Κρίση στον Ολυμπιακό – Προπονητές… μιας χρήσης

Καμία ήττα δεν είναι ντροπή. Πολύ περισσότερο, καμία ισοπαλία. Μπάλα παίζουν και οι αντίπαλοι. Μόνον ο κυρ-Σάββας Θεοδωρίδης έχει απομείνει να πιστεύει -και να το λέει on camera- ότι ο Ολυμπιακός «απαγορεύεται» να χάνει στο γήπεδό του. Ο κοινός παρονομαστής των δύο τελευταίων αποτυχιών της ομάδας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» -την Τρίτη με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (2-3) και το Σάββατο με τον Αστέρα Τρίπολης (1-1)- που «σόκαρε» τους οπαδούς της, δεν ήταν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ηταν αυτή η ενοχλητική αίσθηση

πως η νίκη είχε «πετάξει» προτού, καν, ο διαιτητής σφυρίξει τη σέντρα.

Την ίδια, ακριβώς, αίσθηση έχει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Γι’ αυτό, η λεπίδα της λαιμητόμου γυαλίζει πάνω από το κεφάλι του Μπέσνικ Χάσι, μόλις 100 μέρες μετά την πρόσληψή του. Ο αλβανός προπονητής οδήγησε τον Ολυμπιακό στους Ομίλους του Champions League, όμως έκτοτε στην ομάδα επικρατεί ένας παράξενος εφησυχασμός. Μία αβάσταχτη χαλαρότητα, λες και η δουλειά τελείωσε για εφέτος με την εξασφάλιση των 30+ εκατομμυρίων ευρώ της UEFA.

Στο Πρωτάθλημα, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κάνει τη χειρότερή τους εκκίνηση μετά τη σεζόν 2007-2008. Τότε, μάλιστα, οι δύο ισοπαλίες τους στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές ήταν στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (0-0) και εναντίον του Αρη στη Θεσσαλονίκη. Οχι στην Ξάνθη και -μέσα- με τον Αστέρα, που είχε πάρει ένα βαθμό -όλον κι όλον- στα τρία προηγούμενα παιχνίδια του. Και στην Ευρώπη, στο πιο καθοριστικό ματς, «έχασαν την μπάλα» από το πρώτο λεπτό.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις καντάρια ποδόσφαιρο για να καταλάβεις ότι οι επιλογές του Χάσι μετά τους προκριματικούς του Champions League… μπάζουν νερά. Η μεταχείριση που επεφύλαξε στον Πάρντο είναι, ίσως, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Την Τρίτη τον πέρασε στον αγώνα στο 78′, στο 0-3, κι εκείνος πέτυχε δύο γκολ. Κόντεψε να ισοφαρίσει τη Σπόρτινγκ μόνος του. Χθες, όμως, τον άφησε εκτός ενδεκάδας. Προτίμησε, πάλι, τον «αόρατο» Καρσελά. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από έναν προπονητή που δεν επιβραβεύει την καλή προσπάθεια. Που δείχνει στους παίκτες του ότι ο διαχωρισμός τους σε βασικούς και αναπληρωματικούς έχει γίνει, με άλλα κριτήρια, και δεν αλλάζει.

Ο εκνευρισμός…

Εγιναν κι άλλα «κουλά». Ο 34άρης Ζιλέ, που την Τρίτη… ξεπατώθηκε στο τρέξιμο, έπαιξε ξανά επί 90 λεπτά (ως δεξιός μπακ). Από τη μέρα που ήρθε, δεν έχει χάσει δευτερόλεπτο – χωρίς να έχει καταπλήξει. Γενικώς, μέσα σε μία εβδομάδα, σε τρία ματς, οκτώ στους έντεκα βασικούς ήταν ίδιοι και απαράλλαχτοι. Ενώ (υποτίθεται πως) ένα από τα πλεονεκτήματα του εφετινού Ολυμπιακού είναι το βάθος του ρόστερ του. Στους αναντικατάστατους προσθέστε και τον Μάριν. Που, για τρίτο ματς στη σειρά, δεν δικαιολόγησε τη μεγάλη αδυναμία που του έχει ο προπονητής του.

Ο Φορτούνης παρακολούθησε από τον πάγκο έναν αγώνα στον οποίο, μια σπουδαία ενέργεια -σαν αυτές που συνηθίζει να κάνει- μπορούσε να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Ο Μίλιτς, που ο ίδιος ο Χάσι επέμεινε να αποκτηθεί πριν από ένα μήνα, δεν ήταν ούτε στην αποστολή. Ο Ρομαό (που παραχώρησε ένα αχρείαστο πέναλτι) έπαιξε, πάλι, πίσω, αν και ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει άλλο γνήσιο «εξάρι». Για το κέντρο της άμυνας υπάρχουν και ο Σισέ με τον Νικολάου. Αν ο Χάσι δεν τους εμπιστευθεί σε παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης στο «Γ. Καραϊσκάκης», πότε θα το κάνει; Στην Τούμπα ή στο Καμπ Νου;

Το ματς με τον Αστέρα ήταν συνέχεια των προηγούμενων. Απέναντι σε μια ομάδα που την περασμένη αγωνιστική δέχθηκε τρία γκολ -στην έδρα της- από τη Λαμία, ο Ολυμπιακός, στην ουσία, δεν δημιούργησε ούτε μία ευκαιρία, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που το 0-1 ανάγκασε τον προπονητή να παίξει με δύο επιθετικούς. Την πρώτη του απόκρουση στο παιχνίδι, ο τερματοφύλακας του Αστέρα την έκανε στο 83’… Στην Ξάνθη, όταν βρέθηκε απέναντι σε οργανωμένη άμυνα (στο δεύτερο ημίχρονο), επί 23 λεπτά δεν είχε ούτε μία τελική προσπάθεια.

Η απογοήτευση…

Σε τρία ματς Πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός έχει προηγηθεί με δύο εκτελέσεις πέναλτι και από μία στατική φάση. Το γκολ στη ροή του αγώνα σπανίζει. Απέναντι στη Σπόρτινγκ, με τη σπουδαία μεσοεπιθετική γραμμή αλλά και την τρύπια άμυνα, έκανε την πρώτη του ευκαιρία στο 40′. Η απουσία επιθετικού σχεδίου «φωνάζει από μακριά». Οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούν να σκοράρουν με σέντρες στα τυφλά και με μακρινά σουτ απελπισίας, χωρίς δημιουργικές συνεργασίες. Ετσι θα έπαιζαν κι έντεκα άγνωστοι μεταξύ τους ποδοσφαιριστές που μαζεύτηκαν για να συμμετάσχουν σε αγώνα επιλέκτων.

Οχι πως οι παίκτες είναι άμοιροι ευθυνών. Αλλοι (Μάριν και Καρσελά) περιφέρονται ασκόπως στο τερέν, άλλοι (Οτζίτζα-Οφόε) χάνουν τη συγκέντρωσή τους στην πιο κρίσιμη στιγμή, κι άλλοι υποπίπτουν σε παιδαριώδη λάθη (Ρομαό) ή αδυνατούν να κάνουν το πιο απλό, το αυτονόητο (Ενγκελς). Αυτοί, όμως, έχουν ένα μεγάλο ελαφρυντικό: την έλλειψη προσανατολισμού που χαρακτηρίζει ολόκληρη την ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια της. Το ότι ο ρόλος τους στο γήπεδο δεν είναι ξεκάθαρος.

Το καλοκαίρι, στους προκριματικούς του Champions League, ο Χάσι έκανε καλή δουλειά. Οι πολλές μετεγγραφές του έδωσαν τη δυνατότητα ενός rotation που αφύπνισε τους πάντες. Ο ανταγωνισμός για μία θέση βασικού προκαλεί στις ομάδες μία ευεργετική εγρήγορση. Από όλους όσοι έπαιξαν στα τέσσερα ματς κόντρα στην Παρτίζαν και τη Ριέκα, ελάχιστοι υστέρησαν. Τα… ζόρια άρχισαν μετά, όταν ο προπονητής έπρεπε να φτιάξει έναν κορμό βασικής ενδεκάδας, να αξιοποιήσει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παικτών του, και να τους διδάξει τι πρέπει να κάνουν σε φάση άμυνας και τι σε φάση επίθεσης. Ο Ολυμπιακός του τελευταίου μήνα είναι ένα σύνολο απολύτως εξαρτημένο από τη φόρμα (και τα κέφια) των ακριβοπληρωμένων μονάδων του.

Η απόγνωση…

Κατά κάποιον τρόπο, ο Χάσι βιώνει ένα deja vu της σύντομης περυσινής θητείας του στη Βαρσοβία. Η Λέγκια τον είχε προσλάβει τον Ιούνιο του 2016 για να την οδηγήσει στους ομίλους του Champions League, για πρώτη φορά στα 20 χρόνια της διοργάνωσης. Τα κατάφερε. Αλλά, αμέσως μετά, άρχισαν τα… όργανα. Στην πρεμιέρα των Ομίλων, η ομάδα του έχασε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ με 0-6. Στο πολωνικό πρωτάθλημα, σε εννέα αγωνιστικές, μέτρησε μόλις δύο νίκες. Στις 19 Σεπτεμβρίου, έπειτα από την ήττα από τη Ζαγκλέμπιε (2-3), απολύθηκε. Η κακή του συνήθεια να φορτώνει τις ευθύνες για κάθε αποτυχία στους παίκτες του -που δεν την αποχωρίζεται ούτε στον Πειραιά- δεν τον βοήθησε καθόλου. Το αντίθετο.

Για τη διοίκηση του Ολυμπιακού, ο Χάσι δεν έχει δικαιολογία. Είναι ένας από τους ελάχιστους προπονητές που του έγιναν όλα τα μετεγγραφικά χατίρια. Ο ίδιος -ένα δίκιο το ‘χει- ζητά πίστωση χρόνου. Γιατί, στην ουσία, χτίζει μία εντελώς καινούργια ομάδα. Το καλοκαίρι ήρθαν 12 νέοι παίκτες, αποχώρησαν πολλοί, ενώ κάποιοι από τους παλιούς -όπως ο Ρομαό- παίζουν σε νέο ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, το deadline του είναι το ντέρμπι της άλλης Κυριακής (24/9) με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Το… έργο το έχουμε ξαναδεί. Στην αρχή της περασμένης σεζόν, ο (τότε) τεχνικός του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο, είχε γλιτώσει το κεφάλι του νικώντας την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Προσωρινά, όμως.

Ο Χάσι προσελήφθη ως προπονητής ειδικού σκοπού. Επειδή είχε 100% επιτυχία στους ευρωπαϊκούς προκριματικούς του καλοκαιριού. Τώρα που ο σκοπός επετεύχθη, μπορεί να γίνει και… μιας χρήσης. Θα φανεί στην επόμενη «στραβή».

The post Κρίση στον Ολυμπιακό – Προπονητές… μιας χρήσης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα