«Πάγος» Γιούνκερ στο… κυβερνητικό νέκταρ για τις συντάξεις

Πολλοί έσπευσαν να θεωρήσουν ως «done deal» την αναστολή/ή και ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις από 1/1/2019. Ο «δύσκολος κάβος» ξεπεράστηκε βιάστηκαν κάποιοι να πουν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου και είχαν αρχίσει να ατενίζουν με άλλο μάτι την προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.

Μία απάντηση ωστόσο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη στους έλληνες δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης, ήταν αρκετή για να τους κοπεί η φόρα και το παρουσιασθέν ως ήδη κλεισμένο αντίμετρο να μετατραπεί (ξανά) σε δυσπρόσιτο στόχο.

«Τα μέτρα τα οποία

έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της «Καθημερινής» για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων.

Με τη λακωνική – και συνάμα σαφή- απάντηση αυτή, ο κ. Γιούνκερ έδωσε τέλος στα σενάρια που θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις ήδη ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων που θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/19.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόλαβε πάντως να ρίξει την πρόταση στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς και σύμφωνα με πληροφορίες η επιχειρηματολογία του στηρίζεται σε δύο άξονες: αφενός ότι διαφαίνεται η επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος από τις αρχικές εκτιμήσεις το 2019 και αφετέρου πως είναι εφικτή η κατανομή των αντίμετρων σε ορίζοντα τετραετίας.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά κατά τα μέσα Νοεμβρίου με τα σενάρια μέχρι τότε να ποικίλλουν από την πλήρη αναστολή του μέτρου, τη σταδιακή του εφαρμογή σε βάθος χρόνου έως και την άμεση τήρηση των συμφωνηθέντων κατ’ απαίτηση του Eurogroup.

Σε πολιτικό επίπεδο το ερώτημα είναι αν τελικά οι εταίροι θα στερήσουν τον Αλέξη Τσίπρα από ένα ισχυρό προεκλογικό χαρτί ή θα επιλέξουν να του… «χαρίσουν» τις περικοπές κάνοντας την πρώτη υποχώρηση στην μεταμνημονιακή περίοδο.

The post «Πάγος» Γιούνκερ στο… κυβερνητικό νέκταρ για τις συντάξεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα