Παγκόσμιος δείκτης οικονομικής ελευθερίας: Η Ελλάδα μεταξύ Μπαγκλαντές και Νιγηρίας

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες σύμφωνα με την «Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά και αφορά στα στοιχεία του 2015.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών–«Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, σε συνέντευξη Τύπου και στην οποία μίλησαν οι: Παναγιώτης Πικραμμένος (τ. πρωθυπουργός, τ. πρόεδρος

του Συμβουλίου της Επικρατείας), Αριστείδης Χατζής (καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών) και Αλέξανδρος Σκούρας (πρόεδρος ΚΕΦίΜ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη του Fraser για την οικονομική ελευθερία στον κόσμο, η Ελλάδα το 2015 κατρακύλησε 27 ολόκληρες θέσεις με εμφανείς τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων.

Η χώρα μας, πλέον, βρίσκεται ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117). Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία – δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

Οι 10 πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες

Χονγκ Κονγκ
Σιγκαπούρη
Νέα Ζηλανδία
Ελβετία
Ιρλανδία
Ηνωμένο Βασίλειο
Μαυρίκιος
Γεωργία
Αυστραλία
Εσθονία

Canada falls from top 5 in economic freedom ranking; now tied with U.S. at 11 https://t.co/Iuy3uS7ZP6 #cdnpoli pic.twitter.com/CN7aR8Nxy9

— The Fraser Institute (@FraserInstitute) September 28, 2017

Οι 10 λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες

Βενεζουέλα
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Δημοκρατία του Κονγκό
Αλγερία
Αργεντινή
Λιβύη
Συρία
Μιανμάρ
Τσαντ
Ιράν

Τελευταία ανάμεσα στις 159 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα.

Πώς υπολογίζεται ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Σημαντικές έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Hong Kong again leads world in economic freedom followed by Singapore, N.Z. & Switzerland https://t.co/Iuy3uS7ZP6 pic.twitter.com/IZoAKePZ6J

— The Fraser Institute (@FraserInstitute) September 28, 2017

Oι χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία τείνουν να αναπτύσσονται πιο ραγδαία.

Στις χώρες με τη μικρότερη οικονομική ελευθερία τα εισοδήματα είναι μικρότερα όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Το ΚΕΦίΜ παρουσίασε για 2η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser.

The post Παγκόσμιος δείκτης οικονομικής ελευθερίας: Η Ελλάδα μεταξύ Μπαγκλαντές και Νιγηρίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα