Η μεγάλη συνωμοσία της ζάχαρης

Ο κόσμος υπερ-καταναλώνει ζάχαρη, η προσθήκη της κάνει τρόφιμα και ποτά πιο ελκυστικά. Είναι ουσιαστικά ο πιο γρήγορος, φθηνός και άμεσος τρόπος για να νιώσει κάποιος ευχαρίστηση. Πληθαίνουν όμως οι έρευνες που επιβεβαιώνουν τις θεωρίες συνωμοσίας για όλες αυτές τις μελέτες που την «αθωώνουν».

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης (JAMA), μια από τις πλέον επιδραστικές έρευνες που δημοσιεύτηκε στα μέσα της δεκατίας του 1960 και υποβάθμιζε τον ρόλο της ζάχαρης στην πρόκληση καρδιαγγειακών νόσων, χρηματοδοτήθηκε από την

ίδια τη βιομηχανία της ζάχαρης!

Σχετικό δημοσίευμα του Guardian κάνει λόγο για «λόμπι της ζάχαρης»: οι τρεις επιστήμονες του Χάρβαρντ που συνέταξαν τη μελέτη το 1967 είχαν λάβει σχεδόν 50.000 δολάρια – ένα τεράστιο ποσό για την εποχή – για να συντάξουν τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία έσπευδε να συνδέσει την καρδιοπάθεια κυρίως με τα λιπαρά της καθημερινής μας διατροφής, με έμφαση στα γαλακτοκομικά, αλλά όχι ευθέως με τη ζάχαρη.

Η βιομηχανία του φαγητού συνεχίζει να επηρεάζει την επιστήμη της διατροφής, χρηματοδοτώντας έρευνες, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού για τα επιστημονικά ευρήματα

Η ανακάλυψη προήλθε από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, που εντόπισε αρχεία-αποδείξεις πως η Αμερικανική Ενωση Ζάχαρης (SRF) είχε χρηματοδοτήσει το 1967 τους εν λόγω επιστήμονες για να καλύψουν τα πραγματικά ευρήματα της έρευνάς τους. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, ελέγχθηκαν εξ ολοκλήρου πριν δημοσιευτούν.

Κατά την καθηγήτρια Μάριον Νιστλ, διατροφολόγο, ερευνήτρια και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η βιομηχανία του φαγητού συνεχίζει να επηρεάζει την επιστήμη της διατροφής, χρηματοδοτώντας έρευνες. «Αυτή η συσχέτιση, είτε έχει την πρόθεση χειραγώγησης ή όχι, υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τα επιστημονικά ευρήματα και δημιουργεί σύγχυση ως προς το τι πρέπει τελικά να τρώμε», τονίζει η Νιστλ.

Το φαινόμενο συχνό, ωστόσο οι σχετικές αποκαλύψεις λιγοστές. Το Associated Press είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιούνιο ότι το «λόμπι των ζαχαρωτών» είχε επίσης επηρεάσει ερευνητές, για να καταλήξουν συμπέρασμα πως τα παιδιά που συνηθίζουν να καταναλώνουν γλυκά σνακ είναι πιο αδύνατα σε σύγκριση με εκείνα που δεν τα προτιμούν! Σε αντίστοιχο κλίμα και η αποκάλυψη των New York Times το 2015, όταν δημοσίευσαν έρευνα που έδειχνε Coca Cola είχε ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει την άμεση σχέση υπερκατανάλωσης ζάχαρης και παχυσαρκίας…

Τα τελευταία χρόνια, η σύνδεση λίπους και καρδιακών παθήσεων έχει γίνει εξόχως αμφιλεγόμενο ζήτημα. Στον αντίποδα, μια έκθεση του 2010 στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι το κορεσμένο λίπος (ζάχαρη) προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις». Ο ρόλος της ζάχαρης στις καρδιακές νόσους είναι, τελικά, ακόμη υπό συζήτηση.

The post Η μεγάλη συνωμοσία της ζάχαρης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα