Κυδώνια και ιστορίες για μαρμελάδες και πελτέδες

Τρία κυδώνια υπερεπαρκούν για 3 -4 βαζάκια μαρμελάδας. Αυτά τα συγκεκριμένα ήταν υπέροχα, αφράτα και μαλακά. Οταν τα έτριβα, κατάλαβα γιατί το κυδώνι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το έλεγαν «μελίμηλον». Στην καλύτερη εκδοχή του τρώγεται ακόμη και ωμό, έχει μια ελαφριά στιφάδα που το κάνει ασυναγώνιστο.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου πήγαμε με τη φίλη μου τη Σιμόνη στο χωριό μου. Η ΕΜΥ προέβλεπε βροχές και καταιγίδες, αλλά εμείς σκεφτήκαμε ότι τα

εκπληκτικά χρώματα του φθινοπώρου είναι ωραία στα βουνά ακόμα και πίσω από μια κουρτίνα βροχής και ομίχλης. Και φύγαμε. Τελικά η ΕΜΥ έπεσε έξω, σχεδόν πάντα ο καιρός είναι ανάποδος από την άλλη μεριά της σήραγγας του Παύλου Μπακογιάννη. Έχει κακοκαιρία στη Λαμία; Χαιρόμαστε εμείς και το αντίστροφο. Είχε λιακάδα και σύννεφα και κίτρινα και καφετιά και πορτοκαλοκόκκινα φύλλα παντού, κάπου κάπου ξέσπαγε ένα ψιλόβροχο, το βουνό είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου και τυχεροί όσοι μπορούν να το απολαμβάνουν.

Τέλος πάντων, το Σάββατο κατεβήκαμε στο Καρπενήσι για ψώνια. Ήθελα να πάρω και γαλότσες, τα πιο φτηνά και κατάλληλα παπούτσια του χειμώνα στην εξοχή. Και εκτός από τα σχόλια για τις φόρμες και το πάτημα των παπουτσιών, πιάσαμε την κουβέντα και για άλλα πράγματα με τον ευγενικό έμπορο, που στο τέλος μας φίλεψε τρία ωραία μεγάλα κυδώνια από την κυδωνιά του στο χωριό. Κάτι τέτοιες στιγμές στα μικρά μέρη παρατηρείς ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι αλλιώς και ο χρόνος έχει άλλες διαστάσεις. (Και η ζωή πιο εύκολη τώρα που υπάρχουν ανέσεις.)

Μα τι κυδώνια ήταν αυτά! Είχε δίκιο απόλυτο όταν μας έλεγε ότι αυτό το δέντρο στο χωριό της μάνας του κάνει φρούτα εξαιρετικά. Κι εγώ (ξέρετε τώρα) λίγο ήθελα για να συγκινηθώ. Θυμήθηκα τη γιαγιά μου την Κωστάντω και τον εκπληκτικό πελτέ κυδώνι που έφτιαχνε. Τα έκανε και γλυκό του κουταλιού, αλλά ο πελτές της ήταν άλλο πράγμα. Δεν είναι εύκολο. Και να μη σας πω πώς γίνεται η κουζίνα. Άσε που θέλεις ένα σωρό φρούτα για να φτιάξεις μια σταλίτσα. Αλλά αυτή η σταλίτσα έχει μια γεύση ανεπανάληπτη.

Δείτε εδώ τις συνταγές για τον πελτέ και τη μαρμελάδα κυδώνι

The post Κυδώνια και ιστορίες για μαρμελάδες και πελτέδες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα