Ο εφιάλτης του τελικού ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

Το γκολ-αριστούργημα του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, που έγινε παγκόσμιο viral, το πανηγύρισαν όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο – όχι μόνον οι ΑΕΚτσήδες. Το θαύμασαν ακόμη και οι παίκτες της ΑΕΛ, αν και τους κόστισε τη συμμετοχή τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Επαιξε και ξανάπαιξε στις τηλεοράσεις, στους υπολογιστές, στις οθόνες των κινητών μας. Ηταν υπέροχο που, έστω για λίγο,

καταφέραμε να μιλήσουμε για μπάλα – κι όχι για παρατράγουδα, δικαστικές αποφάσεις, διαιτησίες και χάρτινα πρωταθλήματα. Για πολύ λίγο, όμως.

Μόλις την επομένη αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε σε τι περιπέτειες μας έμπλεξε ο Λάζαρος, που με τη φοβερή του έμπνευση άλλαξε το «ζευγάρι» των φιναλίστ. «Εξαιτίας» του, στις 12 Μαΐου ο ΠΑΟΚ δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Λάρισα, αλλά με την ομάδα την οποία εδώ και 40 μέρες κατηγορεί ότι του έκλεψε τον εφετινό τίτλο. Από το βράδυ της Τετάρτης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Βαγγέλης Γραμμένος, οι «κλάρες» της Αστυνομίας, οι αρχιδιαιτητές και οι σκεπτόμενοι φίλαθλοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Εάν πέρυσι, στον τελικό του Βόλου, που ο Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης εμφανίζονταν αγκαλιασμένοι σαν φίλοι και συνέταιροι της εξυγίανσης, έγινε ό,τι έγινε, πώς είναι δυνατόν τώρα, που τραβιούνται στα αθλητικά δικαστήρια, αυτό το ματς να τελειώσει ομαλά;

Αμέσως μετά την κλήρωση των ημιτελικών, το σενάριο να παίξουν στον τελικό η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ ήταν το επικρατέστερο, όμως ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν ανησυχούσε. Πίστευε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη γνωστή ελληνική πατέντα: το παιχνίδι να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών -όπως είχε συμβεί επί Κοντονή-, ή με θεατές εντελώς ακίνδυνους: μαθητές, παιδιά των ποδοσφαιρικών ακαδημιών, φαντάρους, πυροσβέστες ή… προσκόπους. Αλλά, το manual της εύκολης λύσης το έσκισαν η FIFA και η UEFA. Του ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχθούν αυτή τη γελοιότητα. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου όπως πρέπει, θα πάψει να είναι μέλος τους. Το ίδιο θα συμβεί και αν υπάρξουν επεισόδια: θα έχουμε υπογράψει το ποδοσφαιρικό μας GREXIT.

Να, που οδηγούν οι «τσαμπουκάδες» των παραγόντων. Αντε τώρα, ύστερα από τόσες βιτριολικές ανακοινώσεις, διαδικτυακές αναρτήσεις και δηλώσεις, τα στελέχη του ΠΑΟΚ να πείσουν τους 20.000 οπαδούς που θα κατέβουν στο ΟΑΚΑ να κάτσουν φρόνιμα όταν θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους «κλέφτες»… Για έναν σοβαρό επενδυτή όπως ο Σαββίδης, η αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις θα σήμαινε καταστροφή. Το άλλο πρωί, όλοι οι ξένοι παίκτες που ακριβοπλήρωσε για να φέρει στη Θεσσαλονίκη, θα έμεναν ελεύθεροι. Ενα τέτοιο «ατύχημα» δεν θα έκανε στην ΑΕΚ χειρότερο κακό από ό,τι στη δική του ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ έχει αντιληφθεί τους κινδύνους. Αλλωστε, τα περυσινά επεισόδια στον Βόλο τα πλήρωσε πολύ ακριβά: με τιμωρία της Τούμπας για επτά αγωνιστικές και πρόστιμο 282.500 ευρώ. Κανένας δεν θα ήθελε να ξαναδεί το ίδιο έργο. Γι’ αυτό και ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν έχει ζητήσει από την ΕΠΟ να επανεξετάσει το ζήτημα της έδρας του τελικού. Είναι άδικο, να παλέψει για ένα τρόπαιο στο «σπίτι» της αντιπάλου του. Είναι άδικο, να παίξει σε εχθρικό έδαφος για 15η φορά στις 19 συμμετοχές του σε τελικό Κυπέλλου. Αλλά τώρα προέχει η ασφάλεια – και το Ολυμπιακό Στάδιο είναι το πιο ασφαλές γήπεδο στη χώρα. Επιπλέον, στο ΟΑΚΑ θα μπορέσει να ικανοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις απαιτήσεις των Συνδέσμων και των κατόχων καρτών διαρκείας για εισιτήρια. Ιδίως των τελευταίων, που εφέτος πλήρωσαν για δέκα αγώνες που δεν κατάφεραν να δουν…

Ενα από τα «κλειδιά» της προσπάθειας για αναίμακτο τελικό είναι, τα εισιτήρια να καταλήξουν στα σωστά χέρια: σε οπαδούς – φιλάθλους και όχι σε οπαδούς – κάφρους, όπως συνέβη πέρυσι. Ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και όλες οι ΠΑΕ μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν τους μεν από τους δε. Αλλά, συνήθως, υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς. Το δεύτερο «κλειδί» είναι, η Αστυνομία να κάνει σωστά τη δουλειά της. Πέρυσι δεν την έκανε. Η «γκάφα» της, να διαχωρίσει τους οπαδούς των δύο φιναλίστ στο Πανθεσσαλικό αλλά να αφήσει εντελώς αφύλακτη την πεζογέφυρα με την οποία οι θύρες τους συγκοινωνούσαν, έμεινε ιστορική.

Το τρίτο -και κυριότερο- που πρέπει να γίνει, είναι οι «αυλικοί» των δύο συλλόγων να βγάλουν τον σκασμό. Να μη δηλητηριάζουν τα μυαλά των οπαδών, τουλάχιστον μέχρι ο τελικός να ολοκληρωθεί ομαλά. Μακάρι να φρόντιζαν να συμφιλιωθούν, έστω προσχηματικά. Αλλά, ας μην είμαστε πλεονέκτες. Μια απλή αυτοσυγκράτηση μπορεί να βοηθήσει – εάν δεν είναι, ήδη, πολύ αργά. Η εμπειρία από το εφετινό πρωτάθλημα έδειξε πως, όταν θέλουν, οι διοικήσεις των ΠΑΕ μπορούν να χαλιναγωγήσουν τους οπαδούς τους (αλλά όχι και τους προέδρους τους…).

Υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγων: η αναμενόμενη δικαστική απόφαση, σε δεύτερο βαθμό, για την τύχη του ντέρμπι ΠΑΟΚΑΕΚ. Εάν ο πρόεδρος Σκουτέρης έχει… χιούμορ, θα την ανακοινώσει ακριβώς δυο μήνες μετά τη διακοπή του αγώνα. Που θα είναι η παραμονή του Τελικού.

The post Ο εφιάλτης του τελικού ΑΕΚ – ΠΑΟΚ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ,aek – paok