Παραδόθηκαν οι προτάσεις των Σκοπίων για την ονομασία – «Παραμένουν οι διαφορές»

Εντείνονται οι ζυμώσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Την Τρίτη η πλευρά των Σκοπίων παρέδωσε τις προτάσεις της στην Αθήνα ύστερα από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης. Πάντως, οι εργασίες γύρω από το ζήτημα, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα κορυφωθούν την Πέμπτη με τη

συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με την σκοπιανή πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η λύση που είναι πιθανότερο να προκριθεί θα υπακούει στους όρους μιας σύνθετης ονομασίας, με τις πιο δημοφιλείς ονομασίες να φέρονται να είναι οι «Nova Macedonia» και «Gorna Macedonia», στη σλαβική γλώσσα.

Η πρόταση των Σκοπίων παραδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην ελληνική πλευρά, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε, για ακόμη μια φορά, στις αλλαγές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, θεωρώντας αυτονόητη τη χρήση του όρου Μακεδονία στη νέα ονομασία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της Μακεδονίας και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί» τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών αφού ο κ. Κοτζιάς δεν περίμενε να παραδώσει τον φάκελο των προτάσεων κατά την άφιξή του.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει στη Βιέννη, (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) στις 30 Μαρτίου.

The post Παραδόθηκαν οι προτάσεις των Σκοπίων για την ονομασία – «Παραμένουν οι διαφορές» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα