Ο Ζάεφ «νομιμοποιεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – προχωρά στη Βουλή

Νικητής, παρά την πολύ χαμηλή συμμετοχή και παρά το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Τα ποσοστά είναι συντριπτικά υπέρ του «ναι»: πάνω από το 90% ενέκριναν τη συμφωνία αν και

μόνο ένας στους τρεις έκανε τον κόπο να πάει στις κάλπες.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το «ναι» βρισκόταν στο 91,20% και το «όχι» στο 5,86%. Οι ψήφοι είναι λίγο περισσότεροι από 500.000 ή 35,9% των εγγεγραμμένων. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει νοθεία και «φούσκωμα» του αριθμού των θετικών ψήφων. Τις εκλογές παρακολούθησαν πάντως πολλοί ξένοι παρατηρητές.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ζάεφ μάλλον μέτρησε τις δυνάμεις υπέρ του ίδιου παρά υπέρ της Συμφωνίας.

Στη Βουλή για την έγκριση

Στις πρώτες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στην εξαιρετικά μεγάλη αποχή, επισήμανε ότι η θέληση των ψηφοφόρων θα γίνει σεβαστή από όλους.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πλειοψηφία θα υποστηρίξει τελικά το «ναι» (πράγμα που διεφάνη λίγο αργότερα με την επίσμη ροή αποτελεσμάτων), παρά τις εκκλήσεις για το μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση.

Για το τι μέλλει γενέσθαι, ο Ζάεφ έδειξε προς την κοινοβουλευτική διαδικασία και στο βάθος την εκ νέου προσφυγή στο λαό, αυτή τη φορά για την ανάδειξη ενός νέου Κοινοβουλίου: «Πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO [το κόμμα της αντιπολίτευσης] να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».

* Μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Οπαδοί του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα φωνάζουν συνθήματα εναντίον του (REUTERS/Marko Djurica)

Από νωρίς το πρωί η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά υποτονική, παρά τον γενικά καλό καιρό και το ήρεμο κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία.

Με την αντιπολίτευση όμως να αφήνει τους οπαδούς της να πράξουν κατά συνείδηση, αν και στην πράξη έκλεινε το μάτι στην αποχή, οι ψηφοφόροι απλά δεν εμφανίστηκαν στα εκλογικά κέντρα.

Ψηφοφόρος σε άδειο τμήμα, μια εικόνα που χαρακτήρισε τη διαδικασία

Οι αριθμοί το έδειξαν: ως το απόγευμα, στις 18:00, είχε προσέλθει το 29% των εκλογέων, δηλαδή λίγο περισσότεροι από 500.000 ψηφοφόροι.

Οι πόλεις και η επαρχία δεν παρουσίαζαν πολύ διαφορετική εικόνα, ενώ οι εκτιμήσεις φέρνουν τους αστικούς πληθυσμούς να κλίνουν προς το «ναι» και τους αγροτικούς προς το «όχι».

Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Εκείνο που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα είναι τι θα πράξει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ που πίεσε πολύ τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες για να δώσουν θετική ψήφο.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε ως ένα βαθμό να οχυρωθεί πίσω από το ότι το δημοψήφισμα είναι απλώς συμβουλευτικό. Ωστόσο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της κάλπης, η κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι ένας ακόμη μεγαλύτερος σκόπελος για τον Ζάεφ.

Υπάρχει τρόπος για να αποφύγει το οριστικό ναυάγιο της Συμφωνίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ; Το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά και πάλι ο Ζάεφ δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι την επομένη και των βουλευτικών εκλογών θα είναι σε ευνοϊκότερη θέση.

Πρώτη αντίδραση από Καμμένο

Με ένα τουίτ αντέδρασε ο συγκυβερνών -πλην διαφωνών με τη Συμφωνία- Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο (και υπονοώντας ότι δεν υπάρχει λόγος αποχώρησης από την κυβέρνηση).

Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) September 30, 2018

The post Ο Ζάεφ «νομιμοποιεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – προχωρά στη Βουλή appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα