Κοστούμια της κινεζικής όπερας: γέφυρα Ελλάδας – Κίνας

Το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαΐου ο κήπος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Παλαιό Ψυχικό ήταν ιδιαίτερα στολισμένος. Στην είσοδο μας υποδέχτηκε μια χαριτωμένη νεαρή Κινέζα με ένα εκπληκτικό βαρύτιμο κοστούμι που θύμιζε ασημένια πανοπλία.

Λίγο αργότερα θα μαθαίναμε ότι είναι πράγματι ασημένιο παραδοσιακό κοστούμι χορού της κοινότητας των Μιάο (αρχαίο έθνος που τώρα ζει κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γκουϊτζόου, στο Βουνό Ταϊμιάου της Γκουανγκσί, στη Χαϊνάν και στις παραμεθόριες περιοχές των επαρχιών Γκουϊτζόου, Χουνάν, Χουμπέι, Σιτσουάν, Γιουνάν και Γκουανγκσί).

Ο

πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Τζόου Σιαολί, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι δωρίζει και την πολύτιμη αυτή στολή στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς μαζί με τα θεατρικά κοστούμια που ήταν εκτεθειμένα στον κήπο της πρεσβείας πλάι σε μια μικρή φωτογραφική έκθεση με γεγονότα–σταθμούς από τη διάρκεια της θητείας του στη χώρα μας.

Ο πρεσβευτής Τζόου Σιαολί και η σύζυγός του Νι Γιν συνέβαλαν ουσιαστικά στη δωρεά των κινεζικών θεατρικών κοστουμιών στο ΠΙΟΠ

«Αυτά τα 22 περίτεχνα κοστούμια αποτελούν δωρεά κινέζικων αντιπροσωπειών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός μας έχει εκτεθεί σε ποικίλες και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις», δήλωσε σχετικά ο κύριος Σιαολί, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τους οικονομικούς και τους πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας και Κίνας.

Στο προσκήνιο των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών βρίσκεται Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η πρόεδρος του οποίου, Σοφία Στάικου, ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά για την σημαντική δωρεά της και προσωπικά τον κινέζο πρεσβευτή και την σύζυγό του Νι Γιν για τη συμβολή της σε αυτή την ευγενική κίνηση, τονίζοντας ότι αυτή η προσφορά «αποτελεί για μας πραγματική τιμή». Δήλωσε ακόμη ότι «αυτή η ευγενική χειρονομία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εξωστρέφειας του ΠΙΟΠ, που δημιουργεί δεσμούς με την Κίνα, χώρα που επηρέασε τον πολιτισμό της Ασίας, όπως ακριβώς έκανε η Ελλάδα για την Ευρώπη».

Τα κοστούμια της συλλογής αντιπροσωπεύουν κυρίως την Οπερα του Πεκίνου, που παρά το όνομά της προέρχεται από την Κεντρική και την Ανατολική Κίνα και έχει επηρεάσει όλες τις άλλες κινεζικές όπερες. Αρχικά, η συλλογή θα ταξιδέψει σε επιλεγμένα μουσεία του δικτύου του ΠΙΟΠ και στη συνέχεια κάποια από τα κοστούμια θα εκτεθούν μόνιμα στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και άλλα στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα, που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας.

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου παρέλαβε τη συλλογή θεατρικών κοστουμιών της Κίνας

Να σημειωθεί ότι στην Κίνα υπάρχουν τουλάχιστον 300 διαφορετικές όπερες και 360 τοπικές όπερες. Η κινεζική όπερα, βασικό στοιχείο της κουλτούρας της χώρας και ένα από τα αρχαιότερα θέατρα του κόσμου, περιλαμβάνει παντομίμα, χορό, τραγούδι, διάλογο και ακροβατικά και τα κοστούμια είναι εξίσου σημαντικά με τους ηθοποιούς. Καθένα από αυτά αφηγείται μια ιστορία, αποδίδει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων, μαρτυρά την δύναμή τους και την κοινωνική τους τάξη.

Η αρχή για όλα αυτά έγινε το περασμένο καλοκαίρι, με την επίσκεψη του Τζόου Σιαολί στο Μουσείο Μετάξης του Δικτύου Μουσείων του ΠΙΟΠ, στο Σουφλί και την παράλληλη επίσκεψη της προέδρου του ΠΙΟΠ στο Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας στο Χαντσόου, όπου οι δύο πλευρές υπέγραψαν σύμφωνο για την προβολή του πολιτισμού του μεταξιού.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το μικρό αλλά ιδιαίτερο Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ στο Σουφλί κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις του με το μεγάλο Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας, της χώρας που «γέννησε» και εξήγαγε την πολύτιμη αυτή ίνα. Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Μετάξης της Σουηδίας, το οποίο συνεργάζεται ήδη με το κινεζικό μουσείο μετάξης έχει εντωμεταξύ προσεγγίσει το ΠΙΟΠ για τη δημιουργία ενός τρίπτυχου δικτύου.

Χορεύτρια της κοινότητας Μιάο με ασημένιο παραδοσιακό κοστούμι άνοιξε την τελετή

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ τόνισε ακόμη ότι η συμφωνία με το Μουσείο Μετάξης της Κίνας «ενισχύει κατά ιδιαίτερα διακριτό τρόπο την παρουσία της χώρας μας στο ταχέως διαμορφούμενο διεθνές πλαίσιο συνεργασίας “Μία Ζώνη, ένας Δρόμος” (“One Belt, one Road”)».

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, πρωτοβουλία που προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και την οποία στηρίζει σταθερά η Ελλάδα, επιδιώκει «να δημιουργήσει σύγχρονες εμπορικές διασυνδέσεις κρατών και να ενισχύσει τους διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών, να διευρύνει τη ροή πρώτων υλών αλλά και κεφαλαίων και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε οικονομικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο παγκοσμίως».

Πρόκειται, στην ουσία, για ανασύσταση και ανάδειξη του αρχαιότερου δικτύου εμπορικών δρόμων, που υπήρξε ταυτόχρονα κανάλι από το οποίο πέρασαν από κάθε χώρα σε άλλες η τέχνη, η θρησκεία, η φιλοσοφία, οι τεχνικές, η γλώσσα, η επιστήμη.

«Σε αυτή την πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης», είπε η κυρία Στάικου, «η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ως σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων και πολιτισμών», και τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Όλες οι υγιείς δυνάμεις της χώρας οφείλουν να ενεργοποιηθούν και να συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο στρατηγός Λου Μπου (αριστερά) από το έργο «Ο Λου Μπου δοκιμάζει τα άλογα» και αρθρωτός χορευτής δράκος (δεξιά) της όπερας Γου

Ακόμη, η πρόεδρος του ΠΙΟΠ αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του ιδρύματος που συμπυκνώνεται στη φράση «θέλουμε να κερδίζουμε στην οικονομία και να προσφέρουμε στην κοινότητα», σε μερικά επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας του Ιδρύματος (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Πινακοθήκη, innovathens του Δήμου Αθηναίων), στο δίκτυο των εννέα θεματικών μουσείων σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ στον Ταύρο.

Απαντώντας, ο κινέζος πρεσβευτής παρατήρησε πως είναι «βέβαιος ότι [η συλλογή] θα λάβει την απαραίτητη φροντίδα και θα αξιοποιηθεί σωστά, έτσι ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προώθηση των διμερών πολιτιστικών ανταλλαγών και στη φιλία μεταξύ των δύο λαών μας».

Η θητεία του Τζόου Σιαολί, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 8 Ιανουαρίου 2014, λήγει τον επόμενο μήνα, γεγονός που τον «καθιστά τον Πρεσβευτή της Κίνας με τη μεγαλύτερη θητεία στην Ελλάδα», όπως είπε. Με την τελετή, λοιπόν, του δόθηκε η ευκαιρία να εκφωνήσει έναν αποχαιρετιστήριο λόγο «σε όλους τους φίλους του που εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα» πριν επιστρέψει στην πατρίδα του.

«Διανύσαμε μια περίοδο πολλών προκλήσεων, όμως χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων και των λαών μας. σημειώσαμε σπουδαία επιτεύγματα. Ως εκ τούτου, από τη θέση του Πρεσβευτή της Κίνας, ενός αρχαίου πολιτισμού της Ανατολής, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα, έναν αρχαίο πολιτισμό της Δύσης με μακραίωνη ιστορία και λαμπρή κουλτούρα, για όλες τις πολύτιμες αναμνήσεις που θα πάρω πίσω μαζί μου, τόσο ως διπλωμάτης όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την τιμή», δήλωσε ο κύριος Σιαολί, κάνοντας αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και τις μοναδικές εμπειρίες από τα ταξίδια του στη χώρα μας, λάτρης εξάλλου του αρχαίου πολιτισμού μας υπήρξε από ανέκαθεν.

Κοστούμι νεαρού άνδρα (αριστερά) και νεαρής γυναίκας (δεξιά) από την Όπερα Κουντσού

Εξέφρασε επίσης «την ειλικρινή ευγνωμοσύνη» του προς την «Ελληνική Κυβέρνηση και άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας για το ενδιαφέρον, τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στις πολιτιστικές ανταλλαγές με την Κίνα».

Ακόμη, αναφέρθηκε σε συμφωνίες συνεργασίας (στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου με τους δήμους της Αθήνας, της Κω και της Μυκόνου, στη συμμετοχή παραδοσιακών κινεζικών θιάσων σε ελληνικά φεστιβάλ, συμμετοχή αθλητών σε διοργανώσεις στην Ελλάδα κλπ) με κορυφαίο το έργο της COSCO Shipping Group στο λιμάνι του Πειραιά.

«Με την πάροδο του χρόνου η διεθνής κοινότητα εστιάζει ολοένα και εντονότερα στην ανάπτυξη των σινοελληνικών σχέσεων, ιδιαίτερα στις επενδύσεις της COSCO Shipping Group στον Πειραιά», είπε ο κύριος Σιαολί και αναφέρθηκε στο ερώτημα που του υπέβαλε κάποτε ένας δημοσιογράφος από διάσημο ειδησεογραφικό οργανισμό του εξωτερικού σχετικά με «το μυστικό όπλο της Κίνας για τις επιτυχίες της στην Ελλάδα». Του απάντησε λοιπόν «ότι δεν έχουμε μυστικά, πόσο μάλλον μυστικά όπλα, παρά μόνον ένα ποδήλατο. Ο μπροστινός τροχός είναι οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ο πίσω τροχός η πραγματιστική συνεργασία. Οι σινοελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές βασίζονται στις κοινές αξίες μας: αμοιβαίος σεβασμός, ισότητα, συμμετοχικότητα και αμοιβαία μάθηση».

Γυναικεία θιβετιανά κοστούμια (αριστερά, κέντρο) και (δεξιά) η Φαν Γι, ηρωίδα στο θεατρικό «Καταιγίδα» της Οπερας Χου

Ολοκληρώνοντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Τζόου Σιαολί δήλωσε ότι, προς μεγάλη του ικανοποίηση, «οι σινοελληνικές σχέσεις βρίσκονται πλέον σε μια νέα, αναβαθμισμένη αφετηρία», τόνισε επίσης ότι στο μέλλον όπου και αν βρίσκεται θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να στηρίζει τις σινοελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές και τη φιλική συνεργασία Κίνας – Ελλάδας, «καθώς η ανάπτυξη των σινοελληνικών δεσμών μάς υπενθυμίζει ότι διαφορετικές μεταξύ τους χώρες μπορούν πράγματι να αλληλοβοηθιούνται και να ευημερούν ακολουθώντας ταυτόχρονα τον δικό τους δρόμο προς την ανάπτυξη». Και έκλεισε όχι με ένα «αντίο»: «συνοψίζοντας τις πάμπολλες ιδέες στο μυαλό σας λέω «Ευχαριστώ Ελλάδα! Θα επιστρέψω!».

Τζου Σα από το έργο Σονγκτσαν Γκάμπο της Θιβετιανής Οπερας

Στην εκδήλωση παρών ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, που σημείωσε ότι η δωρεά των κοστουμιών είναι ένα σύμβολο για τη βαθύτερη στρατηγική σχέση που πρέπει να οικοδομηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και να πάει μακριά βασιζόμενη στα κοινά στοιχεία των δύο πολιτισμών: «Το τι έγινε στον Πειραιά (τόσο με την προηγούμενη όσο και με τη σημερινή κυβέρνηση) δείχνει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως προς το άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο».

Ακόμα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στο ποδήλατο για το οποίο έκανε λόγο ο πρεσβευτής της Κίνας, υπογράμμισε ότι «η πολιτιστική συνεργασία αποδείχθηκε πολύτιμη και για τις οικονομικές σχέσεις. Ο πρεσβευτής έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη σύνδεση των δύο αρχαιότερων πολιτισμών του κόσμου, συνομιλώντας τόσο με την προηγούμενη όσο και με τη σημερινή κυβέρνηση, πέραν των κομμάτων. Έτσι, οι σημερινές μας λέξεις θα γίνουν οι αυριανές μας πράξεις».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, επίσης, η Δέσποινα Ζερνιώτη, διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, και ο πολιτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας Γουάν Τιάν.

The post Κοστούμια της κινεζικής όπερας: γέφυρα Ελλάδας – Κίνας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
ελλαδα, γεφυρα, κοστουμια, για μας, αθηνα, ιδρυμα, θεατρο, προσφορες, οπερα, κερκυρα, καλοκαιρι, συμμετοχή, group, πειραιας, νέα, σαμαρας, protagon, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, εθνος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, εθνικη πινακοθηκη, ποδηλατο, χωρες, εθνικη, εθνικο θεατρο, θητεια, κηπος, κινα, οικονομια, πειραιως, πλαισιο, σημερινη, φιλια, protagon, ασημενια, αμοιβαια, αναμνησεις, αφιερωμενο, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γλωσσα, δεσποινα, δυναμη, δειχνει, δρακος, δρομος, δικτυο, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ειπε, εκθεση, επενδυσεις, τεχνη, ζωνη, ιδεες, υφυπουργος, θεατρα, θησαυρος, θρησκεια, ιδρυμα, ινα, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, κυρια, λογο, μακρια, μυστικο, μικρο, μυαλο, μυστικα, ονομα, οπερα, τροχος, ουσιαστικα, ουσια, ροη, ρολο, σεβασμος, συζυγο, συνεχεια, συμμετοχή, σοφια, ταξιδια, τμημα, υγιεις, φεστιβαλ, ψυχικο, group, ελληνικα, εννεα, εθνικο, για μας, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κηπο, λεξεις, protagon.gr, βουνο
Τυχαία Θέματα