Ο Σόιμπλε «πριονίζει» τη Μέρκελ: «Δεν είναι πια τόσο αδιαμφισβήτητη»

Θα ήταν αδιανόητο πριν από ένα ή δύο χρόνια να ακούγαμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αμφισβητεί –και μάλιστα όχι πολύ διπλωματικά – την παντοδυναμία της Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος μπορεί βέβαια να είναι πολιτικά αποδυναμωμένη σε σχέση με την προηγούμενη θητεία της, αλλά και πάλι τα λόγια του μέχρι πρότινος στενότατου συνεργάτη της – με όλες τις διαφωνίες που είχαν – ηχούν σαν μια προειδοποίηση για το πολιτικό της

μέλλον. Που δεν φαίνεται να είναι μακρύ.

Τι είπε λοιπόν ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής; Η καγκελάριος «δεν είναι πλέον τόσο αδιαμφισβήτητη» όπως τις προηγούμενες τετραετίες.

Στη συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SWR ο Σόιμπλε θεωρεί «πιθανή» την επανεκλογή της στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών στο κομματικό συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο – εφόσον η ίδια το θελήσει. Σε άλλες εποχές δεν θα περιμέναμε να ακούγαμε κάτι άλλο από το «βέβαιη».

Δεν αποκλείει πάντως ο κ. Σόιμπλε ακόμη και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η καγκελάριος.

Καταρίνα Σούλτσε, η νεαρή «Πράσινη Μέρκελ»

Αποφασιστικοί παράγοντες θα είναι οι εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στη Βαυαρία και τα αποτελέσματα για τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αλλά πολύ περισσότερο για το ίδιο της το κόμμα, το CDU, σε δύο εβδομάδες από σήμερα στο κρατίδιο της Έσσης.

Οι εκλογές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» και ενδεχομένως «να έχουν και επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή πολιτική και συνεπώς και για το κύρος της καγκελαρίου», εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ίδιος εκφράζεται υπέρ της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού (CDU και SPD) στο Βερολίνο, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εσωκομματική πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που υποστούν σοβαρές απώλειες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα δύο κρατίδια.

Φαίνεται όμως ότι και η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ δεν αποκλείει εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες των εκλογών της Βαυαρίας σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, η Μέρκελ δήλωσε πως και η ίδια γνωρίζει «ότι δεν ζούμε σε πολύ εύκολες εποχές».

Προγνωστικά για τη Βαυαρία

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε για το ZDF, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκεντρώνουν το 34% των ψήφων, χάνοντας έτσι σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2013 και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν από το 20,6% στο 12%.

Αντίθετα, οι Πράσινοι (Grüne) υπερδιπλασιάζουν τους ψήφους τους από 8,6% στο 19%, το συντηρητικό βαυαρικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (Freie Wähler) κυμαίνεται στο 10%, ενώ 10% συγκεντρώνει επίσης και το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ξεπερνούν το όριο εισόδου του 5% για να ξαναμπούν με ένα 5,5% στη βαυαρική βουλή και Αριστερά (Die Linke) παραμένει με 4% εκτός κοινοβουλίου.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν αναποφάσιστοι για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς αναλυτές, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι δεν αφορά μόνο τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο και την καγκελάριο.

Ερωτηματικά τίθενται και για την παραμονή στα αξιώματα τους μετά τις εκλογές για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες και για τον πρόεδρο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Αλλά και το μέλλον του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ θεωρείται αβέβαιο σε περίπτωση που το ποσοστό του CSU πέσει κάτω από 30%.

The post Ο Σόιμπλε «πριονίζει» τη Μέρκελ: «Δεν είναι πια τόσο αδιαμφισβήτητη» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα