Η Μέρκελ εξηγεί τα λάθη της στο Προσφυγικό

Είναι θέλοντας και μη το mangus opus της. Το μεγάλο της έργο, ασχέτως αν ως τώρα έχει αποδειχτεί ένας εφιάλτης. Η πολιτική για το Προσφυγικό, είναι για την Ανγκελα Μέρκελ αυτό που θα αφήσει ως αποτύπωμα – ακόμα και αν δεν το θέλει, αυτό είναι. Σε συνέντευξή της στην Die Zeit, λοιπόν, η γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίζεται τα όσα έχει ήδη κάνει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναγνωρίζει

τις ανεπάρκειες της ευρωπαϊκής πολιτικής στο πρόσφατο παρελθόν και επιτίθεται στις χώρες του Βίζεγκραντ, δηλαδή της κεντρικής Ευρώπης, για το κλείσιμο της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού. Ουσιαστικά αποδέχεται ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας κρίσης δυσανάλογης με το μέγεθος και τις δυνατότητές της…

«Αν με ρωτήσετε κατά πόσο το σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού έλυσε το πρόβλημα, τότε σας απαντώ ξεκάθαρα πως όχι. Το κλείσιμο, που ήρθε μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οδήγησε μεν στη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, στην Ελλάδα όμως έφθασαν 45.000 άνθρωποι». Αναλογικά προς τον γερμανικό πληθυσμό, αυτό θα σήμαινε 360.000 πρόσφυγες, δηλαδή «διπλάσιους από ό,τι τον περυσινό Νοέμβριο, που ήταν ο δυσκολότερος μήνας», εξήγησε η Μέρκελ στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου.

Η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών υπερασπίστηκε την προσφυγική της πολιτική λέγοντας ότι παρά τα επιπλέον μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα από την γερμανική κυβέρνηση, η πολιτική της «έμεινε στην ουσία αναλλοίωτη». Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, Μέρκελ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η δήλωσή της πως στο παρελθόν «έγιναν λάθη» δεν περιοριζόταν στη Γερμανία, αλλά αναφερόταν στο «όλο σύστημα της ευρωπαϊκής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής».

Η καγκελάριος αναγνώρισε τις ανεπάρκειες της Συνθήκης του Δουβλίνου και παραδέχθηκε ότι η Γερμανία φέρει μερίδιο ευθύνης «διότι πριν από χρόνια αρνούμασταν πως η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα. Τότε απορρίπταμε την αναλογική κατανομή προσφύγων, που ζητούμε σήμερα από όλες τις χώρες-μέλη».

Ενόψει μάλιστα της τριήμερης περιοδείας της σε αφρικανικές χώρες, που ξεκινά την Κυριακή, η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Αφρική στο Προσφυγικό ως «στρατηγικά μείζονος σημασίας» και τόνισε: «Παλαιότερα τα ερωτήματα αυτά δεν ετίθεντο στη Γερμανία όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί αν το αγνοήσουμε ή αν κλείσουμε ερμητικά τα σύνορά μας. Είμαι ρεαλίστρια και αυτή είναι μια πραγματικότητα».

The post Η Μέρκελ εξηγεί τα λάθη της στο Προσφυγικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα