήκες.

Κάποιοι βιάστηκαν να κακοχαρακτηρίσουν αυτή την απόφαση της γυναικείας ομάδας να μποϊκοτάρει το event, οι αθλήτριες όμως, δήλωσαν επανειλημμένα μέσω twitter και Facebook, ότι εκείνο που τις νοιάζει δεν είναι να κοιμηθούν σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, αλλά να υπάρχει επιτέλους ίση μεταχείριση ανάμεσα στις ίδιες και στους άνδρες αθλητές.

«Είμαστε αηδιασμένες. Δεν μας νοιάζει καθόλου το ακριβό ξενοδοχείο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας φέρονται ισότιμα με τους άνδρες. Αν μας έλεγαν ότι θα έπρεπε να κοιμηθούμε όλοι σε σκηνές, θα κοιμόμασταν σε σκηνές. Αλλά όχι να κοιμηθούν οι γυναίκες σε σκηνές και οι άνδρες σε πεντάστερο θέρετρο» ήταν μία από τις μαχητικές αναρτήσεις τους.

Κι ενώ ζητήθηκε από τις γυναίκες να σκληραγωγηθούν λίγο ακόμα μένοντας σε ένα χόστελ που διέθετε μόνο τα βασικά, για τους άνδρες μόνο που δεν έστρωσαν κόκκινο χαλί στην Κροατία. Τους έβαλαν να μείνουν στο Meridien Lav, στο οποίο η διανυκτέρευση κοστίζει 150 στερλίνες το άτομο και μεταξύ άλλων ανέσεων θα μπορούσαν να απολαύσουν μπάνιο σε ιδιωτική παραλία, γήπεδα του τένις, μοδάτα μπαρ και εστιατόρια.

Το αστείο είναι ότι η κροατική ρεγκάτα προβάλλεται διεθνώς ως «μία ευκαιρία για ομάδες κωπηλασίας από όλο τον κόσμο να αναμετρηθούν με τις κορυφαίες ομάδες του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης».

Οπως σχολίασε και η πρόεδρος του Cambridge Women’s Boat Club, Ντάφνι Μαρτσένκο, «διαφημίζονται ως event με επίτιμους προσκαλεσμένους τους αθλητές του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Αλλά αυτό που δεν διευκρινίζουν είναι ότι βάζουν πιο ψηλά τους άνδρες από τις γυναίκες. Υστερα από αυτή την αντιμετώπιση, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι η ομάδα μας δεν ενδιαφέρεται για τέτοια σεξιστικά events».

Κάποιες αθλήτριες μάλιστα, υποστηρίζουν ότι έχουν δεχτεί μηνύματα από άνδρες κωπηλάτες που έχουν στο παρελθόν λάβει μέρος στο εσωτερικό τουρνουά μεταξύ Κέιμπριτζ και Οξφόρδης, στα οποία τις κατηγορούν για τη στάση τους, θεωρώντας ότι θα διαιωνίσουν τον σεξισμό με το να μποϊκοτάρουν τον θεσμό.

Ο ιδρυτής της κροατικής ρεγκάτα, Λούκα Γκρούμπορ, ο οποίος έχει υπάρξει στο παρελθόν κωληλάτης για την ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκανε το εξής post στο Facebook: «Συμφωνώ ότι αυτό που συνέβη ήταν ατόπημα από τη μεριά μας, ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ρεγκάτα είναι μια διοργάνωση με ιστορία, που θέλει και μπορεί να διορθώσει τα λάθη της. Ολες οι ομάδες μένουν σε χόστελ, καθώς στηριζόμαστε σε χρήματα δωρητών και αν συνεχίσετε να μας δείχνετε με το δάχτυλο και να μας διασύρετε διεθνώς, η ρεγκάτα κινδυνεύει να ακυρωθεί».

Παρέλειψε πάντως να σχολιάσει την πεντάστερη μεταχείριση που επεφύλασσε στους άνδρες κωπηλάτες του Κέιμπριτζ.

Σύμφωνα άλλωστε με ισχυρισμούς των αθλητριών, οι άνδρες αθλητές ακύρωσαν πρόσφατα ένα προγραμματισμένο δείπνο ανάμεσα στην ανδρική και τη γυναικεία ομάδα κωπηλασίας του Κέιμπριτζ, με την αιτιολογία, από ανδρικής πλευράς, ότι «οι γυναίκες της ομάδας δεν ήταν αρκετά εμφανίσιμες»!

Ο πρόεδρος της ανδρικής ομάδας, Κουίντους Τράβις, αρνήθηκε να σχολιάσει ό,τι σχετίζεται με τη διαμονή τους στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο, παραπέμποντας όσους έχουν απορίες στους υπευθύνους της κροατικής διοργάνωσης.

The post Οι κωπηλάτισσες του Κέιμπριτζ είπαν «όχι» στον σεξισμό των Κροατών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα