Μείωση του χρέους κατά 21,8% η πρόταση του ESM

Οι εμπιστευτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, θα μπορούσαν να μειώσουν το βάρος χρέους της χώρας κατά το ένα πέμπτο το 2060, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Wall Street Journal. Ενα εξασέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα και έχει καταρτίσει ο ESM, περιγράφει τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν στο προσεχές μέλλον, για να μειωθεί το μεγάλο φορτίου χρέους

της Ελλάδας.

Το έγγραφο προτείνει την ελάφρυνση του χρέους με την επιμήκυνση ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Η συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060, θα μείωνε την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 21,8%.

Η επίσημη ανάλυση της Ευρωζώνης τον Μάιο προέβλεπε ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 104,9% το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης.

«Αυτό είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έχει δοθεί στον ESM από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 25 Μαΐου για να εργαστεί για την βραχυπρόθεσμη, πρώτη δέσμη των μέτρων βελτίωσης της βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας», τόνισε εκπρόσωπος του ESM.

Ο ίδιος δήλωσε πως ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο διάστημα από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων, η πιο αποτελεσματική εκ των οποίων θα «κλειδώνει» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια σημερινά και μελλοντικά δάνεια, προστατεύοντας την χώρα από το να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Ανάμεσα στα μέτρα ξεχωρίζoυν η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινομένου επιτοκίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες με αντίστοιχα σταθερά επιτόκια, τα swap επιτοκίων για μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά σε κάποια από τα δάνεια που έχει δώσει ο ΕSM στην Ελλάδα και ο μελλοντικός δανεισμός της Ελλάδας με σταθερά επιτόκια.

Ενα άλλο μέτρο είναι η εξάλειψη του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια του EFSF/ESM το 2017.

Ενώ τα μέτρα αυτά που παρουσιάζονται στο έγγραφο θα μειώσουν συνολικά κατά 2,18% του ΑΕΠ το χρέος το 2060, ο ESM προειδοποιεί στο έγγραφο ότι η τελική επίδραση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς.

The post Μείωση του χρέους κατά 21,8% η πρόταση του ESM appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα