Με διπλό σενάριο για τις συντάξεις στην Κομισιόν σήμερα ο προϋπολογισμός

Με δύο σενάρια για το μέλλον των συντάξεων κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

Την τελευταία στιγμή, δηλαδή μόλις χθες Κυριακή το απόγευμα, προστέθηκε το σενάριο για την περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019. Αυτά παρά το ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έδιναν την εικόνα ότι δεν θα υπάρχουν περικοπές στο προσχέδιο.

Τα «Νέα» σημειώνουν μάλιστα ότι οι δανειστές έβαλαν μπλόκο στο παιχνίδι εντυπώσεων της κυβέρνησης για την μη περικοπή.

Ετσι οι Βρυξέλλες

θα εξετάσουν και τα δύο σενάρια, όπως είχαν κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο βασικό σενάριο, οι συντάξεις κόβονται και ταυτόχρονα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αντίμετρα. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα, με όρους ενισχυμένης εποπτείας διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ.

Στο εναλλακτικό σενάριο, διατυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις προνομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα σε 3,56% του ΑΕΠ το 2019.

Ο στόχος υπενθυμίζεται ότι είναι το 3,5% του ΑΕΠ.

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο θα περιμένουν να δουν το ελληνικό σχέδιο του προϋπολογισμού για να πουν την τελευταία λέξη για το μαχαίρι στις συντάξεις. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις στο παρασκήνιο, στη σκιά της κρίσης στην Ιταλία και των αναταράξεων στο χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων.

Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει τα στοιχεία, θα συντάξει έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι παρατηρήσεις της. Στη συνέχεια, η περικοπή στις συντάξεις θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν με τους δανειστές οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί στα τέλη Οκτωβρίου η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurorgroup της 5ης Νοεμβρίου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις διαθέσεις – και ίσως τις ενστάσεις – των εταίρων για το θέμα.

The post Με διπλό σενάριο για τις συντάξεις στην Κομισιόν σήμερα ο προϋπολογισμός appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα