Κουτεντάκης: Μονομερής αναστολή στις περικοπές συντάξεων θα δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές

Την ανησυχία του για μονομερείς ενέργειες με στόχο τα νομοθετημένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων, αλλά και γενικότερα τη πορεία της χώρας, εξέφρασε το πρωί του Σαββάτου ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ο κ. Κουτεντάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι τυχόν μονομερής αναστολή της περικοπής στις συντάξεις θα δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές. «Αν γίνει μονομερώς (η αναστολή της περικοπής) θα υπάρξει πρόβλημα,

θα δοθεί μήνυμα ρήξης, κακής συνεννόησης, ότι αρχίζουν να γίνονται πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί» σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους, η γενικότερη εικόνα για την οικονομία είναι θετική, αλλά με δεδομένο ότι τελειώνει τις επόμενες ημέρες ένα πρόγραμμα που διήρκεσε 8 χρόνια, κύριο θέμα είναι η εντύπωση και ανησυχία που υπάρχει για την πορεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα.

«Oι αγορές θα τιμολογούν το ρίσκο που ακολουθεί η χώρα και αυτό έχει να κάνει με τα μηνύματα που θα στείλει» σημείωσε. «Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι απαραίτητο με την αυστηρή δημοσιονομική έννοια του ορού» εξήγησε. Αν αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό είναι περισσότερο θέμα διαδικαστικό, δηλαδή αν γίνει κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ή όχι ώστε να εγκριθούν ισοδύναμα μέτρα από τη μη περικοπή τόνισε ο κ. Κουτεντάκης.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε ότι αυτό που θεωρεί σημαντικό είναι ότι το ΔΝΤ δηλώνει ότι μέχρι το 2038 δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του χρέους, και από εκεί και πέρα υπάρχουν αβεβαιότητες.

Επικεντρώθηκε ακόμα στη διατήρηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τα επόμενα χρόνια. «Η αύξηση των εισαγωγών από την ενίσχυση της ανάπτυξης θα πρέπει να καλύπτεται από τις εξαγωγές» διευκρίνισε. Σε υψηλά πολύ επίπεδα το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο χρειάζονται αρκετά χρόνια για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Το να βγει η χώρα από το πρόγραμμα με όρους που εξασφαλίζουν για τους πολίτες τους ίδιους πρώτα απ’ όλα ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα οικονομικά του είναι προς το συμφέρον και των ιδίων των πολιτών» ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους.

The post Κουτεντάκης: Μονομερής αναστολή στις περικοπές συντάξεων θα δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κουτεντάκης, Μονομερής,koutentakis, monomeris