Η Ιταλία μαλακώνει τη στάση της πριν λήξει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών

Ετοιμη «να καθίσει και να συζητήσει» τους στόχους του προϋπολογισμού με τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλώνει πλέον η ιταλική κυβέρνηση, ενώ διαβεβαιώνει τις Βρυξέλλες, αλλά και τις αγορές, ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρια Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η Ιταλία θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

στην οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιμένει στον στόχο του 2,4%.

Η Ιταλία έχει έλθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019 από 1,8% το 2018.

Το Bloomberg μεταφέρει το ρεπορτάζ των ιταλικών μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τις δαπάνες αν η μικρότερη από το προβλεπόμενο ανάπτυξη επηρεάσει τα έσοδα ή αν το κόστος δανεισμού αυξηθεί υπερβολικά. Στέλνει όμως και το μήνυμα ότι το 2,4% του ελλείμματος πρέπει να θεωρείται το «ταβάνι» παρά στόχος.

Η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 πρωτοφανή παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου».

Ο ιταλικός προϋπολογισμός θα συζητηθεί την Τρίτη στο Στρασβούργο από τους επιτρόπους που είναι πιθανόν να δώσουν αρνητική γνώμη, μία σχεδόν πρωτοφανή απόφαση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ρώμη θα έχει τρεις εβδομάδες για να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε από την πλευρά του ότι η Κομισιόν δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της, αλλά εξακολουθεί να έχει ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις. Το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι πάρα πολύ υψηλό, δήλωσε επίσης ο Μοσκοβισί στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

Πτώση στις αποδόσεις

Μετά την (αναμενόμενη) υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας από τον οίκο Moody’s την Παρασκευή, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν τη Δευτέρα πτώση.

Η απόδοση του πενταετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς ήταν κατά 26,5 μονάδες βάσης χαμηλότερη στο 3,39%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές Ιουνίου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στις 284 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι ο οίκος όχι μόνο θα υποβάθμιζε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa3 – τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα – αλλά θα χαρακτήριζε τις προοπτικές «αρνητικές», αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Οχι μόνο ο Moody’s κράτησε σταθερές τις προοπτικές, αλλά είναι και σχετικά αισιόδοξοι για το ιταλικό έλλειμμα, λέγοντας ότι θα είναι γύρω στο 2,5% για τα επόμενα τρία χρόνια», σχολίασε ο αναλυτής της DZ Bank Ντάνιελ Λεντς.

Ο ίδιος δεν περιμένει ούτε από τον οίκο S&P να υποβαθμίσει το ιταλικό αξιόχρεο στην κατηγορία junk όταν θα εκδώσει την αξιολόγησή του αυτή την Παρασκευή.

Πίεση στην Ιταλία ασκείται όμως και από άλλες πλευρές.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας αν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτό.

The post Η Ιταλία μαλακώνει τη στάση της πριν λήξει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα