Κόντρες για την «απαγορευμένη» Αλίκη

Ηταν πριν από τρεις εβδομάδες όταν η Finos Film ανακοίνωσε την αποκατάσταση μιας ταινίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη που θεωρείτο χαμένη, αν όχι «απαγορευμένη» όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Τύπος της δεκαετίας του 1960 στο λίγο που προβλήθηκε. Η επανεμφάνιση του τολμηρού αλλά εμπορικού και καλλιτεχνικά άτυχου «Aliki My Love» είχε καλωσοριστεί τον περασμένο Δεκέμβριο με ενθουσιασμό – ποιος δεν θα ήθελε να δει την πρώτη και τελευταία απόπειρα της θρυλικής Αλίκης να κάνει διεθνή καριέρα με ένα αγγλόφωνο φιλμ;

Τώρα όμως, το αναστημένο «Αλίκη Μy Love» κινδυνεύει να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης. Διότι στο προσκήνιο εμφανίστηκε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, γιος της Αλίκης. Οπως ανέφερε η «RealNews», o κ. Παπαμιχαήλ είναι δυσαρεστημένος με την πρωτοβουλία της Finos να επαναπροβάλει την ταινία –η πρώτη προβολή είχε γίνει στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1963, στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και στην Αθήνα το 1964– και είπε ότι θέλει να προστατεύσει τη μνήμη της μητέρας του.

«Θέλω να δω το περιεχόµενο της ταινίας και τότε θα αποφασίσω αν συµφωνώ ή όχι µε το να βγει» είπε ο κ. Παπαμιχαήλ, ο οποίος σύμφωνα με τη «RealNews», εµφανίζεται έτοιµος να προσφύγει ακόµα και στη ∆ικαιοσύνη προκειµένου, όπως λέει, να προστατέψει τη µνήµη της µητέρας του και τα δικαιώµατά του επί των ταινιών. «Ελέγχω µέσω του δικηγόρου µου τι ακριβώς είναι αυτή η ταινία, τι περιέχει, γιατί δεν την έχω δει ποτέ. Ο δικηγόρος µου έχει έρθει σε επαφή µε τα στελέχη της εταιρείας και εξετάζουµε όλα τα ενδεχόµενα. Θεωρώ ότι θα ήταν πιο σωστό να µε είχε ενηµερώσει η Finos Films νωρίτερα για τις προθέσεις της και να µη το µάθω µέσα από δηµοσιεύµατα του Τύπου».

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ούτε ο γιος της Αλίκης δεν είχε τύχει να δει ποτέ του την ταινία. Ηταν μια παταγώδης αποτυχία, τόσο για τη Βουγιουκλάκη όσο και για τον Φίνο που είχε ξοδέψει εννέα εκατ. δραχμές –ποσό ασύλληπτο για την εποχή– για να κάνει την Αλίκη διεθνή σταρ. Μάταια. Ο Φίνος είχε φέρει τον Ρούντολφ Ματέ, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς εικονολήπτες, για να αναλάβει τη σκηνοθεσία και είχε πείσει τον σεβάσμιο Ουίλφριντ Χιντ Ουάιτ, έναν από τους καλύτερους βρετανούς ηθοποιούς τότε (την επόμενη χρονιά θα συμμετείχε στο Οσκαρικό «Ωραία μου Κυρία»), για έναν ρόλο στο φιλμ. Το δέλεαρ των γυρισμάτων στην «εξωτική» Ιο ήταν μεγάλο. Αλλά η ταινία, γεμάτη στερεότυπα, παρά τα κάποια αισθησιακά πλάνα της Βουγιουκλάκη, ήταν τέτοια αποτυχία που κανείς δεν ήθελε να θυμάται και λογικά ξεχάστηκε.

Οι δημοσιογράφοι που είχαν δει το έργο το είχαν χαρακτηρίσει «απαγορευμένη ταινία» επειδή είχε αρκετές τολμηρές σκηνές – όπως ήθελαν όμως τα ρεπορτάζ της εποχή οι σέξι σκηνές που περιλάμβανε η ταινία δεν είχαν χαροποιήσει καθόλου την ηθοποιό.

Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι από τη Finos Film δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω. Θέλουν να προβάλουν το φιλμ και δεν συζητούν το θέμα των δικαιωμάτων. «Εχουµε ελέγξει όλα τα κιτάπια. Η Αλίκη δεν έχει κάποια ποσοστά σε αυτή την ταινία. Ως εκ τούτου, δεν έχει ούτε ο Γιάννης Παπαµιχαήλ και δεν µπορεί να διεκδικήσει τίποτα. Αυτό το γνωρίζει ήδη µέσω του δικηγόρου του», είπε ο εκπρόσωπος της Finos Film, Στάθης Καµβασινός.

The post Κόντρες για την «απαγορευμένη» Αλίκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα