Προς συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Αλέξη Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου

Στη φάση οριστικοποίησης μιας ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται Λευκός Οίκος και Αθήνα. Οπως όλα δείχνουν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, πιθανότατα στις 17 του μήνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόσκληση που εστάλη από τον Λευκό Οίκο ο οποίος και θα ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη τις επόμενες ημέρες. Ακόμα και αν δεν καταστεί τελικά δυνατή η επίσκεψη στις 17, από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει σίγουρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται σημαντική καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο κρίσιμη για την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα χωρίς Μνημόνια (ή τουλάχιστον έτσι θέλει να λέει).

Ο Τραμπ, πάντως, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, δεν αναμένεται να ανακοινώσει δραματική αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ για το θέμα της ελληνικής οικονομίας – η Ουάσιγκτον παραμένει σταθερή στη συνταγή των επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αντιθέτως επιθυμεί να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα το θέμα της αμερικανικής βάσης της Σούδας, για την αναβάθμιση της οποίας έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Πεντάγωνο. Μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε γίνει γνωστό πως με αφορμή την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, είχε διατυπωθεί αμερικανικό αίτημα για επέκταση της χρήσης της βάσης της Σούδας κατά πέντε ή ακόμα και επτά χρόνια (ενώ έως τώρα δίνονται μονετείς παρατάσεις). Είναι δε γνωστό ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιθυμούν να αυξήσουν τη χρήση της Κρήτης (τόσο στη Σούδα όσο και στα αεροδρόμια των Χανίων και του Καστελλίου στο Ηράκλειο).

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο: Αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ https://t.co/tzzW8CabIQ pic.twitter.com/1VYY6EinWa

— Michail Ignatiou (@mignatiou) September 29, 2017

Υπενθυμίζεται ότι Τραμπ και Τσίπρας είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία συνομιλία και ένα… χαριτωμένο στιγμιότυπο που κατέγραψε ο φακός στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις 25 του περασμένου Μαΐου στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει τότε στον Πρωθυπουργό: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».

The post Προς συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Αλέξη Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα