Ο Μπαϊρού στο πλευρό του Μακρόν απέναντι στον κίνδυνο της Λεπέν

Σε μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί ρυθμιστής των εξελίξεων για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας προέβη ο κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού. Πρότεινε στον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν να συμμαχήσουν, ανακοινώνοντας έτσι παράλληλα την απόφασή του να μη κατέβει τελικά στην εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου.

Η πρωτοβουλία του μπορεί να ευνοήσει καθοριστικά τον Μακρόν, χαρίζοντάς του το

«εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης (τον Μάιο) με την υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά – τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

«Επειδή ο κίνδυνος είναι τεράστιος, επειδή οι Γάλλοι έχουν αποπροσανατολιστεί και συχνά νιώθουν απόγνωση, αποφάσισα να προτείνω στον Εμανουέλ Μακρόν να συμμαχήσουμε», δήλωσε ο Μπαϊρού με αυταπάρνηση, όπως σχολιάζουν τα περισσότερα μέσα, με στόχο να υπάρχει σθεναρή αντίσταση στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.

Ο βρετανικός Guardian αποκαλεί τον Μπαϊρού αιώνιο «τρίτο άνθρωπο» της γαλλικής πολιτικής καθώς και βετεράνο τριών προεδρικών αναμετρήσεων. Ο 65χρονος ηγέτης του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της δεκαετίας του 1990.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 συγκέντρωσε περίπου το 9%, ενώ στις επικείμενες εκλογές του 2017 θα εξασφάλιζε ποσοστό 5 έως 6% σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Μία μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση του Μπαϊρού, ο Μακρόν δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι «Η συμμαχία που προτείνει ο Μπαϊρού βασίζεται στις αξίες, τις ιδέες μας, ταιριάζει με τη δική μας προσέγγιση. Την αποδέχομαι».

A centrist in France actually stands up l and recognises the threat of the far-right. Well done Bayrou https://t.co/n8MqJPnnpP

— Sunny Hundal (@sunny_hundal) February 22, 2017

Περίπου έναν μήνα πριν ο Μπαϊρού είχε επικρίνει μέσω Twitter τον Μακρόν, σημειώνοντας ότι δεν κατανοεί «ποια είναι τα σχέδια και οι θέσεις του, με ποιον θέλει να κυβερνήσει», ενώ σχολίασε έντονα για το σκάνδαλο με τη σύζυγο και δύο από τα παιδιά του για τις εικονικές θέσεις εργασίας, καλώντας τον να παραιτηθεί από την προεδρική κούρσα.

Επισημαίνοντας όμως ότι «η Δημοκρατία στη Γαλλία απειλείται», ο Μπαϊρού υπογράμμισε ότι οι συντηρητικοί υπό τον Φρανσουά Φιγιόν συνταράσσονται από σκάνδαλα και οι Σοσιαλιστές, τους οποίους υποστήριξε το 2012, βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης, γεγονότα που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην εξουσία. «Αυτό που διακυβεύεται με αυτήν τη συμμαχία είναι η αναγέννηση της ελπίδας», είπε και επισημοποίησε τη στήριξή του.

Ο μέχρι πρότινος κεντρώος υποψήφιος είχε ελάχιστες πιθανότητες να καταφέρει να φθάσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 5 έως 6%.

Η δημόσια στήριξή του προς τον Μακρόν είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, που είχαν αυξηθεί εξαιτίας των φόβων ενίσχυσης των ποσοστών της Λεπέν, κατέγραψαν πτώση 5%.

The post Ο Μπαϊρού στο πλευρό του Μακρόν απέναντι στον κίνδυνο της Λεπέν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα