O Σουλτς ανοιχτός σε συνομιλίες με τα άλλα κόμματα

Μπροστά στον… γκρεμό της πολιτικής στροφής 180 μοιρών και στο… ρέμα των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων για ολόκληρη τη Γερμανία βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες και ο πρόεδρος τους Μάρτιν Σουλτς.

Να αναιρέσουν την απόφαση που είχαν πάρει ήδη από την βραδιά των εκλογών να μην συμμετάσχουν σε ένα νέα Μεγάλο Συνασπισμό με το CDU;

Ή, μετά την αποτυχία σχηματισμού του συνασπισμού «Τζαμάικα», να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές

με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και για την εκλογική τους δύναμη;

Η κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των CDU/CSU, FDP και Πρασίνων έφερε τις πρωτοβουλίες σχηματισμού κυβέρνησης στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Από τις διαδοχικές επαφές που είχε την Πέμπτη με τους επικεφαλής των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων, των Χριστιανοκοινωνιστών αλλά και άλλων θεσμικών παραγόντων, η πιο σημαντική ήταν αυτή με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών: ήταν μια «εσωκομματική» συζήτηση καθώς ο πρόεδρος της Γερμανίας προέρχεται από τις τάξεις του SPD.

Κατά το ρεπορτάζ, στόχος του προέδρου ήταν απλώς να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του Σουλτς και να διαπιστώνει πόσο κατηγορηματικό είναι το «όχι» του στο ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής συνεργασίας με την παράταξη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως είχε προϊδέασει την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο γερμανός πρόεδρος προειδοποίησε κάθε συνομιλητή του για τις συνέπειες νέων εκλογών. Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο Σταϊνμάγερ είναι υπέρ σταθερών κυβερνήσεων και όχι υπέρ πειραμάτων τύπου κυβερνήσεων μειοψηφίας, σημειώνει η Deutsche Welle.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ότι ο Σουλτς τελικά θα υπαναχωρήσει και θα ενδώσει στις όλο και μεγαλύτερες πιέσεις που δέχεται και από στελέχη του κόμματός του. Με κάποιο τρόπο ο Σουλτς «θα ανοίξει την πόρτα του Μεγάλου Συνασπισμού», προσθέτουν, είτε με την απευθείας συνεργασία (για την οποία πρέπει να αρχίσει νέος γύρος συνομιλιών) είτε με την έμμεση στήριξη με την μορφή της κυβέρνησης μειοψηφίας. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο ηγέτης του SPD θα δεχτεί και να μείνει στο περιθώριο ώστε να μη δεχθεί τη φθορά της υπαναχώρησης.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο Σουλτς εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για τη χώρα μας», δήλωση που, κατά τους αναλυτές, είναι μια προαναγγελία υπαναχώρησής του.

«Δεν μπορεί το SPD να κάνει σαν παιδί»

«Θα αναμείνουμε την περαιτέρω διαδικασία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από σεβασμό στον θεσμό του προέδρου, το κόμμα είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα μείνει αποκλεισμένο από τη συζήτηση», δήλωσε αργά τη νύχτα ο γενικός γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ, έπειτα από οκτάωρη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος υπό τον Σουλτς.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας, σημαίνον στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του». Αλλα στελέχη του SPD τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την παράταξη της Μέρκελ, επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η καγκελάριος για να μην αναγκάζεται «να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης».

Η κυβέρνηση «Κένυα»

Εναν άλλον «δημιουργικό δρόμο» πρότειναν ο Bόλφγακνγκ Τίρζε, πρώην πρόεδρος της Μπούντεσταγκ και η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γκεζίνε Σβαν. Με ανοικτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Berliner Zeitung, προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αντρέα Νάλες, τάχθηκαν υπέρ ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού τύπου «Κένυα» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας αυτής και τα αντίστοιχα αυτών των γερμανικών κομμάτων).

Σε κάθε περίπτωση μια υπαναχώρηση του SPD από τις αρχικές θέσεις του ίσως χρειαστεί και μια πολιτική θυσία, αυτή του ίδιου του Σουλτς.

Το ρίσκο για το SPD

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πλέον να ζυγίσουν τα οφέλη και τις ζημιές από τη συμμετοχή σε έναν νέο συνασπισμό.

Με τον φόβο της ακυβερνησίας, θα μπορούσαν σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις να ζητήσουν και να λάβουν πολλά ανταλλάγματα. Μεταξύ άλλων, μια πιο φιλική και επιθετική ευρωπαϊκή πολιτική, την καθιέρωση κατώτατων συντάξεων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση. Το SPD πιθανότατα θα εξασφάλιζε δυο σημαντικά υπουργεία, το Εξωτερικών και το Οικονομικών.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ προσπάθησε να «βολιδοσκοπήσει» (αλλιώς να πείσει) τον Μάρτιν Σουλτς για συμμετοχή του SPD σε νέο Μεγάλο Συνασπισμό

Πάντως η βάση του κόμματος δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από το ενδεχόμενο, αλλά ούτε και όλη η ΚΟ του κόμματος.

Τα πολύ χαμηλά ποσοστά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου χρεώνονται (και) στη συνεργασία με το CDU, η οποία ανάγκασε το SPD να συμφωνεί αλλά και να εφαρμόζει μέτρα που ήταν αντίθετα από την φιλοσοφία του. Η ήττα θα ήταν μια ευκαιρία για ιδεολογική και οργανωτική επανεκκίνηση που τώρα μπορεί να και να πάει χαμένη.

(Περίπου) Θετικοί και στο CDU

Από την άλλη πλευρά, στους Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται και αυτοί πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αν και εδώ οι αστερίσκοι είναι πολλοί.

Ο επικεφαλής της ΚΟ, Φόλκερ Κάουντερ, τάχθηκε υπέρ λέγοντας ότι η Ευρώπη περιμένει αποτελέσματα και υπενθύμισε ότι η Γερμανία πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αν μη τι άλλο, η ίδια η Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, ωστόσο έχει δηλώσει έτοιμη και για νέες εκλογές αν αυτό χρειαστεί, οι οποίες θα ανοίξουν ένα νέο κύκλο συζητήσεων.

Υπάρχει, βέβαια, και το θέμα των συμφωνιών που θα πρέπει να γίνουν για να κλείσει ο πολυπόθητος συνασπισμός. Ο γνωστός για τις σκληρές του θέσεις επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ προσδιόρισε με σαφήνεια ότι «δεν θα μας εκβιάσουν», εννοώντας ότι η παράταξη δεν μπορεί να υποχωρήσει πολύ.

The post O Σουλτς ανοιχτός σε συνομιλίες με τα άλλα κόμματα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα