Πυρά του καγκελαρίου της Αυστρίας κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τουρκίας

Η Αυστρία ήταν ανέκαθεν επιφυλακτική με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση – ίσως να είναι και ιστορικοί οι λόγοι καθώς οι Οθωμανοί στο απόγειο της επέκτασής τους είχαν φτάσει λίγο έξω από τη Βιέννη το 1683. Τώρα όμως ο αυστριακός καγκελάριος είναι απόλυτος: «Πρέπει με ειλικρίνεια να πούμε στην Τουρκία ότι δεν αποτελεί χώρα-υποψήφια προς ένταξη» είπε.

Ο Κρίστιαν Κερν παραχώρησε συνέντευξη στην Frankfurter

Allgemeine Zeitung (FAZ), χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα όχι μόνο για την Αγκυρα, αλλά και για την Πολωνία και την Ουγγαρία που είναι ήδη κράτη-μέλη της ΕΕ και τις οποίες παρομοίασε με «εμπρηστές» που έχουν μπει ήδη μέσα στο σπίτι.

«Η καταληκτική ημερομηνία είναι το επόμενο ευρωπαϊκό μπάτζετ. Όποιος δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες, δεν μπορεί να λαμβάνει καθαρά ποσά της τάξεως των 14 και 6 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, όπως στις περιπτώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Γερμανοί και Αυστριακοί δεν θα ανεχθούμε κάτι τέτοιο».

Ναι μεν ο Κερν επικρότησε την άρνηση του πολωνού προέδρου, στον απόηχο εκατοντάδων διαδηλώσεων στη χώρα, να υπογράψει κάποια άρθρα νομοσχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, τόνισε όμως ταυτόχρονα, ότι «το πρόβλημα παραμένει. Η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι δύο χώρες, οι οποίες δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη διάθεση για τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων. Το είδαμε αυτό και στην περίπτωση του Προσφυγικού. Δεν μπορείς, ως χώρα, να αποποιείσαι των ευθυνών σου. Ούτε φυσικά είναι επιτρεπτό μία καταπιεστικού τύπου και αυταρχικής νοοτροπίας δημοκρατία ή ένα ανελεύθερο μοντέλο κοινωνίας. Η Δημοκρατία πρέπει πάντα να βασίζεται στις αρχές του Πλουραλισμού και της αγάπης προς την Ελευθερία. Με αυτές τις δύο χώρες έχουμε τους εμπρηστές μέσα στο σπίτι (την Ευρωπαϊκή Ένωση)».

Επομένως δύο λύσεις υπάρχουν όσον αφορά τις εθνικιστικές-συντηρητικές κυβερνήσεις Βαρσοβίας και Βουδαπέστης. «Είτε αυτά τα καθεστώτα θα καταψηφιστούν – τότε το πρόβλημα θα έχει λυθεί- είτε θα πρέπει να συζητήσουμε ως μέτρο πίεσης, για την επαναφορά αυτών σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, τα καθαρά ποσά που έχουν λαμβάνειν κάθε χρόνο από την ΕΕ».

Σχετικά με την Τουρκία, ο αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε, ότι ακόμη και εάν δεν υπήρχαν όλα τα άλλα προβλήματα (δημοκρατίας, αξιών, θεσμών, κλπ.) η χώρα του Ερντογάν δεν μπορεί για αμιγώς οικονομικούς λόγους να ενταχθεί στην ΕΕ. «Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων να “χωνέψει” από οικονομικής άποψης μία ένταξη της Τουρκίας. Πώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο; Για αυτό λοιπόν τον λόγο αλλά φυσικά και για λόγους δημοκρατίας πρέπει με ειλικρίνεια να πούμε στην Αγκυρα ότι δεν αποτελεί χώρα-υποψήφια προς ένταξη. Ο Ερντογάν έχει παραβιάσει όλες τις κόκκινες γραμμές αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πράξεις απέναντι σε ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτικούς είναι πράξεις δηλωτικές μίας δικτατορικής βίας. Επιπλέον τίθεται πια ένα θέμα αξιοπιστίας. Δεν γίνεται η Ευρώπη να δίνει στην Τουρκία ως βοήθεια για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και να βιώνουμε την μη εφαρμογή τους. Δεν δύναται να εξηγηθεί μία τέτοια στάση στους γερμανούς και αυστριακούς φορολογούμενους».

The post Πυρά του καγκελαρίου της Αυστρίας κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τουρκίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα