Πλέοντας στο μπλε του Αιγαίου και των διακοπών

Η πιο αγαπημένη μου ώρα στο λιμάνι του Πειραιά είναι νωρίς το πρωί μόλις έχει χαράξει. Ακόμα και με ψιλόβροχο και ουρανό σκοτεινό, που τίποτα καλό δεν προμηνύει για το υπόλοιπο της ημέρας, έχει μια γοητεία το λιμάνι, που σε διαπερνά μαζί με την υγρασία του.

Στέκομαι έξω από το κιόσκι της εταιρείας στην ουρά για το εισιτήριό μου, που έχει κλειστεί ηλεκτρονικά, «διαβάζω» τις εκφράσεις στα πρόσωπα των αγουροξυπνημένων συνεπιβατών μου, παρακολουθώ μαγεμένη τη χορογραφία που εκτυλίσσεται μπροστά στην κατεβασμένη μπουκαπόρτα.

Αυτοκίνητα

και τζιπ, ΔΧ και ΙΧ, παπάκια και μηχανές μεγάλου κυβισμού, νταλίκες και τριαξονικά οδηγούνται ήσυχα στην κοιλιά του πλοίου με «έλα-πάμε-όπως-είσαι» και πίσω-μπρος. Εισιτήρια ελέγχονται, επιβάτες σέρνουν τα μπαγκάζια τους και τα παραδίδουν στους καμαρότους.

Το ταξίδι ξεκινάει από το λιμάνι του Πειραιά (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/IntimeNews)

Μπόγοι, βαλίτσες και σακ βουαγιάζ τοποθετούνται τακτικά στα ράφια πλάι στους χώρους στάθμευσης ανάλογα με τον προορισμό τους και οι κάτοχοί τους ανεβαίνουν πολιτισμένα στην κυλιόμενη σκάλα. Οχι πως δεν θα δεις όμως μπροστά σου και αποσκευές-Γολιάθ, που οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να αποχωριστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Μετανάστες σε χώρες μακρινές που επιστρέφουν στο νησί τους, γιαγιάδες και παππούδες που ξεχειμώνιασαν κοντά στα εγγόνια τους, νεαρά ζευγάρια που πάνε να αφήσουν τα παιδιά στους γονείς για το καλοκαίρι, φανταράκια σε άδεια, φοιτητές που ορμούν με ερωτική διάθεση αναζητώντας ερημικές παραλίες για να στήσουν την ερωτική τους φωλιά για ένα Σαββατοκύριακο, εμπορικοί αντιπρόσωποι και πωλητές, εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης που εξασφάλισαν θέση εργασίας για τη σεζόν, πιτσιρίκια που μόλις αρχίζουν τις διακοπές τους, ταξιδιώτες του weekend και τουρίστες από όλη την υφήλιο είναι οι συνταξιδιώτες μου. Μαζί μας και νεαρές Κινέζες που πάνε να βγάλουν σέλφι φορώντας τα νυφικά τους με φόντο το μυθικό ηλιοβασίλεμα στο Φηροστεφάνι.

Στο λιμάνι του Πειραιά, να φεύγεις με καράβι και να ονειρεύεσαι το επόμενο ταξίδι (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μετά τη ρεσεψιόν, που θυμίζει λόμπι μεγάλου ξενοδοχείου, όπως άλλωστε σχεδόν όλοι οι εσωτερικοί χώροι του πλοίου, οι «φυλές» των επιβατών χωρίζονται. Εργασιομανείς με λάπτοπ σε ετοιμότητα ανεβαίνουν στο σαλόνι της πρώτης θέσης για να μπουν με την ησυχία τους στο εικονικό περιβάλλον του γραφείου τους, γιαγιάδες, οικογένειες και νεαρές-νεαροί πιάνουν θέσεις στα σαλόνια γύρω από τα μπαρ, τα πιτσιρίκια (που δεν παίζουν με το κινητό του μπαμπά τους ή με τη δική τους ταμπλέτα) έχουν εξασφαλίζει μπλοκ ζωγραφικής και ξυλομπογιές Bluestarino (είναι ο ήρωας που δημιουργήθηκε ειδικά για παιδιά), που θα απασχολήσουν τους λιλιπούτειους ταξιδιώτες ευχάριστα και δημιουργικά μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους.

Για τις οικογένειες, εξάλλου, που ταξιδεύουν σε τετράκλινη εξωτερική καμπίνα υπάρχουν οικογενειακές καμπίνες ειδικά διακοσμημένες με τον BlueStarino. Αλλά αυτές διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό και δεν υπάρχει δυνατότητα κράτησης. Οπότε, αν έχετε εισιτήριο για τετράκλινη εξωτερική καμπίνα, με την επιβίβαση στο πλοίο θα ενημερωθείτε στη ρεσεψιόν σχετικά με τη διαθεσιμότητα.

To lounge πλάι στη reception

Κοιτάζω γύρω μου. Κινητά κρέμονται από τις πρίζες που υπάρχουν περιφερειακά. Ομολογώ ανεπιφύλακτα ότι οι πρίζες για τη φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών είναι για μένα η πιο χρήσιμη υπηρεσία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, τα Blue Star Ferries, όμως, προσφέρουν στους επιβάτες τους πολύ περισσότερα από την απλή φόρτιση των smartphones.

Ο σύγχρονος ταξιδιώτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν αρκείται απλά στην ανάγνωση του βιβλίου ή της εφημερίδας του. Σχεδόν πάντα έχει μαζί του ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, smartphone, tablet), που του επιτρέπουν να δουλέψει, να βρει πληροφορίες ή να ψυχαγωγηθεί online. Ανάλογες υπηρεσίες, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα σύγχρονα πλοία της Blue Star, όπου μπορεί κανείς να συνδεθεί στο Internet με κάρτα WIFI.

Για την εν πλω ψυχαγωγία και πληροφόρηση των ταξιδιωτών, εξάλλου, δημιουργήθηκε, και ένα νέο διαδραστικό portal πολλαπλών χρήσεων με απεριόριστες δυνατότητες. Οι επιβάτες μπορούν τώρα να συνδεθούν στο wifi δίκτυο του πλοίου -χωρίς να χρειαστεί σύνδεση στο Internet- από το λάπτοπ, το κινητό ή την ταμπλέτα τους και να ανακαλύψουν διασκεδαστικές και χρήσιμες υπηρεσίες @sea.

Πληροφορίες για τον καιρό, την ακριβή θέση του πλοίου σε real time, το μενού των εστιατορίων και των μπαρ των πλοίων, το πρόγραμμα πιστότητας πελατών seasmiles και άλλα πολλά υπάρχουν on line, όμως πέρα από τις χρηστικές πληροφορίες, η υπηρεσία @sea παρέχει τώρα στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν με κινηματογραφικές ταινίες, μουσική, ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλες εφαρμογές. Κάτι που φαίνεται ότι έχουν ανάγκη και εν πλω όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι.

Ενα από τα κομψά σαλόνια των Blue Star Ferries

Κατευθύνομαι στον χώρο με τις αναπαυτικές -αριθμημένες- πολυθρόνες αεροπορικού τύπου, απέναντι από το κατάστημα με κοσμήματα, καλλυντικά, ταξιδιωτικά είδη, μαγιό και ενδύματα και διάφορα προϊόντα με τον λογότυπο Blue Star Ferries – σημειώστε ότι τα υπερσύγχρονα πλοία της εταιρείας διαθέτουν και ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών σε περίπτωση ανάγκης. Δεν έχει ανοίξει ακόμη, αλλά κάποιες Ασιάτισσες περιμένουν υπομονετικά έξω από τη γυάλινη πόρτα του καταστήματος.

Κάποιοι παρακολουθούν τηλεόραση, οι οθόνες είναι βουβές προς το παρόν αλλά μόλις αρχίσει να μεταδίδεται ποδοσφαιρικός αγώνας θα πάρουν φωτιά και τα ηχεία. Ενα γκρουπ Κορεατών, μάλλον κουρασμένοι από άλλο ταξίδι, παίρνουν τον πρωινό τους υπνάκο κουλουριασμένοι στις πολυθρόνες τους. Τους αφήνω να κοιμούνται ήσυχα, ακουμπάω στη θέση μου το βιβλίο μου και ένα παρεό-σάλι (απαραίτητο μέσα στα πλοία, όπου μερικές φορές η δροσιά των κλιματιστικών είναι υπερβολική) και πάω στο μπαρ για καφέ, νερό και κρουασάν.

Προτιμώ το μπαρ του καταστρώματος, που έχει λιγότερο κόσμο στην ουρά. Στο κατάστρωμα αράζουν καπνιστές και ρομαντικοί, ιδιοκτήτες σκύλων και σπανιότερα γάτων με λουράκι που κάθονται ήσυχα στην αγκαλιά του αφεντικού τους, λάτρεις των σέλφι με σελφοκόνταρο και φόντο το λιμάνι ή τον αφρισμένο δρόμο που ανοίγει το καράβι ταξιδεύοντας.

Στις 07:25 ακριβώς η μπουκαπόρτα του Blue Star Delos έχει κλείσει, οι επισκέπτες έχουν κατέβει, οι κάβοι έχουν λυθεί και από τα μεγάφωνα γίνεται η αναγγελία της αναχώρησης. Και ενώ το πλοίο απομακρύνεται απαλά από τον Πειραιά, στο μυαλό μου ηχεί στερεοτυπικά κάθε φορά που ταξιδεύω η ατάκα «Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει» και στην οθόνη του μυαλού μου ζωντανεύει μια κινηματογραφική σκηνή από τη μακρινή δεκαετία του 1970. Δεν θυμάμαι ποια ταινία ήταν, μόνο τον Φράνκο Φράνκι και τον Τσίτσο Ινγκράτσια θυμάμαι κρυμμένους στα έγκατα κάποιου πλοίου να παρατηρούν κωμικά έντρομοι από το φινιστρίνι το λιμάνι -κάποιο λιμάνι- να απομακρύνεται.

Εξω από το λιμάνι της Ερμούπολης

Με ακρίβεια δευτερολέπτου το πλοίο πιάνει στην ώρα του στην Πάρο. Επιβάτες και τροχοφόρα ανεβοκατεβαίνουν, κι εγώ στο πόστο μου στη γέφυρα φωτογραφίζω το λιμάνι και αναρωτιέμαι άλλη μια φορά πώς γίνονται όλα με τόση ακρίβεια ώστε ακούγοντας την μπουρού μπορείς κάλλιστα να ρυθμίσεις το ρολόι σου.

Ο πλους μέχρι τη Νάξο θα κρατήσει ακριβώς μία ώρα και όσο διαρκεί συζητάμε με τον φίλο μου τις αρετές των πλοίων που μας πηγαινοφέρνουν στο Αιγαίο.

Ποια νομίζετε ότι είναι η μεγαλύτερη αρετή των Blue Star;

Το σκέφτηκα πολύ. Μπορεί να είναι πλοία πολυτελή τα Blue Star, που άλλαξαν πραγματικά τον τρόπο που ταξιδεύουμε, μετατρέποντας μια απλή διαδρομή σε μίνι κρουαζιέρα. Το ταξίδι για διακοπές στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, εξάλλου, δεν είναι απλά μια διαδικασία μετάβασης αλλά ιδέα και μέρος της τελετουργίας του καλοκαιριού.

Πλέοντας στο μπλε του Αιγαίου

Αναμφίβολα, για τους κατοίκους των πόλεων και της ενδοχώρας το συναρπαστικό μπλε του Αιγαίου και τα εκπληκτικά νησιά μας, όλα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους και ταυτόχρονα τόσο ωραία, είναι ένας συνδυασμός καταλυτικός: μπορεί να προσφέρει τη γαλήνη και τη χαλάρωση που έχει ανάγκη ο κουρασμένος ταξιδιώτης ή το ξεφάντωμα, αν είναι αυτό που αποζητά.

Ακόμη κι αν ταξιδεύεις για δουλειά, το ταξίδι με τα πλοία της Blue Star είναι τόσο απολαυστικό που θυμίζει διακοπές. Αν πάλι φεύγεις πράγματι για διακοπές, αυτές αρχίζουν από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στο πλοίο. Πριν καν φθάσεις στον προορισμό σου, όποιος κι αν είναι αυτός, από την αγαπημένη Κρήτη, τα υπέροχα Δωδεκάνησα και τις ξακουστές Κυκλάδες μέχρι τη μοναδική Χίο, τη Μυτιλήνη, τους Φούρνους και την Ικαρία στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ο χρόνος περνάει απολαυστικά εν πλω.

Άνετοι χώροι που ξεχωρίζουν για την αισθητική τους, αναπαυτικά σαλόνια, ευχάριστα εστιατόρια και μπαρ, καμπίνες για ύπνο και ξεκούραση σε συνδυασμό με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, κάνουν το ταξίδι μια αξέχαστη εμπειρία.

Όμως η πιο μεγάλη αρετή είναι ότι τα Blue Star Ferries μεταφέρουν τους ταξιδιώτες στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά με συνέπεια χειμώνα-καλοκαίρι. Κάτι σαν «ΚΤΕΛ θαλασσινά» είναι, πες τα και «σιδηρόδρομο θαλάσσης με βαγόνια παντός καιρού», που φτάνουν στον προορισμό τους πάντα στην ώρα τους.

Ανετη δίκλινη εξωτερική καμπίνα

Ειδικά τον χειμώνα, αυτή η επικοινωνία που μπορούν να έχουν οι νησιώτες με άλλα νησιά και η συνεπής σύνδεσή τους με το λιμάνι του Πειραιά, και άρα με την πρωτεύουσα, όπου βρίσκονται όλες οι κεντρικές υπηρεσίες και η καρδιά του εμπορίου, είναι ίσως το πιο σημαντικό που μπορεί να τους προσφερθεί. Είναι ξεκάθαρο. Τα νησιά θα μαράζωναν αν δεν υπήρχε η σύνδεση που προσφέρουν τα πλοία της Blue Star όλον τον χρόνο. Αμφιβάλλετε;

TipsTετραμελείς οικογένειες ή παρέες μπορούν να επωφεληθούν από την έκπτωση 25% στα εισιτήριά τους εφόσον ταξιδέψουν σε τετράκλινη καμπίνα.Στην ιστοσελίδα www.seasmiles.com μπορείτε να γίνετε μέλος στο Πρόγραμμα Πιστότητας και Επιβράβευσης Πελατών Seasmiles και να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα προνόμια που προσφέρει. Με τη συλλογή και εξαργύρωση πόντων Seasmiles εξασφαλίζετε εκπτώσεις σε μελλοντικά ταξίδια καθώς και άλλα μοναδικά προνόμια.Αν είστε ήδη κάτοχος κάρτας Seasmiles, ενημερωθείτε για τις προσφορές που ισχύουν την περίοδο που επιθυμείτε να ταξιδέψετε στην ιστοσελίδα www.bluestarferries.com.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εκπτώσεις και προσφορές μπορείτε να πληροφορηθείτε στο www.bluestarferries.gr. Για κρατήσεις θέσεων απευθυνθείτε στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, στην Blue Star Ferries, τηλ.: 210-8919800 ή στο www.bluestarferries.com.

The post Πλέοντας στο μπλε του Αιγαίου και των διακοπών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
μπλε, μπλε, blue star ferries, blue star, εν πλω, on line, πειραιας, τζιπ, εισιτήρια, καλοκαιρι, weekend, photo, μπλοκ, blue, star, ferries, smartphones, laptop, tablet, online, wifi, sea, real, time, ατμ, αιγαιο, κρητη, μυτιληνη, κτελ, καιρος, εκπτωσεις, προσφορες, τηλ, protagon, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, φωτια, real news, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, αδεια, δουλεια, δωδεκανησα, ηχεια, ικαρια, κινητα, κυκλαδες, μαγιο, μουσικη, νησι, νησια, νυφικα, οθονες, παιχνιδια, προγραμμα, ταινιες, τηλεοραση, ωρα, blue star, blue star ferries, protagon, real, star, time, αγκαλια, αισθητικη, απλα, αρετη, ατμ, βαλιτσες, βιβλιο, βρειτε, γεφυρα, γινεται, γινονται, γοητεια, γονεις, δυνατοτητα, δικη, δικτυο, υπαρχει, εισιτήρια, εκφρασεις, ενημερωθειτε, εν πλω, επικοινωνια, εστιατορια, εφαρμογες, ζευγαρια, υγρασια, ιδεα, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπνο, ησυχια, ησυχα, μηχανες, θυμιζει, κινητο, κικη, κιοσκι, κοσμηματα, κρουασαν, κρουαζιερα, λαπτοπ, λομπι, μινι, μπλοκ, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, ναξο, νερο, ξεκουραση, ξεφαντωμα, παντα, οθονη, κοιλια, παιδια, παμε, περιβαλλον, πλοια, πλοιο, πορτα, πρωινο, πρωι, ραφια, ρυθμισεις, ρολοι, σαλονια, σεζον, ταξιδια, τζιπ, τηλ, φοντο, φωλια, φορα, χρονος, αγωνας, blue, ειδη, ferries, φευγεις, γινετε, ηρωας, ηλεκτρονικα, ηλιοβασιλεμα, καρδια, κωμικα, μια φορα, μπροστα, on line, ουρα, πληροφοριες, protagon.gr, σκηνη, smartphones, ταξιδι, online, θεσεις, weekend, wifi
Τυχαία Θέματα