Ο Ελον Μασκ και η γέννηση του business cult (επιτέλους)

Καπνίζοντας μαριχουάνα σε δημόσια θέα, βρίζοντας τους θεσμικούς επενδυτές και κουβεντιάζοντας έντονα με τον εαυτό του στο twitter, o Ελον Μασκ ασκεί την απόλυτη γοητεία σε ένα κοινό που βαρέθηκε τις μηχανικές, επί σκηνής, κούκλες των δημοσίων σχέσεων. Γιατί θέλει στομάχι το να βάζεις δισεκατομμύρια σε ένα δικό σου διαστημικό πρόγραμμα αλλά και αρκετό ζαμανφουτισμό να ονομάζεις τον πύραυλό σου BFR (Big F@cking Rocket, παρότι αργότερα η SpaceX τον μετονόμασε άρον άρον σε Big

Falcon Rocket). Επειδή ήθελε.

Τις νύχτες, ο ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla επικοινωνεί με το twitter account που τον παρωδεί (ονόματι boredelonmusk), δημιουργώντας εύλογες υπόνοιες ότι η περσόνα που βαριέται είναι στην ουσία δικό του ναρκισσιστικό εφεύρημα. Γιατί αυτός ο οραματιστής μιας γιγάντιας μπαταρίας στην μέση του πουθενά, της ζωής στο διάστημα και της αυτό-αυτοκίνησης δεν φαίνεται να έχει καμία όρεξη να οριοθετήσει κανένα εγώ και καμία ιδέα που αναβλύζει από τον νευρωτικό του εγκέφαλο. Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές εξελίσσεται μια απολαυστική σύγκρουση με την εταιρεία που κατασκεύασε το online simulation game Fortnite. Αποκάλεσε τους χρήστες του παιχνιδιού «παρθένους» και το λογισμικό μια χαζομάρα. Σκέφτεται λέει να το αγοράσει και να το σβήσει (!). Επειδή μπορεί.

Η λογική του celebrity επιχειρηματία δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε μια επιστημονική της μελέτη, η Violina Rindova από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ανέλυσε ότι η μη κανονικότητα, η εικόνα της παραβατικότητας και η εν γένει παράδοξη συμπεριφορά μπορεί να κινητοποιήσει την συμπάθεια του κοινού. Οι επιχειρηματίες δηλαδή μπορεί να λειτουργούν σαν τις Καρντάσιαν, προκαλώντας ειδήσεις. Είναι ο Ελον ένας ψυχοπαθητικός celebrity; Για εμάς είναι και μια μικρή ευκαιρία να χαλαρώσουμε λίγο και να δούμε τον περίπλοκο κόσμο των δισεκατομμυρίων σαν παιδικό παιχνίδι;

Πραγματικά, ο Ελον την Tesla την χειρίστηκε στο παρελθόν σαν μια παρτίδα Monopoly, αγοράζοντας και με τα κλεμμένα του διπλανού. To CNBC έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά προσπαθώντας να υπολογίσει αν είναι δισεκατομμυριούχος ή πιο φτωχός και από καστανά στην Ομόνοια. Τέσσερις φορές ξέμεινε από λεφτά, μια φορά πούλησε στην Google και μετά το πήρε πίσω. Επειδή έτσι. Και μπερδεύει διαρκώς τους επενδυτές. Πότε θέλει την Tesla στο χρηματιστήριο και αραιά και που ανάβει τα αίματα αναφέροντας ότι θα την αναλάβουν πάμπλουτοι επενδυτές. Οδήγησε την εταιρεία στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας (σε κεφαλαιοποίηση) αλλά ακόμα ζορίζεται να παραδώσει τις παραγγελίες.

Και στην διοίκησή του ο φρενήρης επιχειρηματίας έσπασε κάθε κανόνα του Harvard Business Review επιδιδόμενος σε μια σχεδόν γραφική μικροδιαχείριση και στην σχιζοφρενική διαχείριση των στελεχών του. Όταν όλοι οι CEOs διαβάζουν, διαλογίζονται και φτιάχνουν την εικόνα τους, ο Mr. Τέσλα την τσαλακώνει σαν χαρτί. Στην περίπτωση του Model3 και αφού ήπιε μερικά σφηνάκια υποσχέθηκε προσωπικά σε χιλιάδες πελατών του ότι θα το προωθήσει σε χαμηλή τιμή (35.000$) για να αναθεωρήσει τελικά, εξοργίζοντας την αγορά. Πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ακόμα σκέφτεται να το πουλήσει φτηνά και με ζημιά γιατί τον λόγο του τον κρατάει. Επειδή έτσι θέλει.

Από την μιζέρια μας εμείς θα συνεχίσουμε να τον παρακολουθούμε ως το απόλυτο business cult, καβάλα στο δικό του rollercoaster επιχειρηματικής παράνοιας, αρνούμενοι να δεχτούμε ότι ο πιο μποέμ και παλαβός νεόπλουτος της Γης θα παραδώσει το management της Tesla σε κάποιον βαρετό και ξεχαρμανιασμένο μάνατζερ. Και όπου μας βγάλει.

The post Ο Ελον Μασκ και η γέννηση του business cult (επιτέλους) appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα