Ρομάν Πολάνσκι: Φυγόδικος ως τον θάνατό του;

Το μακρύ χέρι ενός δικαστικού συστήματος που αρνείται να παραδώσει τα όπλα και αψηφά ακόμα και τον χρόνο που περνά και όλα τα αφομοιώνει, συνεχίζει ν’ ανατρέχει σ’ ένα μακρινό παρελθόν με στόχο την καταδίκη του Ρομάν Πολάνσκι.

Οι αμερικανοί δικαστές αρνούνται να κάνουν πίσω, καθώς για αυτούς ο ηλικίας 84 ετών μετρ του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι ένας φυγόδικος που έχει παραδεχτεί ότι συνευρέθηκε σεξουαλικά με ένα κορίτσι ηλικίας ούτε 14 ετών το 1977, την ώρα, μάλιστα, που ακόμα δύο γυναίκες, σήμερα, τον κατηγορούν για το ίδιο έγκλημα.

Στο

πρόσωπο του απάτριδος γαλλο-πολωνο-ελβετού σκηνοθέτη που βραβεύτηκε με το βραβείο Όσκαρ, μην καταφέρνοντας ποτέ ωστόσο να το παραλάβει, και για τον οποίο κινητοποιήθηκαν (μάταια) αστέρες του Χόλιγουντ όπως ο Γούντι Άλεν, ο Μάρτιν Σκορτσέζε και η Μέριλ Στριπ, οι δικαστές της Καλιφόρνια βλέπουν περισσότερο έναν θρασύ και αμετανόητο αλλοδαπό που κοροϊδεύει την αμερικανική δικαιοσύνη. Και η προσβολή αυτή είναι κάθε άλλο παρά ανεκτή.

Η περιπέτεια του Πολάνσκι, ή μάλλον αυτό το βίαιο χολιγουντιανό μυθιστόρημα που βασίστηκε πάνω σ’ ένα πραγματικό έγκλημα – τον βιασμό μιας κοπέλας στην κρεβατοκάμαρα της κατοικίας του Τζακ Νίκολσον στο Χόλιγουντ που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του ενόχου (αφότου ομολόγησε) στην αυτοεξορία του ώστε να αποφύγει την τελεσίδικη καταδίκη του μετά από μερικές εβδομάδες στη φυλακή – μοιάζει να μην έχει τέλος.

Πολάνσκι και Νίκολσον σπάνε πλάκα στα γυρίσματα της εμβληματικής ταινίας «Chinatown», το 1974

Την προηγούμενη Παρασκευή ο δικαστής Σκοτ Γκόρντον από την Καλιφόρνια αρνήθηκε να κλείσει την υπόθεση. Ούτε η επίκληση του θύματος, της Σαμάνθα Γκέιμερ, μιας κυρίας, σήμερα, ηλικίας 54 ετών και μητέρας τριών παιδιών, η οποία τον περασμένο Ιούνιο ζήτησε από δικαστήριο της Καλιφόρνια τον τερματισμό της υπόθεσης, στάθηκε αρκετή ώστε να αποφανθεί διαφορετικά ο δικαστής. Παραβλέποντας ότι αυτή η ατέρμονη δικαστική διαμάχη την αποσπά από το παρόν και την μεταφέρει στο παρελθόν, στην κρεβατοκάμαρα της υπερπολυτελούς βίλας του Τζακ Νίκολσον στην περίφημη Mulholland Drive όπου βιάστηκε.

Ο Πολάνσκι καλείται τώρα να επιστρέψει στις ΗΠΑ, ν’ αντιμετωπίσει την καταδίκη του και ν’ αποδεχτεί την ποινή που θα του επιβληθεί. Από εκείνη τη στιγμή που ο Ρομάν εκμεταλλεύτηκε την αφέλεια μιας έφηβης που ονειρευόταν να γίνει μοντέλο αλλά και τον κυνισμό της ηθοποιού μητέρας της, η οποία την είχε παροτρύνει να συναντήσει τον σκηνοθέτη δίχως την παρουσία τρίτων, άρχισε μια αντιπαράθεση στην οποία συμμετείχαν – άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά του δημιουργού του «Μωρού της Ρόζμαρι» – πολιτικοί, κινηματογραφιστές, και ηθοποιοί, επικεφαλής κρατών και κυβερνήτες πολιτειών, ανώτατα δικαστήρια και πολιτικά κόμματα.

Είναι η Ρόμπιν, η οποία πριν από λίγες ημέρες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Αλλη μία η οποία, επώνυμα, κατηγορεί τον Πολάνσκι για βιασμό (REUTERS/Kyle Grillot)

Ο Φρανσουά Μιτεράν υπερασπίστηκε τον Πολάνσκι και απέτρεψε την έκδοσή του στις ΗΠΑ αλλά ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ο οποίος, ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια, θα μπορούσε να του απονείμει χάρη, αποφάνθηκε πως «όλοι πρέπει να υπακούν στον νόμο, και οι κοινοί άνθρωποι και οι διασημότητες». O ιστορικός ηγέτης της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα πήρε το μέρος του δηλώνοντας πως ο Πολάνσκι «έχει ήδη μετανοήσει για τα αμαρτήματα της νεότητάς του». Ακόμα και ο υπερσυντηρητικός Λεχ Κατζίνσκι, πρόεδρος της χώρας έως το θάνατό του το 2010 σε αεροπορικό δυστύχημα, είχε επισημάνει πως ο Πολάνσκι «έσφαλε ηθικά. Αλλά έχει περάσει πολύς καιρός». Οσον αφορά το Χόλιγουντ, έπειτα την ανακοίνωση της απονομής του Οσκαρ Σκηνοθεσίας στον Πολάνσκι για τον εξαιρετικό «Πιανίστα» το 2003, οι πιο επιφανείς εκπρόσωποι, άνδρες και γυναίκες, του Χόλιγουντ σηκώθηκαν όρθιοι, χειροκροτώντας, για να τιμήσουν, ερήμην του, έναν καταζητούμενο που διώκεται επειδή συνευρέθηκε κατά παράβαση του νόμου σεξουαλικά με μια ανήλικη.

Με τον Αντριεν Μπρόντι στα γυρίσματα της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας «O Πιανίστας»

Οι δικαστές δεν δείχνουν έτοιμοι να ξεχάσουν επίσης γιατί άλλες δύο γυναίκες – η Αγγλίδα Σάρλοτ Λιούις το 2010 και πριν από μερικές ημέρες η Ρόμπιν, σύμφωνα με τη δικηγόρο της που δεν αποκάλυψε περισσότερα – κατηγόρησαν τον Πολάνσκι για βιασμό.

Δεν αποκλείεται η υπόθεση να κλείσει μόνον όταν ο Πολάνσκι εγκαταλείψει τελικά τα εγκόσμια γιατί κανένας δικαστής ούτε πολιτικός δεν έχει να κερδίσει το παραμικρό, δίνοντάς του άφεση αμαρτιών. Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να κριθεί με επιείκεια αυτός ο μικροκαμωμένος, υπερόπτης και ενοχλητικός βιρτουόζος της Εβδομης Τέχνης, σε αντίθεση με το Χόλιγουντ και τους παροικούντες αυτό, που είναι έτοιμοι να τον υποδεχτούν ανάμεσά τους. Οι πουριτανοί Αμερικανοί φαίνεται πως δεν ξεχνούν επειδή δεν θέλουν να ξεχάσουν. Παρότι ο άνθρωπος που έστειλαν στον Λευκό Οίκο έχει δηλώσει (αν και εσχάτως απολογήθηκε) πως τις γυναίκες «απλά αρχίζω να τις φιλάω. Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Τις πιάνεις από τo μ…ί. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».

The post Ρομάν Πολάνσκι: Φυγόδικος ως τον θάνατό του; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα