Τραμπ εναντίον Μέρκελ: Δεν ξοδεύεις για την Αμυνα, είσαι όμηρος της Ρωσίας

Η τακτική του προέδρου Τραμπ είναι λίγο-πολύ γνωστή. Με τις δηλώσεις και τα tweet δείχνει τις προθέσεις του για φίλους και συμμάχους για να ακολουθήσει η σύγκρουση την ώρα της συνάντησης.

Είναι κάτι που είδαμε στη σύνοδο της G7 στον Καναδά και θα το δούμε ξανά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα Τετάρτη και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του πρέπει

να πληρώσουν όσα τους αναλογούν. Την Τετάρτη, αφού νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ υπενθύμισε ότι «τον τελευταίο χρόνο καταβλήθηκαν περίπου 40 δισ. δολάρια επιπλέον από τις άλλες χώρες-μέλη για να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν είναι καν αρκετό».

Ο στόχος του 2% είχε τεθεί το 2014. Πέρα από την Ελλάδα, η Βρετανία και η Εσθονία περνούν ήδη το όριο, ωστόσο τα περισσότερα μέλη (όπως και η Τουρκία) όχι μόνο μένουν μακριά από το συμφωνημένο αλλά για τις ΗΠΑ δεν κάνουν και τίποτα να τον προσεγγίσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στους κακοπληρωτές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε αντίθεση με τους καλοπληρωτές που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όπως είναι και η Ελλάδα που έχει εισπράξει τα εύσημα του αμερικανού προέδρου.

«Οι ΗΠΑ», τόνισε, «ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες» χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε καμία από αυτές. Το είχε κάνει σε άλλες ευκαιρίες, επικρίνοντας χώρες όπως η Γερμανία και επαινώντας άλλες όπως η Ελλάδα.

«Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και είναι δυσανάλογο και άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Θα το κάνουμε δίκαιο. Θέλω να συγχαρώ τον γενικό γραμματέα (Στόλτενμπεργκ), έχει εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε αυτό το πρόβλημα», είπε.

Νωρίτερα, στη συνομιλία του με τον Στόλτενμπεργκ ο Τραμπ επιτέθηκε στη Γερμανία επειδή στηρίζει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ, καταγγέλλοντας ότι το Βερολίνο «είναι όμηρος της Ρωσίας» και επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν ξοδεύει περισσότερα για την ενίσχυση της άμυνας.

Εκρινε μάλιστα ως «πολύ ανάρμοστο» το ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα.

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της. Δεν είναι λογικό».

Αυτά όμως θα έχει τη δυνατότητα να τα πει και στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με την οποία θα συναντηθεί αργότερα σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Ντόναλντ (Τραμπ) vs Ντόναλντ (Τουσκ)

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ευρώπη, ο ένοικος του Λευκού Οίκου με tweet του κατηγόρησε εκ νέου πολλά κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για τις αμυντικές τους δαπάνες.

Many countries in NATO, which we are expected to defend, are not only short of their current commitment of 2% (which is low), but are also delinquent for many years in payments that have not been made. Will they reimburse the U.S.?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 10, 2018

Η λογική του προέδρου Τραμπ όπως την προσδιόρισε είναι απλή, τόσο απλή που χωρά στους 280 χαρακτήρες ενός tweet. Αν θέλετε να σας υπερασπιστούμε εμείς στις ΗΠΑ πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη και να πληρώσετε τις δαπάνες.

Θέτει μάλιστα ανοιχτά και θέμα αύξησης ακόμη και αυτού του ορίου του 2%, το οποίο χαρακτηρίζει χαμηλό (στις ΗΠΑ είναι πάνω από το 3,5%). Αλλά και «αποζημίωσης» των ΗΠΑ από όσους δεν περνούν τον πήχη των δαπανών.

Διαβάστε: Ολα έτοιμα για την επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο: από συστάσεις μέχρι ένα πορτοκαλί μπαλόνιΔιαβάστε: Θα καταστρέψει το ΝΑΤΟ ο Τραμπ;

Ο Τραμπ έχει συνδέσει όμως τις αμυντικές δαπάνες με το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και παραπονιέται ότι «είναι αδύνατο για τους αγρότες μας, τους εργάτες και τις εταιρείες μας να κάνουν δουλειές με την Ευρώπη».

Η αιχμηρή απάντηση από την Ευρώπη είχε έλθει μερικές ώρες νωρίτερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που τουλάχιστον πρόσθεσε στο τέλος του tweet μια γελαστή φατσούλα.

Dear @realDonaldTrump. US doesn’t have and won’t have a better ally than EU. We spend on defense much more than Russia and as much as China. I hope you have no doubt this is an investment in our security, which cannot be said with confidence about Russian & Chinese spending :-)

— Donald Tusk (@eucopresident) July 10, 2018

«Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ δεν έχουν και δεν θα έχουν καλύτερο σύμμαχο από την ΕΕ. Ξοδεύουμε για την άμυνα πολλά περισσότερα από ό,τι η Ρωσία και όσα χρήματα και η Κίνα. Ελπίζω ότι δεν έχετε αμφιβολία ότι πρόκειται για μια επένδυση στην ασφάλειά μας, το οποίο δεν μπορούμε να πούμε με εμπιστοσύνη για τις δαπάνες της Ρωσίας και της Κίνας :-)».

Αυτές οι όχι και τόσο κομψές ανταλλαγές φιλοφρονήσεων δεν προοιωνίζονται ένα πολύ καλό κλίμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε και ο Τραμπ είχε πει ότι η συνάντηση με τους συμμάχους του θα είναι πιο δύσκολη από τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την προσεχή Δευτέρα στη Φινλανδία.

Καθώς επιβιβαζόταν στο Air Force One για να έλθει στο Βέλγιο, ο Τραμπ είπε ότι «έχω το ΝΑΤΟ, έχω και τη Βρετανία που είναι κάπως μπλεγμένη και έχω και τον Πούτιν. Ειλικρινά, ο Πούτιν μπορεί να είναι το πιο εύκολο από όλα. Ποιος θα το έλεγε;»

Πραγματικά, ποιος θα περίμενε να ακούγαμε μια τέτοια αξιολόγηση;

The post Τραμπ εναντίον Μέρκελ: Δεν ξοδεύεις για την Αμυνα, είσαι όμηρος της Ρωσίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα