Νίκη της κεντροδεξιάς του Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

Προς μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, πιθανότατα υπό το κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, κινείται η Βουλγαρία μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής.

Με καταμετρημένο το 26% των ψήφων, το GERB προηγείται με 33% έναντι 27,2% των Σοσιαλιστών, οι οποίοι αναγνώρισαν την ήττα τους με δηλώσεις της επικεφαλής του κόμματος, Κορνέλια Νίνοβα.

Γύρω στο 10% απέσπασε το εθνικιστικό και

αντιμεταναστευτικό κόμμα Ενωμένοι Πατριώτες, ενώ το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MRF είναι λίγο πάνω από το 6% και το εθνικιστικό κόμμα Θέληση γύρω στο 4%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται την Πέμπτη, όπως σημείωσε το Reuters.

Το ποσοστό του GERB δεν αρκεί για το σχηματισμό κυβέρνησης, το κόμμα όμως θα έχει τον πρώτο λόγο σε κυβέρνηση με επικεφαλής το ίδιο. Θα είναι η τρίτη συνεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Μπορίσοφ τα τελευταία χρόνια.

Ηδη οι Σοσιαλιστές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το GERB, το οποίο είναι πιθανό ότι θα συμμαχήσει με τους Ενωμένους Πατριώτες. Το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, ένα κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί το GERB, φαίνεται να μην καταφέρνει να εκλέξει βουλευτές.

Παρά την ήττα τους και οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση αν κληθούν να το κάνουν.

Η Κορνέλια Νίνοβα των Σοσιαλιστών και ο Μπόικο Μπορίσοφ ενώ ψηφίζουν (Reuters/Staff)

Αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το Reuters, προβλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι σταθερή.

Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Μπορίσοφ, αυτή αναμένεται να διατηρήσει την αυστηρή οικονομική πολιτική που υποστηρίζει τη σύνδεση του λεβ στο ευρώ.

Οι εκλογές είχαν πολλαπλή σημασία για τη χώρα.

Σε μια περίοδο επέκτασης της ρωσικής επιρροής στη χώρα, η οποία αποτυπώθηκε με την εκλογή πέρυσι του φιλορώσου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, οι εκλογές εκλήφθησαν και σαν μια δοκιμασία για την αφοσίωση της χώρας στην ΕΕ ή τη Ρωσία.

Οι σοσιαλιστές είχαν υποσχεθεί να αυξήσουν μισθούς και συντάξεις και να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα και εάν αυτό ανησυχούσε τους ευρωπαίους εταίρους. Το κόμμα μπορεί να διπλασίασε τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014, αλλά και πάλι έμειναν πίσω από το έντονα φιλοευρωπαϊκό GERB.

Ο Mπορίσοφ είχε παραιτηθεί μετά την μη εκλογή της υποψήφιας του κόμματος στην προεδρία τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε διαλυθεί και η Βουλή.

The post Νίκη της κεντροδεξιάς του Μπορίσοφ στη Βουλγαρία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα