Ο ιερός ποταμός Γάγγης και η «ανίερη» εκμετάλλευσή του

Είναι ο Γάγγης. Οι Ινδοί τον αποκαλούν «μητέρα Γάγγη». Ο ποταμός στην ινδική γλώσσα είναι γένους θηλυκού. Ίσως γιατί γεννά και θρέφει την ευφορία. Πηγάζει εκεί ψηλά στα Ιμαλάια. Η ζωή και η επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από αυτόν τον ιερό ποταμό των Ινδουιστών. Λατρεύεται από δισεκατομμύρια Ινδουιστές. Είναι πηγή ζωής για πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι ο Λοκές Σάρμα, ένας 19χρονος ιερέας από το Ντεβραπαγιάγκ (Devprayag), μία μικρή λοφώδης πόλη, εκεί όπου δύο ποταμοί,

ο Μπαγκιράτι και ο Αλακνάντα συνενώνονται για να σχηματίσουν το Γάγγη. Ηγείται των προσευχών στις όχθες του ποταμού, παίρνοντας την σκυτάλη από τον πατέρα. Ήδη τέσσερις γενεές μετρά αυτή η εθιμοτυπία. Ο Σάρμα δηλώνει συγκινημένος: «Ποτέ δεν σκέφθηκα να πάω κάπου αλλού να εγκατασταθώ. Το Ντεβραπαγιάγκ είναι ο δικός μου παράδεισος. Αισθάνομαι ευλογημένος που γεννήθηκα δίπλα στη Μητέρα Γάγγη».

Χιλιάδες Ινδοί βουτούν μαζί με τα είδωλα των δικών τους θεών στα ευλογημένα νερά του Γάγγη, πιστεύοντας ότι μία βουτιά απαλλάσσει από τις αμαρτίες μίας ολόκληρης ζωής. Άλλοι πίνουν νερό και άλλοι το χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειες.

Δείτε τη συνέχεια:

2. Aποφεύγοντας τον κύκλο της επαναγέννησης→

The post Ο ιερός ποταμός Γάγγης και η «ανίερη» εκμετάλλευσή του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα