Προσοχή σε σούσι, σασίμι και άλλα ωμά ψαρικά – ελλοχεύουν λοιμώξεις

Ο έντρομος ασθενής, που εμφανίστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε ένα νοσοκομείο της Καλιφόρνιας με μια μια πλαστική σακούλα στο χέρι, δεν πέθανε. Αυτό, όμως, είναι το μοναδικό ευχάριστο στοιχείο της ιστορίας, που περιγράφει σε ένα ιατρικό podcast, ο δρ Κένι Μπαν. Μέσα στην σακούλα, είχε φέρει μια ταινία (παράσιτο) τυλιγμένη γύρω από τον κύλινδρο ενός ρολού τουαλέτας. Οταν ο γιατρός την άπλωσε στο πάτωμα του νοσοκομείου και τη μέτρησε, διαπίστωσε ότι το μήκος της ήταν 1,7μ.

Ο ασθενής είχε δυνατούς κοιλιακούς πόνους. Όπως είπε στον γιατρό, κατά τη διάρκεια ενός διαρροϊκού επεισοδίου με αίμα σκέφτηκε ότι πεθαίνει: «Κοιτάζω προς τα κάτω και βλέπω ένα κομμάτι έντερο να κρέμεται απ’ έξω». Φρικαρισμένος, το αρπάζει, αρχίζει να το τραβάει και αυτό το πράγμα συνεχίζει να βγαίνει. Και ξαφνικά αυτό αρχίζει να κινείται. Ο Μπαν αναφέρει ότι το παράσιτο οφειλόταν πιθανότατα στο γεγονός ότι ο ασθενής έτρωγε καθημερινά σολομό σασίμι.

Η ιστορία έχει προκαλέσει την προσοχή όλου του κόσμου, γιατί αυτά τα σκουλήκια, όπως λέει στον Guardian ο Πίτερ Όλσον, ειδικός στα παράσιτα της ταινίας και ερευνητής στο τμήμα βιοεπιστημών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, «τείνουν να γίνονται τεράστια». Ο ωμός σολομός είναι ένας από τους κύριους τρόπους για να πάρει κανείς το σκουλήκι, το οποίο στη ζωή του μπορεί να ζει παρασιτικά σε διάφορους οργανισμούς.

«Ένας τυπικός κύκλος ζωής μπορεί να περιλαμβάνει μια αρκούδα που τρέφεται με σολομό και στη συνέχεια αποπατεί στο ποτάμι. Τα αυγά της ταινίας μπορούν να περάσουν στο υδάτινο περιβάλλον και, στην περίπτωση ενός υδρόβιου κύκλου ζωής όπως αυτός, να φαγωθούν από μικρά οστρακόδερμα. Όταν τα οστρακόδερμα τρώγονται από τα ψάρια, μετατρέπονται σε προνύμφες που μεταδίδονται σε ανθρώπους όπως σε αυτή την περίπτωση. Η προνύμφη θα πάει στο έντερο και μεγαλώνοντας θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο σκουλήκι», λέει ο Όλσον.

This is why «DETOX» everyday!!

Keywords