«Κίνημα» 30 βουλευτών των Τόρις κατά της Τερέζα Μέι

Η Τερέζα Μέι ήθελε να γίνει η Θάτσερ του 21ου αιώνα. Τελικά θα έχει το τέλος της Θάτσερ. Οπως η Σιδηρά Κυρία είδε κάποια στιγμή το 1990 το ίδιο της το κόμμα να της γυρίζει την πλάτη και να την οδηγεί εκτός Ντάουνινγκ Στριτ, έτσι και η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας βλέπει τους Τόρις να της ζητούν πολύ απλά να τους αδειάσει τη γωνιά.

Το έγραψε ο Guardian την Παρασκευή ο οποίος επικαλείται δηλώσεις του πρώην προέδρου των Συντηρητικών Γκραντ Σαπς: τουλάχιστον 30 βουλευτές των Τόρις

έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ότι η Μέι «πρέπει να φύγει», από την αρχηγία του κόμματος αλλά και από την Ντάουνινγκ Στριτ. Για τους πιο συνηρητικούς Times ο Σαπς είναι ένας δολοπλόκος που έχει ενορχηστρώσει την ανταρσία στους Συντηρητικούς με στόχο τη Μέι. Και o Ιndependent προβλέπει ότι το τελεσίγραφο προς την Μέι θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα αναφέρει: «Φύγε τώρα για να σώσεις την αξιοπρέπειά σου».

Η Μέι που ανέλαβε την πρωθυπουργία το καλοκαίρι του 2016 διαδεχόμενη τον Ντέιβιντ Κάμερον και υποσχόμενη να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Brexit, χρεώνεται την πύρρειο νίκη των Τόρις στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου αλλά και την εμφανή αδυναμία της να θέσει έναν σαφή άξονα στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η επεισοδιακή ομιλία της στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος την περασμένη Τετάρτη στο Μάντσεστερ αποτέλεσε απλώς την εικονογράφηση μιας πρωθυπουργού σε αποδρομή. Το χάπενινγκ με τον κωμικό που της παρέδωσε ένα έγγραφο απόλυσης, αποτελεί μάλλον προοικονομία του πολιτικού της δράματος.

Το πρόβλημα είναι ότι η αποδοχή της Μέι στο εσωτερικό των Τόρις έχει πέσει στο ναδίρ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ο Guardian, ότι μεταξύ των 30 που διαμορφώνουν «κίνημα» κατά της πρωθυπουργού είναι τόσο υπέρμαχοι όσο και πολέμιοι του Brexit. Και από τις δύο πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες για τους χειρισμούς της σε μια υπόθεση ιστορικών διαστάσεων για τη Βρετανία.

Ενας πρώην υπουργός σχολίασε παραστατικά ότι δεν είναι οριστικό ακόμα, αλλά «είναι (η Μέι) στην εντατική». Ενας πρώην συνεργάτης της όμως, δήλωσε στον Independent: «Πρέπει να φύγει. Κάθε ημέρα που περνάει γίνεται χειρότερο».

Από την άλλη οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου 2017 οι Συντηρητικοί έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο καθώς έπεσαν στις 317 έδρες (χρειάζονται 326). Σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας χάρη στην αμφιλεγόμενη υποστήριξη του DUP, του κόμματος των προτεσταντών της Βορείου Ιρλανδίας που κατέχουν 10 έδρες. Αν όμως αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την πρωθυπουργό οι 30 βουλευτές, τότε χάνεται οριστικά η δεδηλωμένη. Και η όρεξη του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών ανοίγει. Οπως και του Γκραντ Σαπς που στα 49 του εμφανίζεται ως ένας από τους νέους ισχυρούς των Συντηρητικών.

Ο Γκραντ Σαπς περιγράφεται ως ο άνθρωπος που πριονίζει την καρέκλα της Μέι (Reuters)

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Μέι, ένας από τους υποστηρικτές της, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε στο BBC πως «η Τερέζα διαθέτει τα προσόντα για να είναι πρωθυπουργός, έχει υπάρξει μία εξαιρετική πρωθυπουργός, ελπίζω να παραμείνει πρωθυπουργός για τα επόμενα χρόνια».

Το ζήτημα περιπλέκεται διότι χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δεν είναι εύκολη η αλλαγή πρωθυπουργού με απόφαση εντός του κόμματος. Θα χρειαστούν νέες πρόωρες εκλογές προκαλώντας νέους τριγμούς στο ήδη κλονισμένο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο από το δημοψήφισμα για το Brexit και μετά έχει εισέλθει σε μια φάση περιδίνησης.

The post «Κίνημα» 30 βουλευτών των Τόρις κατά της Τερέζα Μέι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα