Πρόκληση η παρουσία Ερντογάν σε εκδήλωση για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λένε γάλλοι διανοούμενοι

Την Κυριακή 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παραστούν σε εκδήλωση στη Γαλλία για τα 100 χρόνια από την ανακωχή που έβαλε τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσκεκλημένοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μεταξύ τους και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η χώρα του – κατά μία έννοια κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – πολέμησε με την πλευρά των ηττημένων του πολέμου, αλλά σε μια εκδήλωση για την ειρήνη, όπως αυτή της Κυριακής, αυτό πλέον ανήκει στην ιστορία.

Αυτή ακριβώς η πρόσκληση κινητοποίησε δεκάδες καθηγητές σε γαλλικά πανεπιστήμια, αλλά και πέρα από αυτά, που διαμαρτύρονται με ανοιχτή επιστολή τους, γράφει ο Monde.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο φιλόσοφος Πασκάλ Μπρικνέρ, πολιτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι.

Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν τον «επιθετικό εθνικισμό» της Τουρκίας, ο οποίος διπλασιάστηκε μετά την άνοδο στην εξουσία του ΑΚΠ, του κόμματος του Ερντογάν, αλλά και την μόνιμη άρνηση να παραδεχτεί η Τουρκία τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Τονίζουν δε ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να κατέχει στρατιωτικά μέρος της Κύπρου, παρά το ότι είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, μιας Ενωσης που «εντούτοις προσποιείται ότι θέλει να εντάξει πλήρως την Τουρκία».

Οπως συνεχίζει η επιστολή, η Τουρκία «διαιωνίζει την καταστολή μειονοτήτων και ειδικά των Κούρδων, εναντίον των οποίων διεξάγει ένα πόλεμο, αν και δεν τον αποκαλεί πόλεμο ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό». Επιπλέον, η χώρα εξακολουθεί να υποθάλπει και τον τζιχαντισμό και τον αντισημιτισμό.

Το «κατηγορώ» υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο ενώ άλλοι 55.000 άνθρωποι θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι, πέρα από τους 150.000 που εκδιώχτηκαν για την άποψή τους.

Τονίζουν δε ότι όσα πρεσβεύει ο Ερντογάν και η παράταξή του είναι αντίθετα στην θέληση να εμπεδωθεί και να διατηρηθεί η ειρήνη, όπως είναι η φιλοσοφία της εκδήλωσης στην οποία προσκλήθηκαν οι ηγέτες.

Κλείνουν ζητώντας από τον γάλλο πρόεδρο να δείξει με την απαραίτητη σαφήνεια στον καλεσμένο του, τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η παρουσία του εκεί δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως εγγύηση για τις μεθόδους του.

The post Πρόκληση η παρουσία Ερντογάν σε εκδήλωση για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λένε γάλλοι διανοούμενοι appeared first on Protagon.gr.

Keywords