Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; (Οχι η Ελλάδα)

Η ευτυχία, λόγω κρίσης, είναι δύσκολο να εκδηλωθεί, αλλά υπάρχει. Οπως υπάρχει και Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας, η οποία καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/66/281) επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας* είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη

φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Η έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2018, που δόθηκε στη δημοσιότητα σε εκδήλωση στην Ακαδημία Επιστημών στο Βατικανό, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας, κατέταξε 156 χώρες σύμφωνα με τις επιδόσεις τους σε δείκτες, όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική στήριξη, η ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία, η απουσία διαφθοράς.

Φέτος, μάλιστα, περιλαμβάνει στοιχεία και για την ευτυχία των μεταναστών στις χώρες που τους φιλοξενούν – αλλά και εδώ τα πρωτεία κατέχει η Φινλανδία.

Αυτή, λοιπόν, είναι εφέτος η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, ενώ τελευταίο στον σχετικό κατάλογο του δείκτη ευτυχίας είναι το Μπουρούντι.

Οπως έγραψε ο Independent οι σκανδιναβικές χώρες εμφανίζονται τακτικά στην πρώτη πεντάδα -πέρυσι ήταν πρώτη η Νορβηγία- ενώ οι χώρες σε εμπόλεμες ζώνες και κράτη της υποσαχάριας Αφρικής καταλαμβάνουν συνήθως τις τελευταίες πέντε θέσεις.

«Η πολιτική μας, η Οικονομία μας, νομίζω τα βασικά στοιχεία είναι πολύ καλά στη Φινλανδία. Εχουμε, λοιπόν, τις τέλειες συνθήκες για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ», δήλωσε η 24χρονη Σοφία Χολμ, κάτοικος του Ελσίνκι. «Είναι υπέροχο να ζεις στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, μολονότι χιονίζει κι αναγκαζόμαστε να περπατούμε στο χιόνι», είπε μια 28χρονη συμπατριώτισσά της.

Την πρώτη πεντάδα των πιο ευτυχισμένων χωρών συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Ελβετία.

Και η χώρα μας;

Η Ελλάδα, λοιπόν, κατατάσσεται φέτος στην 79η θέση, πάνω από το Τατζικιστάν και το Μαυροβούνιο και κάτω από τη Σερβία, την Πορτογαλία, το Χονγκ Κονγκ και το Πακιστάν.

Το Μπουρούντι και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία που σπαράσσονται από την πολιτική βία είναι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες.

Αυτές είναι οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη – πάντα για τη φετινή χρονιά.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη 18η θέση στον κατάλογο, από τη 14η που ήταν πέρυσι, καθώς ο δείκτης ευτυχίας επλήγη από εξασθενημένα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, μια αύξηση στην αντίληψη για τη διαφθορά στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό χώρο και μια μείωση της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς. Όμως, το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μισό αιώνα στη χώρα. Συνεπώς, ισχύει: τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία…

Ευτυχία* είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Ο Αριστοτέλης, στα ηθικά του συγγράμματα, διακρίνει την ευτυχία -η οποία μπορεί να είναι προϊόν τύχης και πρόσκαιρη- από την ευδαιμονία, η οποία συνδέεται με τη διαβίωση και τη δράση σύμφωνα με τις ηθικές αρετές και τη λογική. Στο πεδίο της ψυχολογίας, η ευτυχία εξετάζεται από ψυχολόγους της λεγόμενης ανθρωπιστικής σχολής, όπως ο Αμπρααμ Μάσλοου, και τη λεγόμενη θετική ψυχολογία (positive psychology), η οποία εξετάζει τις θετικές όψεις της ψυχολογίας του υγιούς ανθρώπου, εν αντιθέσει με τους πιο παραδοσιακούς κλάδους ψυχολογίας – εξετάζουν ψυχικές παθήσεις και διαταραχές.

The post Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; (Οχι η Ελλάδα) appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα