Σε κατάσταση συναγερμού η Ζάκυνθος από τα πύρινα μέτωπα

«Μη φυσιολογική» θεωρούν οι αρχές την κατάσταση στη Ζάκυνθο όπου τα τελευταία 24ωρα τα πύρινα μέτωπα ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, κάνοντας βέβαιο ότι πρόκειται για συστηματική καταστροφή.

Μόνον την περασμένη νύχτα και σήμερα Κυριακή, εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στις Βολίμες, ενώ μαίνονταν δύο μέτωπα στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο. Άλλη μία πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Δάφνης, στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, τέσσερα μέτωπα στις Βολίμες ξέσπασαν από τις 23:12 ως τις 00:32 της Κυριακής.

Συνολικά,

το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο.

Το μέτωπο του Αγαλά (ermisnews.gr)

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και πρόσθεσε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία».

Ο κ. Καπάκης έκανε ακόμη έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμιση ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πέντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει σήμερα Κυριακή στη Ζάκυνθο, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που προκάλεσαν τις πυρκαγιές και ίσως και για τους εμπρηστές που ενδεχομένως βρίσκονται από πίσω.

Προβλήματα και στην Κεφαλλονιά

Στην Κεφαλλονιά, στο ίδιο διάστημα των δύο ημερών (11-12/8/2017), εκδηλώθηκαν συνολικά οκτώ πυρκαγιές, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Και εκεί, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμών.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) και πάλι για την Ζάκυνθο καθώς και για: την Πελοπόννησο, την Αττική, τους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, και Κύθηρα.

The post Σε κατάσταση συναγερμού η Ζάκυνθος από τα πύρινα μέτωπα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα