Μητσοτάκης: «Να αναδείξουμε τους Ελληνες του εξωτερικού μέσα από τον δημόσιο λόγο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται πολύ συχνά στους Ελληνες του εξωτερικού. Τον αγγίζει τόσο το φαινόμενο της «εκροής εγκεφάλων» (brain dain) όσο και το γεγονός ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές.

Ο ίδιος λοιπόν βρέθηκε τη Δευτέρα* στο Λονδίνο και είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, για να τους περιγράψει πώς θα μπορούσε η χώρα να φέρει πίσω τους ταλαντούχους νέους (και ψηφοφόρους) που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Σε γενικές γραμμές κατά τη διάρκεια

της συζήτησης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με την αξιοκρατία στο Δημόσιο και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την υγεία και τη Δικαιοσύνη θα προσελκύσουν όσου μετακόμισαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων της κρίσης γιατί δεν είχαν άλλη διέξοδο.

Νέοι και νέες ακούν με προσοχή τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη (nd)

«Εχετε ταλέντα που πρέπει να γυρίσουν πίσω», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Βλέπουμε μια νέα κοινότητα νέο-μεταναστών. Μια άλλη Ελλάδα εκτός Ελλάδας. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο. Αλλά θέλω να ακούσω τον δικό σας προβληματισμό. Είστε ένα δυναμικό κομμάτι της χώρας εκτός Ελλάδας…», είπε ο ίδιος.

Τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι της διασποράς -όπως κάνουν άλλες χώρες- με πρώτο βήμα την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς για τα φαινόμενα αναξιοκρατίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτό το μοντέλο τελείωσε. «Δεν θέλω να κομματικοποιήσω τη συζήτηση. Αλλά περίμενα κάτι διαφορετικό από ελληνική κυβέρνηση. Ξεκίνησε λέγοντας άλλα και τώρα ακολουθεί πελατειακή λογική», σχολίασε, αναφερόμενος και στην πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί το Μητρώο Στελεχών του Κόμματος ώστε να ανανεωθεί το δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας.

Συνέχισε την κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι το «τέταρτο Μνημόνιο ξεπερνά το τρίτο» και ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση και εκτελεστική δυνατότητα».

Και ύστερα επανήλθε στο ζήτημα της «άλλης Ελλάδας». Οπως είπε, «υπάρχουν πολλοί Ελληνες που κάνουν πράγματα εντός και εκτός Ελλάδας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους αναδεικνύουμε μέσα από το δημόσιο λόγο».

Επενδύσεις, αξιοκρατία & μεταρρυθμίσεις θα φέρουν πίσω τους ταλαντούχους Έλληνες που ζουν & εργάζονται στο εξωτερικό.https://t.co/f2zR9T2Rwp pic.twitter.com/aQRHh2Ltgr

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) May 15, 2017

Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, η Ελλάδα της αισιοδοξίας δεν έχει σήμερα πολιτική έκφραση. «Πνίγονται, ταλαιπωρούνται μέσα από γραφειοκρατία», τόνισε δίνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη ηλεκτρονική ταυτότητα.

Ανάμεσα σε άλλα μίλησε και για τον χώρο της Υγείας, «ένα μείγμα πολιτικής θέλησης και συγκρούσεων με συμφέροντα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο ίδιος προσωπικά πιστεύει σε ένα εθνικό σύστημα υγείας αλλά και στη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εδωσε ένα παράδειγμα της σημερινής κατάστασης υπογραμμίζοντας ότι «η συνταγογράφηση αντί να μειώνεται αυξήθηκε, ενώ έχουμε το πιο σύγχρονο σύστημα συνταγογράφησης».

Για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της. Τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των δικαστών «και σε ποσοτικά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά».

«Το καλύτερο κίνητρο για να γυρίσει κάποιος στην Ελλάδα είναι να υπάρξουν επενδύσεις», κατέληξε.

*Την ίδια ημέρα είχε προγραμματιστεί ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 16ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, στο London School of Economics, με τίτλο: «Defeating populism, defending the truth and unleashing the potential of the Greek economy».

The post Μητσοτάκης: «Να αναδείξουμε τους Ελληνες του εξωτερικού μέσα από τον δημόσιο λόγο» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα